26 Απρ 2024
READING

Γιατί η Philip Morris αγοράζει αυτήν τη σουηδική εταιρεία εναλλακτικών προϊόντων καπνού

3 MIN READ

Γιατί η Philip Morris αγοράζει αυτήν τη σουηδική εταιρεία εναλλακτικών προϊόντων καπνού

Γιατί η Philip Morris αγοράζει αυτήν τη σουηδική εταιρεία εναλλακτικών προϊόντων καπνού

Mία από τις ηγέτιδες εταιρείες παγκοσμίως στον χώρο των εναλλακτικών προϊόντων καπνού, τη Swedish Match, αγοράζει η Philip Morris International, η εταιρεία που διαθέτει τα τσιγάρα Marlboro έξω από τις ΗΠΑ, στη διεθνή αγορά.

Η σουηδική Swedish Match είναι η ιδιοκτήτρια του brand Ζyn, της πιο δημοφιλούς μάρκας snus στις ΗΠΑ. Τα «snus», μικρά υγρά πουγκιά νικοτίνης που δεν καπνίζονται αλλά τοποθετούνται στο στόμα, γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, πλέον και εκτός των σκανδιναβικών χωρών απ’ όπου προέρχονται. Με την εξαγορά της Swedish Match, για 16 δισεκατομμύρια δολάρια, η Philip Morris Ιnternational κάνει το μεγαλύτερό της βήμα στην αγορά των εναλλακτικών προϊόντων καπνού, που αναπτύσσεται ραγδαία, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές στο κάπνισμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι, μόνο πέρυσι, οι πωλήσεις σε snus της Swedish Match, στις ΗΠΑ αλλά και στη Σκανδιναβία, αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 50%. Επίσης, αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη συμφωνία του είδους μέχρι στιγμής στην αγορά αυτή.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις των τσιγάρων ακολουθούν καθοδική πορεία, λόγω της ολοένα μεγαλύτερης συνειδητοποίησης του κοινού για τους κινδύνους στους οποίους θέτουν την υγεία, ενώ έχει αρχίσει το κάπνισμα να συνοδεύεται πλέον, σε κάποιες αγορές, και από κοινωνικό στίγμα. Έτσι, τόσο η Philip Morris Ιnternational όσο και οι ανταγωνιστές της αναζητούν νέους τρόπους να αυξήσουν τα έσοδά τους, επενδύοντας σε εναλλακτικά προϊόντα καπνού, ηλεκτρονικά τσιγάρα και συσκευές ατμίσματος, που προωθούν ως λιγότερο επιβλαβή αλλά και λιγότερο ενοχλητικά για τους γύρω.

Μάλιστα, η Philip Morris Ιnternational έχει κάνει τις πιο επιθετικές κινήσεις σε αυτόν τον χώρο, θέλοντας να κερδίσει το προβάδισμα σε αυτά τα νέας γενιάς προϊόντα. Η πιο αμφιλεγόμενη συμφωνία της αφορούσε την αγορά της Vectura, μια βρετανικής εταιρείας συσκευών εισπνοής για το άσθμα, επιλογή που προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις. Αλλά και με την ίδια τη Swedish Match έχει συνεργαστεί στο παρελθόν, το 2009, σε μια πρώτη προσπάθεια να διαθέσει τα εναλλακτικά προϊόντα της εταιρείας στη διεθνή αγορά.

Εξάλλου, και στην Ελλάδα η PMI αποφάσισε ήδη από το 2017 για την Παπαστράτος τη διακοπή παραγωγής τσιγάρων, ώστε να δοθεί έμφαση στην παραγωγή θερμαινόμενων ράβδων, γεγονός που σήμανε και την αύξηση της εγχώριας παραγωγής τους, που έφτασε από τα 200 εκατομμύρια τεμάχια το 2017, στα 1,5 δισεκατομμύρια το 2020.

Διαβάστε ακόμα: Παπαστράτος | Τα τσιγάρα φεύγουν, οι ράβδοι κερδίζουν την παρτίδα

H Philip Morris Ιnternational αποκόπηκε από την μητρική της Altria, πρώην Philip Morris Companies, το 2008, και δε διαθέτει τα προϊόντα της στην αμερικανική αγορά. Έτσι, η συμφωνία της με τη Swedish Match, που είναι η κορυφαία στα εναλλακτικά είδη καπνού στις ΗΠΑ, θα της δώσει πρόσβαση σε ένα έτοιμο δίκτυο λιανικής. Όπως σχολιάζουν αναλυτές, η συμφωνία των δύο εταιρειών αναδεικνύει ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που αλληλοσυμπληρώνονται.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ενδεικτική της κινητοποίησης των καπνοβιομηχανιών προκειμένου να μη χάσουν την πελατειακή τους βάση, καθώς βλέπουν το κοινό να στρέφεται σε πολλές διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις, αποφεύγοντας τα συνηθισμένα τσιγάρα.

Με πληροφορίες από Financial Times, Reuters, Axios
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.