15 Νοέ 2024
READING

Η ανατρεπτική συμμαχία που θα μπορούσε να σώσει το Netflix από την πτώση

5 MIN READ

Η ανατρεπτική συμμαχία που θα μπορούσε να σώσει το Netflix από την πτώση

Η ανατρεπτική συμμαχία που θα μπορούσε να σώσει το Netflix από την πτώση

Το Netflix βρίσκεται σε μια φάση παρακμής, βλέποντας τη μετοχή του να πέφτει κατά 30% τον περασμένο μήνα, αφού, για πρώτη φορά από το 2011, ο αριθμός των συνδρομητών του μειώθηκε. Συγκεκριμένα, έχασε περίπου 200.000 από τους συνδρομητές του διεθνώς, ενώ οι προβλέψεις του δεν είναι ελπιδοφόρες, προβλέποντας ότι θα χάσει άλλα δύο εκατομμύρια περίπου το επόμενο τρίμηνο. Το γεγονός είχε αντίκτυπο ακόμα και σε άλλες πλατφόρμες streaming, των οποίων οι μετοχές έπεσαν.

Έπειτα από δύο χρόνια εκθετικά ανοδικής πορείας, οι πλατφόρμες streaming αντιμετωπίζουν εντελώς νέες συνθήκες. Αυτές αφορούν ένα σύνολο παραγόντων, όπως ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και o πόλεμος στην Ουκρανία. Ακόμα, τα lockdowns είχαν μεγάλη επιρροή στην άνοδο του κοινού, καθώς ο κόσμος περιοριζόταν στο σπίτι και είχε άπλετο χρόνο να επενδύσει στην παρακολούθηση σειρών και ταινιών, όμως τώρα στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν υπάρχουν πια περιορισμοί. Οι άνθρωποι επιστρέφουν στις πρότερες συνήθειες και lifestyle τους και ο χρόνος τους στο σπίτι μειώνεται αισθητά. Έτσι, περισσότερος χρόνος εκτός σπιτιού συνεπάγεται λιγότερος χρόνος για, το λεγόμενο, Netflix ‘n’ chill.

Διαβάστε επίσης: Η ύφεση της οικονομίας προσοχής | Γιατί Netflix, Facebook, YouTube, Spotify χάνουν το κοινό τους;

Για να αντισταθμίσει την κατάσταση το Netflix, στρέφεται στην προσθήκη διαφημίσεων και την επιβολή περιορισμών στην κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης. Υπάρχει, όμως, και κάτι άλλο, εντελώς μη αναμενόμενο, που μπορεί να κάνει το Netflix για να σωθεί: να συμμαχήσει με έναν ανταγωνιστικό κλάδο που δεν είναι άλλος από τη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Η συνεργασία με την βιομηχανία του κινηματογράφου δεν είναι κάτι εντελώς ξένο, καθώς το Netflix έχει μπε δυναμικά στην παραγωγή ταινιών και έχει φιλοδοξίες να γίνει ένα σημαντικό όνομα στον χώρο – εξάλλου, έχει ήδη κερδίσει και κάποια Όσκαρ. Ωστόσο οι περισσότερες από αυτές τις κυκλοφορίες του ήταν σκόπιμα περιορισμένες. Τώρα, όμως, που ο κινηματογράφος ανακάμπτει μετά την πανδημία του Covid-19 και το Netflix αντιμετωπίζει παρακμή, θα μπορούσε ο streamer να στραφεί εκ νέου σε πιο μεγάλες και εκτεταμένες συνεργασίες.

Όφελος και για τις δύο πλευρές

Μια συνεργασία μεταξύ Netflix και κινηματογράφου θα είναι αμοιβαία επωφελής. Με την κυκλοφορία περισσότερων ταινιών στους κινηματογράφους το Netflix θα μπορούσε να έχει νέα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων, να διαφημίσει το brand του σε περισσότερους πιθανούς συνδρομητές, αλλά και να βελτιώσει σημαντικά τις ταινίες του. Το Netflix έχει κυκλοφορήσει αξιομνημόνευτες σειρές που έχουν κάνει πάταγο, όπως το  “Stranger Things”, αλλά οι εξίσου πετυχημένες ταινίες είναι αισθητά λιγότερες.

