26 Απρ 2024
READING

H Kraft Heinz δοκιμάζει το πρώτο της βιώσιμο μπουκάλι από χαρτί

3 MIN READ

H Kraft Heinz δοκιμάζει το πρώτο της βιώσιμο μπουκάλι από χαρτί

H Kraft Heinz δοκιμάζει το πρώτο της βιώσιμο μπουκάλι από χαρτί

H μία μετά την άλλη, οι μεγάλες εταιρείες προϊόντων επενδύουν σε βιώσιμες συσκευασίες για τα προϊόντα τους, στην προσπάθειά τους να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα στον πλανήτη και να περιορίσουν τη ρύπανση για την οποία ευθύνονται.

Εκτός από το γεγονός ότι η στροφή σε βιώσιμα και ανακυκλώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά αποτελεί ούτως ή άλλως μια ισχυρή τάση σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, όπως υπαγορεύει η κλιματική κρίση και η προστασία του περιβάλλοντος, οι εταιρείες έχουν θέσει η καθεμία τους δικούς της στόχους, στο πλαίσιο των ESG αρχών τους, έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις που φιλοδοξούν να συμβαδίσουν με τις κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών περιβαλλοντικών οργανισμών, αλλά, εκτός αυτού, συνειδητοποιούν παράλληλα ότι και οι ίδιοι οι καταναλωτές τους επιβραβεύουν με την προτίμησή τους για τις περιβαλλοντικά ευσυνείδητες επιλογές τους.

Έτσι, είδαμε πρόσφατα την Coca-Cola, τον μεγαλύτερο ρυπαντή πλαστικού στον κόσμο, να παρουσιάζει μπουκάλια από 100% plant-based υλικό, τη Mars να αναπτύσσει βιοδιασπώμενες συσκευασίες για τις δημοφιλείς καραμέλες της και την Danone να λανσάρει ένα νέο μπουκάλι από ανακυκλωμένο PET πλαστικό, για το νερό Evian.

Σύμφωνα με τη διεθνή έκθεση Global Buying Green Report, για το 2021, της μεγάλης εταιρείας συσκευασίας Trivium Packaging, περισσότεροι από τα δύο τρίτα των καταναλωτών θεωρούν σημαντικό τα προϊόντα που αγοράζουν να έχουν ανακυκλώσιμη συσκευασία, ενώ το 54% δηλώνει πως, όταν επιλέγει ένα προϊόν, λαμβάνει υπόψη του το αν αυτό έχει βιώσιμη συσκευασία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο γίγαντας συσκευασμένων τροφίμων Kraft Heinz αναπτύσσει για προϊόντα της όπως το κέτσαπ, ένα ανακυκλώσιμο μπουκάλι με βάση το χαρτί, φτιαγμένο από 100% βιώσιμα παραγμένο πολτό ξύλου, σε συνεργασία με την εταιρεία Pulpex. Το νέο μπουκάλι θα δοκιμαστεί αρχικά σε καταναλωτές και έπειτα θα λανσαριστεί στις μεγάλες αγορές.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Kraft Heinz θα λύσει το πρόβλημα της εφοδιαστικής αλυσίδας

Η Pulpex, συνιδρύτρια της οποίας είναι η Diageo, αναπτύσσει τεχνολογίες packaging με επιτυχία, γεγονός που την έχει καταστήσει έναν από τους δυνατούς παίκτες στην αγορά και την έχει οδηγήσει σε συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες συσκευασμένων προϊόντων, όπως η PepsiCo, που λάνσαρε το πρώτο πλήρως ανακυκλώσιμο χάρτινο μπουκάλι της πέρυσι, αλλά και η Unilever.

Όσον αφορά την Kraft Heinz, το νέο χάρτινο μπουκάλι της πρόκειται να ενισχύσει τα σχέδιά της για βιωσιμότητα, δεδομένου μάλιστα ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί να κάνει όλες τις συσκευασίες της ανακυκλώσιμες μέχρι το 2025, ενώ έχει θέσει και ως στόχο να φτάσει τις μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2050.

Tο νέο μπουκάλι της Kraft Heinz δε θα κυκλοφορήσει αμέσως στην αγορά. Η εταιρεία θα προχωρήσει πρώτα σε δοκιμές, ώστε να βελτιστοποιήσει  και να καταστήσει συμφέρουσα τη διαδικασία παραγωγής – κάτι που κάνουν, εξάλλου, οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες, πριν προχωρήσουν στην ευρεία κυκλοφορία των νέων συσκευασιών.

Όπως και να ’χει, ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες κινήσεις από τόσο μεγάλες εταιρείες, γιατί δίνεται έμφαση σε μια πολυπόθητη αλλαγή πολιτικής, προσανατολισμένη στη βιωσιμότητα και λαμβάνουσα υπόψη το περιβάλλον, κάτι που δημιουργεί ένα δυνατό momentum και παρακινεί καταναλωτές και επιχειρήσεις να στραφούν επίσης σε πιο βιώσιμες επιλογές.

Με πληροφορίες από το FoodDive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.