19 Απρ 2024
READING

Mπορεί η Disney να απειλήσει το Netflix;

4 MIN READ

Mπορεί η Disney να απειλήσει το Netflix;

Mπορεί η Disney να απειλήσει το Netflix;

Μπορεί η Disney να μην κατάφερε να αγγίξει τις εκτιμήσεις των επενδυτών σχετικά με τα έσοδά της, παρουσίασε όμως εντυπωσιακή ανάπτυξη σε συνδρομητές, σε μια περίοδο που, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του Netflix, που για πρώτη φορά είδε μείωση των συνδρομητών του, πολλοί έκαναν λόγο για την καθοδική πορεία της βιομηχανίας του streaming στο σύνολό της.

Τώρα, και παρόλο που, στο άκουσμα της πτώσης του Netflix, έπεσε ακόμα και η μετοχή της Disney, τα νούμερα που ανακοίνωσε το αντίπαλον δέος του ηγέτη οδήγησαν αρκετούς αναλυτές να σχολιάσουν ότι το πρόβλημα αφορά κατά βάση το Netflix, και όχι το σύνολο του κλάδου. Πάντως, η μετοχή του Netflix έχει πέσει την τελευταία χρονιά 72%, και της Disney 32%.

Tώρα, η Disney ανακοινώνει ότι, στο σύνολο των υπηρεσιών της, δηλαδή των καναλιών Hulu και ESPN+ συμπεριλαμβανομένων, οι συνδρομητές της άγγιξαν τα 205 εκατομμύρια διεθνώς, τη στιγμή που το Netflix έχει 221 εκατομμύρια. Όσον αφορά την πλατφόρμα της Disney, αυτή κατάφερε να αυξήσει τους συνδρομητές της κατά 7,9 εκατομμύρια, φτάνοντας τους 137,7 εκατομμύρια, ξεπερνώντας τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για 5 εκατομμύρια νέους συνδρομητές. Ο CEO της εταιρείας, μάλιστα, δήλωσε ότι το brand συνεχίζει να οδεύει προς τον στόχο του να φτάσει τα 230 με 260 εκατομμύρια συνδρομητές μέχρι το 2024.

Διαβάστε ακόμα: Η ύφεση της οικονομίας προσοχής | Γιατί Netflix, Facebook, YouTube, Spotify χάνουν το κοινό τους;

Από την άλλη, το Netflix εκτιμά ότι θα χάσει περίπου δύο εκατομμύρια συνδρομητές το τρέχον τρίμηνο, μια πρόβλεψη που εξακολουθεί να ανησυχεί σχετικά με τα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς streaming.

Στην επιτυχία της Disney να αυξήσει τόσο εντυπωσιακά τους συνδρομητές της προστίθεται και η ανάκαμψη του κλάδου των θεματικών της πάρκων, που είχαν πληγεί σημαντικά λόγω της πανδημίας. Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι αυτά τα αποτελέσματα έρχονται εν μέσω μίας από τις χειρότερες επικοινωνιακές κρίσεις που έχει βιώσει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, λόγω της στάσης της απέναντι στον νόμο «Don’t Say Gay» της Φλόριντα, που την έφερε σε οξεία αντιπαράθεση πρώτα με τους υπαλλήλους της, οι οποίοι την κατηγορούσαν ότι δεν παίρνει θέση, και έπειτα με τον κυβερνήτη της πολιτείας, ο οποίος, αφού η εταιρεία καταδίκασε τον νόμο που ενέκρινε ο ίδιος, ανέστειλε φορολογικά προνόμια που απολάμβανε η Disney με νόμο για τα θεματικά της πάρκα από το 1967.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Disney δυσκολεύεται να διαχειριστεί την πραγματικότητα

Σε κάθε περίπωση, η Disney απολαμβάνει σημαντική επιτυχία, και ο CEΟ της αναφέρει ότι στόχος της εταιρείας είναι να λανσάρει τις υπηρεσίες της σε άλλες 53 νέες αγορές μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, επιβεβαιώνοντας ότι η πλατφόρμα δίνει έμφαση στη διεθνή της ανάπτυξη, όπως εξάλλου κάνει και το Netflix.

Εν τω μεταξύ, η Disney πρόκειται να κρατήσει τον προϋπολογισμό της για νέα προγράμματα σχετικά σφιχτό, στα 32 δισεκατομμύρια από 33 που ήταν πέρυσι, στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής λιγοτερων εξόδων, για το πρώτο μισό της χρονιάς, τουλάχιστον. Παράλληλα, η έμφαση θα δοθεί σε τίτλους προγραμμάτων διασκέδασης, όπως του show «Dancing With the Stars», που πιστεύουν ότι θα προσελκύσουν κάποια συκγκεριμένα κοινά. Ταυτόχρονα, όμως, σχεδιάζει ένα ολοκληρωμένο πλάνο για το λανσάρισμα περίπου 500 τίτλων που απευθύνονται σε τοπικές αγορές, εκτός των ΗΠΑ, όπως, για παράδειγμα, 150 τίτλων στην Ευρώπη, 100 στην Ινδία, 200 στη Λατινική Αμερική, 140 στη Νοτιοανατολική Ασία.

Η έμφαση στις τοπικές αγορές φαίνεται πως είναι πρωτίστης σημασίας για τις πλατφόρμες streaming, που, θέλουν να κατακτήσουν τη διεθνή αγορά με περιεχόμενο που αφορά και ενδιαφέρει τους κατά τόπους καταναλωτές. Και το Netflix κινείται εξάλλου με αυτήν τη φιλοσοφία, επενδύοντας σε τοπικές παραγωγές, που στόχο έχουν να κερδίσουν αντίστοιχα το κατά τόπους κοινό.

Παρόλ’αυτά, ακόμα και η Disney, με την εντυπωσιακή της ανάπτυξη, έχει ακόμα δρόμο μπροστά της μέχρι να καταφέρει να είναι μια επικερδής επιχείρηση στον κλάδο του streaming, καθώς, εκτός από τους συνδρομητές, πρέπει να αυξήσει και τα έσοδά της. Αναμένεται ότι αυτά θα ενισχυθούν αν λανσάρει προγράμματα συνδρομών υποστηριζόμενα από διαφημίσεις, κάτι που αναμένεται ότι θα κάνει μέχρι το τέλος της χρονιάς και το Netflix, προκειμένου να αναστρέψει τα απογοητευτικά του νούμερα του περασμένου τριμήνου.

Με πληροφορίες από Axios και Financial Times
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.