19 Απρ 2024
READING

Για ποιο λόγο η Mondelez θέλει να πουλήσει Trident, Dentyne και Halls

3 MIN READ

Για ποιο λόγο η Mondelez θέλει να πουλήσει Trident, Dentyne και Halls

Για ποιο λόγο η Mondelez θέλει να πουλήσει Trident, Dentyne και Halls

Ένα αναπάντεχο θύμα της αγοράς είχε η πανδημία, όπως αποδεικνύει  η απόφαση του κολοσσού συσκευασμένων τροφίμων Mondelēz, ότι πρόκειται να εγκαταλείψει τον χώρο της τσίχλας και, ειδικότερα, τα brands της Trident και Dentyne, τουλάχιστον για τις αναπτυγμένες αγορές της Βόρειας Αμερικής και Της Ευρώπης.

Η Mondelēz ξεκινά τώρα την αναζήτηση αγοραστών για τις γνωστές αυτές μάρκες, ενώ δήλωσε ότι σκοπεύει να αφαιρέσει εντελώς από το χαρτοφυλάκιό της και τις καραμέλες Halls.

Oι πωλήσεις σε τσίχλες έπεσαν σημαντικά μέσα στην πανδημία, καθώς ο κόσμος δεν κυκλοφορούσε πολύ, και αυτά είναι προϊόντα που καταναλώνονται συνήθως όταν οι καταναλωτές βρίσκονται εν κινήσει. Ακόμα, καθώς οι επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ αραίωσαν, αραίωσαν και οι αγορές της τελεταίας στιγμής, από τις προθήκες με τσίχλες και καραμέλες που βρίσκονται δίπλα στα ταμεία, ενώ κάποιοι αναφέρουν ακόμα και το ότι, φορώντας τη μάσκα του κορονοϊού και τηρώντας τις αποστάσεις, το άγχος για δροσερή αναπνοή ήταν σαφώς μικρότερο. Πιο συγκεκριμένα, η Mondelēz είπε ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματά της του Απριλίου, ο τομέας τσίχλας και καραμέλας είχε μείωση 16% το τελευταίο τρίμηνο και 8% σε επίπεδο διετίας. Τα brands τσίχλας είναι υπεύθυνα για το 5% των εσόδων της Mondelēz.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η πτώση των πωλήσεων τσίχλας που ωθεί την εταιρεία σε αυτήν την απόφαση· εξάλλου, οι πωλήσεις τσίχλας έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν ξανά, καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να βγαίνουν έξω περισσότερο, με την άρση των μέτρων της πανδημίας. Τα δεδομένα αυτά της Mondelēz, όμως, συνδυάζονται και με το γεγονός ότι, όσο έπεσε το ενδιαφέρον για τσίχλες και καραμέλες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τόσο αυξήθηκε η όρεξη των καταναλωτών για παρηγορητικά, «comfort» σνακ, όπως σοκολάτες και μπισκότα,η κατανάλωση των οποίων αυξήθηκε μέσα στην πανδημία, που πολλοί δούλευαν από το σπίτι. Επιπλέον, η Mondelēz έχει ήδη δείξει την πρόθεσή της να αναδιαμορφώσει το χαρτοφυλάκιό της, με στόχο να φτάσει το 90% των εσόδων της να προέρχεται απο σοκολάτες, μπισκότα και προϊόντα ζύμης, που ιστορικά αποτελούν πολύ σταθερές κατηγορίες προϊόντων και, μάλιστα, σε όλες τις αγορές.

Εξάλλου, η παραγωγός των προϊόντων Oreo και Cadbury, αλλά και των Παυλίδη και Lacta, έχει προχωρήσει σε στρατηγικές κινήσεις για να αυξήσει τη δύναμή της στην κατηγορία αυτή, με την αγορά εταιρειών όπως η γνώριμή μας, ελληνική Chipita, που ξεχωρίζει για τα κρουασάν της. Η συμφωνία με την Chipita έκλεισε στις αρχές της χρονιάς, και η Mondelēz δήλωνε τότε ότι αναμένει να δει την ενσωμάτωση των εσόδων από την Chipita στον ισολογισμό της από το 2023, αλλά η εξαγορά αυτή στον κλάδο δεν ήταν η μόνη: Η Mondelēz απέκτησε ακόμη τη Hu, που φτιάχνει σνακ και σοκολάτες από απλά υλικά, στη λογική της paleo και vegan διατροφής, αλλά και την πλειοψηφία της Perfect Snacks, που παράγει πρωτεϊνούχες βιολογικές μπάρες.

Ειδικοί εκτιμούν, μάλιστα, πως, όταν πουληθούν οιTrident, Dentyne και Halls, τα χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν για την αγορά και άλλων ανάλογων brands, αλλά και για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων στην κατηγορία αυτή.

Πάντως, η Mondelēz θα συνεχίσει να διαθέτει τις τσίχλες αυτές στις αναπτυσσόμενες αγορές. Όσον αφορά πιθανούς αγοραστές για τις δημοφιλείς αυτές μάρκες, αυτοί θα μπορούσαν ίσως να περιλαμβάνουν τη Ferrera, που ανήκει στη Nutella, αλλά και τη Mars Wrigley, που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της brands τσίχλας, όπως την DoubleMint, και συνεπώς και ένα εδραιωμένο δίκτυο διανομής σε λιανεμπόρους για την κατηγορία αυτή.

Με πληροφορίες από CNN και FoodDive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.