Διαβάστε επίσης: Τα μεγάλα blockbusters δεν μπορούν να κάνουν πρεμιέρα στο Netflix

Από την άλλη πλευρά, οι συνεργασίες με το Netflix μπορούν να φανούν χρήσιμες και για τη βιομηχανία του κινηματογράφου. Για να εκμεταλλευτούν οι κινηματογράφοι το ανανεωμένο ενδιαφέρον των καταναλωτών χρειάζονται απαραιτήτως περιεχόμενο. Ταυτόχρονα, το Netflix εννοείται ότι εκτιμάται από ένα τεράστιο κοινό, ενώ έχει κυκλοφορήσει μεγάλες επιτυχίες που παραμένουν αξέχαστες και προστατεύουν την φήμη του.

Τα μειονεκτήματα

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για το Netflix και τους κινηματογράφους είναι ότι και οι δύο πλευρές έχουν διαφορετική άποψη για το πόσο καιρό πρέπει να παίζεται μια ταινία στις αίθουσες. Το Netflix βασίζεται στις συνδρομές, οπότε δε θέλει οι συνδρομητές να περιμένουν για πολύ τις ταινίες να γίνουν διαθέσιμες στην πλατφόρμα, ενώ προβάλλονται στις αίθουσες. Από την άλλη, οι κινηματογράφοι, οι οποίοι βασίζονται στην επισκεψιμότητα, θέλουν την αποκλειστικότητα όσο το δυνατόν περισσότερο και δε θέλουν η ταινία να γίνει διαθέσιμη online σύντομα. Αυτή η διαμάχη έφτασε στο αποκορύφωμα το 2019, όταν οι δύο πλευρές δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για το διάστημα που θα παιζόταν στους κινηματογράφους η ταινία “The Irishman”, παραγωγής Netflix. Το Netflix δεν επιθυμούσε να ξεπεραστούν οι 45 ημέρες, ενώ οι κινηματογράφοι επέμεναν για ένα διάστημα 70 ημερών.

Βέβαια, η πανδημία άλλαξε τα πάντα, μειώνοντας το παράθυρο των κινηματογραφικών αιθουσών σε ολόκληρη τη βιομηχανία, καθώς λιγότεροι άνθρωποι επισκέπτονταν τις σκοτεινές αίθουσες. Ακόμη και μεγάλα στούντιο όπως η Warner Bros. και η Universal Pictures κάνουν διαθέσιμες στο streaming πλέον τις ταινίες μετά από λίγες εβδομάδες ή, μερικές φορές, και ταυτόχρονα.

Υπάρχουν και επιπλέον ζητήματα, καθώς η επιχείρηση των κινηματογράφων συνοδεύεται από επιπλέον έξοδα με τα οποία το Netflix δεν έχει έρθει ποτέ αντιμέτωπο. Για τη μετάβαση του Netflix από τον ψηφιακό κόσμο στον φυσικό θα είναι απαραίτητη η επένδυση στο κατάλληλο marketing και τις σωστές προωθητικές ενέργειες.

Επίσης, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός πως η προβολή περισσότερων ταινιών στους κινηματογράφους είναι εγγενώς αντίθετη με το ίδιο το μοντέλο των πλατφορμών streaming και ενδεχομένως να μπορούσε να βλάψει το Netflix. Με άλλα λόγια, εάν το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει μια ταινία του Netflix στην αίθουσα του κινηματογράφου, μειώνεται κατά μια έννοια το κίνητρό του να γίνει συνδρομητής.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για το Netflix σχετικά με την πιο εκτεταμένη συνεργασία με τους κινηματογράφους. Αυτό, όμως, που ισχύει είναι ότι το Netflix βρίσκεται επί του παρόντος σε μια δύσκολη στιγμή, ενώ το μέλλον εξακολουθεί να είναι αβέβαιο και απρόβλεπτο. Λαμβάνοντας αυτό υπ’ όψιν, είναι συνετό να θεωρήσει κανείς ότι η εταιρεία streaming δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Τώρα είναι πιθανότατα η κατάλληλη στιγμή για την εταιρεία να πειραματιστεί, και ενδεχομένως η στροφή προς τη βιομηχανία του κινηματογράφου, η οποία βρίσκεται ξανά σε άνοδο, να είναι μια αρκετά καλή επιλογή.

Με πληροφορίες από το CNN
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.