26 Απρ 2024
READING

Ο ΟΤΕ, οι στρατηγικές και ο κομβικός ρόλος της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες

5 MIN READ

Ο ΟΤΕ, οι στρατηγικές και ο κομβικός ρόλος της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες

Ο ΟΤΕ, οι στρατηγικές και ο κομβικός ρόλος της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες

Αυξάνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η ένταση του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά των τηλεπικοινωνιών, με τον μεγαλύτερο πάροχο, τον όμιλο ΟΤΕ, να σχεδιάζει τα επόμενά του βήματα και τον επικεφαλής του, Μιχάλη Τσαμάζ, να αναφέρει με νόημα μόλις χθες, μιλώντας προς τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, ότι ο ΟΤΕ είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.

Προκλήσεις που εκτός από τον παραδοσιακό ανταγωνισμό που ακούει στα ονόματα των Vodafone και Wind – ή ακόμα καλύτερα Nova, όπως θα είναι το νέο όνομα της εταιρείας που θα προκύψει από την ένωση των Wind και Nova – αφορούν και τις νέες άκρως φιλόδοξες δυνάμεις που ετοιμάζουν τα δικά τους βήματα. Δεν αποτελεί μυστικό ότι η ΔΕΗ ήδη προετοιμάζει τα βήματα που θα κάνει για να ξεκινήσει το πιλοτικό πρόγραμμα που θα την εισάγει στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Ο ηχηρός ανταγωνισμός

Kαι μπορεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ να έκανε λόγο για ηχηρές επιδόσεις του ομίλου στο πρώτο τρίμηνο του 2022, ωστόσο το ίδιο ηχηρός είναι και ο ανταγωνισμός. Ιδιαιτέρως χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η παροχή απεριόριστων δεδομένων στα προγράμματα καρτοκινητής που ξεκίνησε πρώτη η Wind, βάζοντας «αναγκαστικά» στον χορό και τον ΟΤΕ στη συνέχεια αλλά και λίγο μετά τη Vodafone, καθώς ουδείς κατάφερε να αντισταθεί στα ακαταμάχητα θέλγητρα του ανταγωνισμού.

Διαβάστε ακόμα: Cosmote-Wind | Ο “πόλεμος” ξεκινά με την μάχη της καρτοκινητής

Και οι «ηχηρές» επιδόσεις

Σε ό,τι αφορά τώρα το πρώτο τρίμηνο του 2022, τα ενοποιημένα έσοδα του ΟΤΕ ήταν 825,3 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 4,7%, με τα 748,2 εκατομμύρια ευρώ  – και επιπλέον 78,4 εκατομμύρια στη Ρουμανία όπου επίσης δραστηριοποιείται – να προέρχονται από τη δραστηριότητα του ομίλου στην Ελλάδα. Αυτό που ώθησε κατά κύριο λόγο τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου ήταν η κινητή τηλεφωνία αλλά και η τηλεόραση, οι ευρυζωνικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες ICT.

Οι πολυαναμενόμενοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο τομέας όμως του ICT έχει ένα ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον όμιλο. Τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει αρκετά έργα για λογαριασμό του Δημοσίου σε αυτόν τον τομέα, κερδίζοντας ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος στην πίτα των δημόσιων έργων ψηφιοποίησης της Ελλάδας. Τέτοια παραδείγματα είναι το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, το σύστημα άυλης συνταγογράφησης, η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ψηφιακής υπογραφής, η λειτουργία του περίφημου «112», ήτοι του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, το στοίχημα στα έργα ICT γίνεται αρκετά μεγαλύτερο στη συνέχεια διότι ο ΟΤΕ ποντάρει στο Ταμείο Ανάκαμψης και τους πόρους που αυτό φέρνει, όπως και πολλές ακόμα εταιρείες τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Η τηλεόραση

Τη στιγμή όμως που η Disney ξεκινάει στην Ελλάδα την εκπομπή περιεχομένου από τον Ιούνιο και η HBO ετοιμάζεται να το κάνει και αυτή με τη σειρά της, το στοίχημα της τηλεόρασης είναι επίσης μεγάλο για τον όμιλο. Ας μην ξεχνάμε βέβαια και σε αυτόν τον τομέα την πλατφόρμα συνδρομητών ΕΟΝ που έχει δημιουργήσει η Nova, με αρκετές προσδοκίες από αυτήν, οι οποίες ωστόσο μένει να επιβεβαιωθούν.

