22 Ιαν 2025
READING

Η Meta παγώνει τις προσλήψεις, η Uber τις θεωρεί «προνόμιο»: Γιατί πιέζεται ο τεχνολογικός κλάδος

4 MIN READ

Η Meta παγώνει τις προσλήψεις, η Uber τις θεωρεί «προνόμιο»: Γιατί πιέζεται ο τεχνολογικός κλάδος

Η Meta παγώνει τις προσλήψεις, η Uber τις θεωρεί «προνόμιο»: Γιατί πιέζεται ο τεχνολογικός κλάδος

Καθοδική πορεία καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών, σχεδόν στο σύνολό τους, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στην αγορά. Ο δείκτης Nasdaq είχε να βιώσει τέτοια συνεχόμενη πτώση εβδομάδων από το 2012, και φαίνεται ότι η καθοδική πορεία θα συνεχιστεί, μετά τα ύψη στα οποία είχαν φτάσει οι τεχονολογικές εταιρείες μέσα στην πανδημία.

Μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση θα συνεχιστεί μέχρι να φτάσει στα προπανδημικά επίπεδα, που για κάποιες εταιρείες θα μπορούσε να σημαίνει μέχρι και επιπλέον 25% πτώση, ενώ τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να υποχωρήσουν έως και 60%.

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2022 για τις μεγάλες εταιρείες, βέβαια, ήταν ενδεικτικές της παρούσας συνθήκης, όπως είναι και οι πρόσφατες ανακοινώσεις τους. Έτσι, την περασμένη εβδομάδα η Meta, μητρική του Facebook, ανακοίνωσε ότι θα επιβραδύνει ή θα παγώσει εντελώς τις νέες προσλήψεις και σε μεσαίες και ανώτερες θέσεις, έπειτα από την ανακοίνωση ότι αναβάλλει περαιτέρω προσλήψεις και entry-level υπαλλήλων. Η Meta ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά στην ιστορία της ότι ο αριθμός των χρηστών του Facebook μειώθηκε και, αν και σε αυτό το τρίμηνο η πορεία αυτή έχει αντιστραφεί, οι εκτιμήσεις της είναι ότι για το δεύτερο τρίμηνο τα έσοδά της από έτος σε έτος θα μειωθούν.

Η Meta επιβαρύνθηκε από τις αλλαγές της πολιτικής απορρήτου της Apple, που της στέρησαν και θα εξακολουθήσουν να της στερούν σημαντικά διαφημιστικά έσοδα· αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αντίκτυπο στην απόδοσή της, όπως και στων περισσοτέρων εταιρειών, εξάλλου. Εκπρόσωπός της ανακοίνωσε λοιπόν την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία επανεκτιμά «την εισροή των ταλέντων της, σύμφωνα με τις επιχειρηματικές της ανάγκες και, στο φως της πορείας που υποδεικνύει αυτή η περίοδος κερδών» επιβραδύνει ανάλογα και την ανάπτυξή της.

Τώρα, παρόμοια πολιτική επιβράδυνσης, με παράλληλη μείωση των εξόδων για να δοθεί έμφαση στην κερδοφορία, ανακοίνωσε στους υπαλλήλους της η Uber, με mail που έστειλε ο CEO της, Dara Khosrowshahi. Αναφέρει ότι η αγορά βιώνει μια «σεισμική αλλαγή», εξού και στο εξής η Uber θα μειώσει τις δαπάνες στο marketing και θα αντιμετωπίσει τις προσλήψεις ως «προνόμιο». Στόχος είναι ό,τι δεν αποδίδει να κοπεί και να βεβαιώσουν ότι η εταιρεία λειτουργεί αποτελεσματικά από τη βάση της, πριν συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Διαβάστε ακόμα: Η ύφεση της οικονομίας προσοχής | Γιατί Netflix, Facebook, YouTube, Spotify χάνουν το κοινό τους;

Η μετοχή της Uber ακολουθεί την καθοδική πορεία άλλων τεχνολογικών κολοσσών και, μάλιστα, αυτήν την εβδομάδα έφτασε στο χαμηλότερο σημείο της εδώ και ένα χρόνο, έχοντας σημειώσει ετήσιες απώλειες μέχρι της παρούσης της τάξης του 45%. Από την άλλη, η Uber διπλασίασε τα έσοδά της στο πρώτο τρίμηνο, χάρη στην Uber Eats, την υπηρεσία delivery της εταιρείας, που εκτοξεύτηκε μέσα στην πανδημία.

Πτώση σημείωσε ακόμα το Amazon (κατά 8%), αλλά και η πλατφόρμα υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου Shopify, που είχε απογοητευτικά έσοδα το τρίμηνο  που έκλεισε – εταιρείες δηλαδή που γνώρισαν εκρηκτική άνοδο μέσα στην πανδημία, όταν το καταναλωτικό κοινό έκανε τις αγορές του ουσιαστικά αποκλειστικά online. Μία μέρα μετά την ανακοίνωση, μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, από τον Κεντρικό Τραπεζίτη των ΗΠΑ, ότι, μετά από 22 χρόνια, αυξάνονται τα βασικά επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, είδαμε την Apple να πέφτει κατά 6%, τη Meta κατά 7%, την Alphabet, μητρική του Google, κατά 5% και τη Microsoft 4%, με τους αναλυτές να ανησυχούν για ένα σκοτεινό μέλλον στην οικονομία.

Αλλά, ειδικά για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, η πτώση είχε αρχίσει να διαγράφεται ήδη από τα τέλη του 2021, όσο ανέβαινε ο πληθωρισμός και οι τιμές της ενέργειας, κάτι βέβαια που επιδείνωσε η εισβολή στην Ουκρανία. Η έξοδος από την πανδημία, η επιστροφή στα γραφεία, τα φυσικά καταστήματα και τις διά ζώσης συναντήσεις είχαν ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, μια δραματική αντιστροφή της πορείας εταιρειών στις οποίες βασιζόταν η πανδημική καθημερινότητα, όπως του Zoom, της Peloton – της εταιρείας με όργανα και εφαρμογές γυμναστικής που άνθισε στις ΗΠΑ, καθώς ο κόσμος γυμναζόταν στο σπίτι του – και φυσικά, του Netflix, που έχασε και αυτό για πρώτη φορά συνδρομητές, ξεσηκώνοντας συζητήσεις για το «τέλος εποχής του streaming».

Βέβαια, παρόλο που στο σύνολό τους σχεδόν οι εταιρείες ανακοινώνουν πλάνα για να αντιμετωπίσουν την πτώση της ανάπτυξής τους, οι αναλυτές είναι διχασμένοι, καθώς αρκετοί πιστεύουν ότι παρακολουθούμε μια προσωρινή επιβράδυνση, περισσότερο, παρά μια βαθιά κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως θεωρούν κάποιοι. Από την άλλη, ο Elon Musk φαίνεται να πιστεύει ότι το Twitter θα αποτελέσει εξαίρεση και ανακοίνωσε στους επενδυτές του ότι μέχρι το 2028, η πλατφόρμα θα μπορούσε να πενταπλασιάσει τα έσοδά της.

Με πληροφορίες από το CNBC
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.