Η αγορά των αλκοολούχων αλλάζει και φαίνεται ότι αλλάζει παράλληλα με τις συνήθειες των καταναλωτών, που τα τελευταία χρόνια, και κατά βάση μέσα στην πανδημία, έχουν αρχίσει να στρέφονται σε περισσότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ώστε να προχωρούν σε πιο συνειδητές επιλογές όσον αφορά τα ποτά και τα αναψυκτικά που καταναλώνουν.
Έτσι, βλέπουμε το τελευταίο διάστημα την άνοδο των «sober-curious» καταναλωτών, που δεν κόβουν εντελώς το αλκοόλ, αλλά θέλουν να το περιορίσουν για λόγους υγείας. Αυτός ο νέος τρόπος σκέψης έχει αφενός δημιουργήσει μια εντελώς νέα κατηγορία προϊόντων, που δεν έχουν καθόλου αλκοόλ αλλά διαθέτουν μια δημιουργικότητα στις γεύσεις, η οποία φιλοδοξεί να τα καταστήσει ικανά να σταθούν επάξια στον κατάλογο ενός μπαρ, αλλά και στις προθήκες αυτού του νέου είδους κάβας, που διαθέτει μόνο ποτά χωρίς αλκόολ· αφετέρου, φαίνεται πως έχει ενισχύσει την ανάπτυξη της κατηγορίας που στις ΗΠΑ ονομάζουν «hard seltzers», δηλαδή των ανθρακούχων νερών με γεύσεις και μικρό βαθμό αλκόολ.
Η άνθηση αυτών των ανθρακούχων και αλκοολούχων αναψυκτικών έχει καταγραφεί ήδη από το 2019, κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά οι έρευνες υποδεικνύουν ότι πρόκειται για μια πολύ ισχυρή παγκόσμια τάση τα τελευταία χρόνια. Η κατηγορία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε σημαντική ανάπτυξη, με τα στοιχεία να λένε ότι αναμένεται μια ετήσια άνοδος της τάξης του 12% για τα επόμενα χρόνια, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το πλαίσιο, δε θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση το νέο λανσάρισμα της Corona, της γνωστής μάρκας μπύρας, που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες το πρώτο της ποτό που δεν είναι μπύρα. Πρόκειται για την Corona Tropical, ένα ανθρακούχο αλκοολούχο ποτό, που θέλει, όπως δηλώνει η εταιρεία, να φέρει στους πελάτες της το «lifestyle Corona, πέρα από την μπύρα» και, σύμφωνα με την ενθουσιώδη δήλωση του παγκόσμιου αντιπροέδρου της, Felipe Ambra, «να φέρει τον παράδεισο στους ανθρώπους που βρίσκονται οπουδήποτε».
Διαβάστε ακόμα: Η προτίμηση στα μη αλκοολούχα ποτά από την Gen Z
Η αναφορά στον «παράδεισο» προκύπτει, λογικά, από τις τροπικές γεύσεις στις οποίες διατίθεται το νέο προϊόν, που είναι οι γκουάβα και λάιμ, ράσμπερι και λεμόνι, και γκρέιπφρουτ με λέμονγκρας. Στις χώρες της Λατινικής Αμερικής θα κυκλοφορήσουν τέσσερις διαφορετικές, κάπως πιο «τροπικές» γεύσεις. Το λανσάρισμα συνοδεύεται από μια καμπάνια που φιλοδοξεί να προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία και να βάλει τον καταναλωτή στον κόσμο της Corona Tropical, με billboards με αληθινά φρούτα σε διάφορες πόλεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να πάρει το κοινό μια γεύση από τον «τροπικό παράδεισο» που λέει ότι κλείνει στο μπουκάλι της η Corona.
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας εξηγούν ότι η ίδια η Corona είναι μια μάρκα «γεννημένη στους τροπικούς» και ότι τώρα προσφέρουν ένα ποτό το οποίο απευθύνεται σε εκείνους που αγαπούν το brand αλλά αναζητούν κάτι διαφορετικό από την μπύρα.
Αλλά υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σύνδεση εδώ, στο γεγονός δηλαδή ότι το νέο αυτό ποτό λανσάρεται από ένα τόσο δημοφιλές brand μπύρας, έστω «εξωτικό», καθώς φαίνεται ότι η Corona επιζητά να αξιοποιήσει τη δυναμική της στην αναδυόμενη αγορά των hard seltzers, αναγνωρίζοντας πιθανόν ότι το κοινό της μπύρας εύκολα θα δοκίμαζε ένα ποτό σαν την Corona Tropical.
Βέβαια, άνθρωποι του κλάδου σημειώνουν ότι αυτή η κατηγορία των ανθρακούχων αλκοολούχων γνωρίζει επιτυχία γιατί συνήθως πρόκειται για ποτά με λίγες θερμίδες, χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, και ετικέτες με πολύ ευανάγνωστες και σαφείς σημάνσεις για τις διατροφικές τους πληροφορίες, κάτι που τα κάνει δελεαστικές εναλλακτικές για τους καταναλωτές που κάνουν συνειδητές, πιο υγιεινές επιλογές προϊόντων. Η τάση, δηλαδή, συμφωνεί με την ανάπτυξη της κουλτούρας wellness και των διατροφικά προσεγμένων επιλογών.
Ωστόσο, η τεράστια επιτυχία των hard seltzers και οι εκτιμήσεις ότι αυτή η τάση θα συνεχίσει να ενισχύεται, κάνει πολλούς της βιομηχανίας να αναρωτιούνται από πού προέρχεται το κοινό αυτών των προϊόντων, με τις απόψεις, τελικά, να διίστανται. Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό το κοινό που πίνει αυτά τα ποτά είναι καταναλωτές μπύρας, και άλλοι που παραθέτουν στοιχεία ότι οι δύο κατηγορίες δε συμπίπτουν σημαντικά, καθώς οι έντονες γεύσεις της βαρελίσιας μπύρας δεν έχουν σχέση με τις πιο ελαφριές γεύσεις αυτών των νέων ανθρακούχων αλκοολούχων.
Όπως και να ’χει, η αυξανόμενη δημοτικότητα αυτών των νέων ποτών, από την οποία φιλοδοξεί να κερδίσει μερίδιο η νέα Corona, είναι ενδεικτική ενός νέου τρόπου σκέψης των καταναλωτών απέναντι στο αλκοόλ, της οποίας τη δύναμη ίσως δούμε στο άμεσο μέλλον στις νέες προσθήκες στους καταλόγους των μπαρ και στις κάβες.
Όσο για τη νέα κυκλοφορία της Corona, ξεκινά το λανσάρισμά της από την Κίνα, την Κολομβία, το Περού, τον Παναμά, το Εκουαδόρ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με πλάνα να εισαχθεί σε περισσότερες αγορές μέσα στη χρονιά.
Με πληροφορίες από VinePair, MarketingWeek.com
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.