Εκτός των άλλων, ο όμιλος ΟΤΕ έκανε και ένα ακόμα βήμα, ανακοινώνοντας την απεριόριστη ομιλία προς όλα τα εθνικά δίκτυα, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση, δυνατότητα που παρέχεται σε όλους τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας. Αλλά μέσα σε όλα όσα είπε ο κ. Τσαμάζ προς τους αναλυτές ήταν και η δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων ίντερνετ στους συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας.

Το μεγάλο χαρτί των οπτικών ινών

Ίσως όμως το μεγαλύτερο στοίχημα είναι αυτό του δικτύου οπτικών ινών γνωστού ως Fiber to the Home – FTTH, σε έναν τομέα όπου στοχεύει να προσελκύσει περισσότερους συνδρομητές.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η ΔΕΗ, όπου έχει εισέλθει μετοχικά η πανταχού παρούσα CVC, η οποία το 2021 απέκτησε το 25,5% των μετοχών που είχε στην κατοχή του το Δημόσιο με τίμημα 343,8 εκατ. ευρώ, δείχνει ότι μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες. Η ΔΕΗ, που υπό τη διοίκηση του Γιώργου Στάσση έχει αλλάξει πρόσωπο και έχει βελτιώσει τις επιδόσεις της σημαντικά, θα είναι και αυτή παρούσα στο βήμα του Fiber To The Home. Μάλιστα, τον Ιούνιο αναμένεται να συνδέσει τα πρώτα σπίτια με εναέριο δίκτυο οπτικών ινών στο Περιστέρι με 15.000 συνδέσεις σε πρώτη φάση. Η συνέχεια όμως αναμένεται αρκετά εντατικότερη για τη ΔΕΗ, η οποία ετοιμάζει εργολαβίες για 500.00 επιπλέον συνδέσεις FTTH σε ακόμα 10 δήμους της Ελλάδας, εκ των οποίων οι 7 στην Αττική και οι υπόλοιποι 3 εκτός πρωτευούσης. Οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί είναι προγραμματισμένοι να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και το δίκτυο των 500.000 συνδέσεων εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Το φιλόδοξο μάλιστα πλάνο της ΔΕΗ είναι να καλύψει το 80% του ελληνικού πληθυσμού με παροχή δικτύου FTTH έως και το 2025, με υπηρεσία σύνδεσης που θα τρέχει με ταχύτητα 1gbps. Ποιο θα είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΔΕΗ; Το γεγονός ότι το δίκτυο οπτικών ινών θα είναι εναέριο και επομένως δεν χρειάζονται εργασίες εκσκαφής που απαιτούν χρόνο. Η δραστηριότητα της ΔΕΗ στις οπτικές ίνες δεν θα έχει πεδίο δράσης στη λιανική, δηλαδή δεν θα πουλάει πακέτα τηλεπικοινωνίας σε συνδρομητές. Αντιθέτως όμως θα έχει την δυνατότητα να πουλάει τις υπηρεσίες οπτικής ίνας σε υπερυψηλές ταχύτητες στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους όπως η Wind ή και η Vodafone.

Με βάση αυτόν λοιπόν μπορεί κανείς να αντιληφθεί σε ένα βαθμό πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες ή μάλλον πως ανατρέπονται οι υφιστάμενες στη νέα εποχή των ελληνικών τηλεπικοινωνιών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.