22 Ιαν 2025
READING

Τι κάνουν Θεοδωρόπουλος και Δασκαλόπουλος στη ντομάτα

5 MIN READ

Τι κάνουν Θεοδωρόπουλος και Δασκαλόπουλος στη ντομάτα

Τι κάνουν Θεοδωρόπουλος και Δασκαλόπουλος στη ντομάτα

Σημαντικό αριθμό επενδύσεων έχει φέρει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ο τομέας της υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας αλλά και αυτός της βιομηχανικής ντομάτας. Ξεχωρίζουν ωστόσο τρεις σημαντικοί επιχειρηματίες με ισχυρή παρουσία στο εγχώριο επιχειρείν.

Ο λόγος, για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, επιχειρηματία ο οποίος πρόσφατα πούλησε την Chipita στον όμιλο Mondelez για ποσό που άγγιξε το 1,7 δισ. ευρώ και δημιουργεί έναν νέο ισχυρό όμιλο στα τρόφιμα, τον άλλοτε ισχυρό άνδρα του ομίλου Vivartia, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Πλαστικά Θράκης, Κωνσταντίνο Χαλιορή.

Το χαρακτηριστικό της υδροπονίας είναι ότι η καλλιέργεια της ντομάτας ή άλλων αγροτικών προϊόντων γίνεται εκτός εδάφους, σε αδρανή υποστρώματα, όπου η ανάπτυξη του φυτού γίνεται με την παροχή θρεπτικού διαλύματος στις ρίζες του. Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανική ντομάτα, που εκπροσωπείται στην προκειμένη περίπτωση από τη Damavand του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, επίσης έχει παρουσιάσει αρκετές ανακατατάξεις μετά την πώληση του εργοστασίου της Pummaro στη Μινέρβα από την Ελαΐς Unilever.

Η Wonderplant στην Πετρούσα Δράμας

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι αυτός που συμμετέχει στο επιχειρηματικό εγχείρημα της Wonderplant. H εταιρεία, που εδρεύει στην Πετρούσα της Δράμας, συνεργάζεται με αρκετά από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ για την προμήθεια ντομάτας υδροπονικής καλλιέργειας που παράγει. Τελευταίο και σημαντικό βήμα στη διαδρομή της Wonderplant ήταν η επένδυση συνολικού ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση των στεγασμένων υαλόφρακτων εγκαταστάσεων θερμοκηπίων που διατηρεί στη Δράμα κατά 70 στρέμματα. Οι πρώτες ποσότητες από τη νέα παραγωγική εγκατάσταση είναι προγραμματισμένες να βγουν στην αγορά το φετινό καλοκαίρι.

Διαβάστε ακόμα: Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος συστήνει τη νέα «Vivartia»

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση παράγει περί τους 10.000 τόνους ντομάτας στα ήδη υπάρχοντα 160 στρέμματα στεγασμένων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, αριθμός ο οποίος αυξάνεται σημαντικά μέσα από τη νέα επένδυση. Στο εγχείρημα, μαζί με τον Θεοδωρόπουλο, ξεκίνησαν επενδυτικά και ως συνοδοιπόροι ο Θέμης Μακρής, ο οποίος διατηρεί και καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην επιχείρηση, ο Σταύρος Νένδος της εταιρείας προϊόντων αρτοποιίας, Select, αλλά και ο Αχιλλέας Φώλιας, εκ των ιδρυτικών στελεχών της Goody’s καθώς και ο Μιχάλης Αραμπατζής, ο επιχειρηματίας που ίδρυσε την Ελληνική Ζύμη, το ποσοστό πλειοψηφίας της οποίας πρόσφατα διέθεσε μέσω πώλησης στo fund CVC που έχει εξαγοράσει τη Vivartia.

Να σημειωθεί ότι ο τζίρος της Wonderplant το 2020 ήταν περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στο πλάνο της εταιρείας είναι να δημιουργήσει και νέες εγκαταστάσεις στις περιοχές που επρόκειτο να ενταχθούν στο κάδρο της απολιγνιτοποίησης παλαιών εγκαταστάσεων της ΔΕΗ. Ωστόσο, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις που έφεραν την παράταση της παραγωγής λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία υπό την πίεση των εξελίξεων από πλευράς Ρωσίας στον τομέα του φυσικού αερίου και της ενέργειας, φαίνεται ότι προς το παρόν αλλάζουν τα δεδομένα.

