26 Απρ 2024
READING

H Apple σταματά την παραγωγή του iPod

3 MIN READ

H Apple σταματά την παραγωγή του iPod

H Apple σταματά την παραγωγή του iPod

Το iPod υπάρχει στην αγορά για πάνω από 20 χρόνια και αποτέλεσε αγαπημένη συσκευή μουσικής για μια ολόκληρη γενιά. Τώρα, 450 εκατομμύρια πωλήσεις αργότερα, η Apple ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την κυκλοφορία του εμβληματικού iPod Touch, το οποίο είναι το τελευταίο προϊόν που έχει απομείνει από τη σειρά των musicplayeronly. Με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτείται το τέλος της εποχής που έφερε επανάσταση στον τρόπο οι άνθρωποι βρίσκουν, ακούνε και μοιράζονται με άλλους την ψηφιακή μουσική.

Το πρώτο iPod κυκλοφόρησε στις 23 Οκτωβρίου του 2001 και δεν ήταν η πρώτη φορητή συσκευή ΜΡ3, αφού τα ψηφιακά music players είχαν εμφανιστεί από το τέλος της δεκαετίας του 1990. Ήταν όμως το πρώτο φορητό MP3 player που μπορούσε να χωρέσει 1.000 τραγούδια με μια μπαταρία διάρκειας 10 ωρών. Αν αυτό σήμερα, την εποχή του Spotify, ακούγεται σχεδόν αστείο, η “γενιά του iPod” μπορεί να υπενθυμίσει ότι η συσκευή αυτή άλλαξε τον τρόπο που ο κόσμος ακούει μουσική, καθώς έδωσε τη δυνατότητα να έχει κανείς στην τσέπη του όλα τα αγαπημενα του τραγούδια.

Σήμερα, το iPod μπορούσε πια να χωρέσει πάνω από 90 εκατομμύρια κομμάτια. Το 2006, κυκλοφόρησε το iPod Nano σε διάφορα έντονα χρώματα και το 2007, ήρθε το πρώτο iPod που ήταν touch. Το 2006, δηλαδή ένα χρόνο πριν κυκλοφορήσει το πρώτο iPhone, το iPod αντιπροσώπευε το 40% των συνολικών εσόδων της Apple, υποδηλώνοντας την τεράστια επιτυχία του.

Το iPod ήταν αυτό που οδήγησε την Apple στην κορυφή, που ανέδειξε το Σίλικον Βάλεϊ σε αυτό που είναι σήμερα, που άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία του iPhone, έχοντας λανσαριστεί αρχικά για να ενισχύσει το brand της Apple και να φέρει περισσότερες πωλήσεις Mac υπολογιστών. Μάλιστα, το iPhone ξεκίνησε ως concept, του Steve Jobs και των συνεργατών του, με βάση του το iPod: το iPhine θα ήταν ένα iPod με λειτουργίεα τηλεφώνου, και προπάθησαν πολύ να ενσωματώσουν στη χρήση του το κυκλικό του μενού-τροχός, από το οποίο θα επέλεγε κανείς την επαφή που θα ήθελε να καλέσει. Το αποτέλεσμα δεν τους ικανοποιούσε, για να καταλήξουν, έξι χρόνια μετά, στην οθόνη αφής.

Διαβάστε επίσης: Η Apple στην δεκαετία μετά το 2020

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν κυκλοφορήσει διάφορα μοντέλα iPod, όπως τα Nano και Shuffle, που σταμάτησαν να παράγονται από το 2017. Το iPod Touch είχε αναβαθμιστεί από την Apple το 2019. Οι τελευταίες εκδόσεις του είχαν χαρακτηριστικά smartphone, όπως δυνατότητα λήψης φωτογραφιών, αποστολής email και βιντεοκλήσης.

Η Apple, λοιπόν, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να πουλάει τα αποθέματα του iPod Touch, αλλά δε θα συνεχίσει να παράγει νέα. Συνεπώς, σύντομα το εν λόγω προϊόν θα αποτελεί παρελθόν.

Με πληροφορίες από MorningBrew κai ΤechChrunch
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.