Συλλέκτης και επενδυτής στη μεταποίηση των τροφίμων ο Δ. Δασκαλόπουλος

Σε ό,τι αφορά τώρα την περίπτωση του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ο επιχειρηματίας και διεθνούς φήμης συλλέκτης έργων τέχνης, μέσω της εταιρείας παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας, Damavand, μισθώνει τις παλιές εγκαταστάσεις της πτωχευμένης Προντάκτα στην περιοχή της Καρδίτσας, από την τράπεζα Πειραιώς. H εταιρεία έχει καταφέρει να αναπτύσσει διαρκώς τη δραστηριότητά της τα τελευταία χρόνια, καθώς στη διάρκεια της χρήσης που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου του 2020 και ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου του 2021 κατάφερε να αυξήσει τον τζίρο της στα 25,29 εκατ. ευρώ από 19,39 εκατ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη χρονική περίοδο των ετών 2019-2020.

Μάλιστα η Damavand είναι αυτή που παράγει τη συσκευασμένη ντομάτα για λογαριασμό της Μινέρβα – ιδίων συμφερόντων – με την ετικέτα Χωριό, ενώ μεταξύ των συνεργασιών που διατηρεί είναι και με τον Μπάρμπα Στάθη, ο οποίος επίσης έχει συσκευασμένη ντομάτα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, την οποία παράγει για λογαριασμό του η Damavand.

Η εταιρεία επένδυσε ποσό συνολικού ύψους κοντά στα 5 εκατομμύρια ευρώ για την προσθήκη μηχανολογικού εξοπλισμού, την παραγωγή νέων προϊόντων (νέες γεμιστικές μηχανές και αποστειρωτές), την αγορά και διαμόρφωση αγροτεμαχίων για την υποδοχή της βιομηχανικής τομάτας, την ίδρυση νέας μονάδας ανασυσκευασίας προϊόντων με νέα κτίρια και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Ο Δασκαλόπουλος θυμίζουμε ότι εκτός των άλλων είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την Deca Investments, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια του fund Diorama, που μέχρι στιγμής έχει τοποθετηθεί επενδυτικά σε επιχειρήσεις όπως η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, η Lariplast, η Viva Wallet, η Μινέρβα, η Atlas Tapes και η Akazoo, με την τελευταία μία ειδική περίπτωση επένδυσης, από την οποία αποεπένδυσε το fund σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Κωνσταντίνος Χαλιορής και τα Πλαστικά Θράκης

Ένα ακόμα πεδίο επιχειρηματικής τοποθέτησης από έναν ισχυρό επιχειρηματία είναι αυτή του Κωνταντίνου Χαλιορή. Tα Θερμοκήπια Θράκης όπως είναι η ονομασία της επιχείρησης, δραστηριοποιούνται στην παραγωγή υδροπονικής ντομάτας με τη μέθοδο της γεωθερμίας. Μάλιστα έχουν προγραμματίσει επένδυση περί τα 15 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων θερμοκηπίων στην περιοχή της Κεσσάνης Θράκης. Στην επιχείρηση, εκτός από τον Χαλιορή, συμμετέχει και ένας ακόμη επιχειρηματίας, ο Θανάσης Καλπίνης, ο οποίος ηγείται της χαλυβουργικής εταιρείας Έλαστρον, που είναι επίσης εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και τα Πλαστικά Θράκης.

Επί του παρόντος, τα παραγόμενα προϊόντα είναι η ντομάτα, το αγγούρι και η μελιτζάνα. Μία από τις αλυσίδες με την οποία διατηρεί σταθερή συνεργασία τα τελευταία χρόνια είναι η Lidl Ελλάς. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εταιρείας τίθεται και η ανάπτυξη της δικής της μάρκας, «Κήπος της Ξάνθης», που έχει δημιουργήσει, ένα στοίχημα ωστόσο αρκετά περίπλοκο στην ελληνική αγορά, όπου οι περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αγοράζουν από τις παραγωγικές επιχειρήσεις κυρίως ιδιωτική ετικέτα στα λαχανικά.

Εντός του 2020, τα Θερμοκήπια Θράκης κατέγραψαν κύκλο εργασιών ύψους 8,18 εκατ. ευρώ από 8,39 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019. Σε ό,τι αφορά το μεικτό κέρδος, ανήλθε σε 2 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά έναντι 2,37 εκατ. ευρώ το 2019. Τα καθαρά κέρδη του 2020 ήταν 252 χιλ. ευρώ από 530 χιλ. ευρώ το 2019.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.