25 Απρ 2024
READING

H Dove χρησιμοποιεί deepfake βίντεο μαμάδων για τη νέα της καμπάνια

4 MIN READ

H Dove χρησιμοποιεί deepfake βίντεο μαμάδων για τη νέα της καμπάνια

H Dove χρησιμοποιεί deepfake βίντεο μαμάδων για τη νέα της καμπάνια

Ένα από τα ζητήματα που έχουν απασχολήσει αρκετά τον τελευταίο καιρό είναι ο αντίκτυπος και η επιρροή των social media στο κοινό και ιδιαίτερα στους έφηβους χρήστες. Καθημερινά δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όχι μόνο ως μέσο επικοινωνίας αλλά και ως έναν τρόπο να ανακαλύψουν τις τάσεις της αγοράς. Όλη αυτή η απήχηση έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζει σημαντικά τους νεότερους χρήστες, με επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία.

Πέρυσι αποκαλύφθηκε ότι το Facebook απέκρυψε εσωτερικά δεδομένα, τα οποία υποδήλωναν ότι το Instagram επηρεάζει καθοριστικά την ψυχική υγεία εφήβων κοριτσιών μέσω του περιεχομένου που προβάλλεται στη δημοφιλή πλατφόρμα. Η συγκεκριμένη αποκάλυψη σε συνδυασμό με τη νέα έρευνα της μάρκας της Dove, διαπιστώνει ότι το περιεχόμενο των social media που αφορά την ομορφιά και τα καλλυντικά προκαλεί χαμηλή αυτοεκτίμηση σε τουλάχιστον ένα στα δύο κορίτσια.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Το Instagram ευθύνεται για προβλήματα ψυχικής υγείας των έφηβων κοριτσιών  

H εταιρεία που ξεχώρισε με τη «Real Beauty» φιλοσοφία της κυκλοφόρησε μια ακόμη ταινία μικρού μήκους, στην οποία παρουσιάζονται λεπτομερώς οι τοξικές συμβουλές ομορφιάς που βρίσκουν πολλοί έφηβοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Dove δημοσιοποίησε μία νέα έρευνα σχετικά με την αυτοεκτίμηση που έχουν οι νεότεροι χρήστες, η οποία διαπιστώνει ότι δύο στις τρεις Αμερικανίδες περνούν πάνω από μία ώρα καθημερινώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκ των οποίων το 50% υποστηρίζει ότι η προβολή ενός εξιδανικευμένο προτύπου στις αναρτήσεις που βλέπουν στα social media προκαλεί χαμηλή αυτοεκτίμηση. Για να γίνει πιο σαφές, η δημοφιλής μάρκα της Unilever δημιούργησε ένα deepfake βίντεο με τίτλο «Toxic Influence», το οποίο δίνει φωνή στις μητέρες και στις έφηβες κόρες τους, που μιλούν για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την επιρροή τους, προσεγγίζοντας το θέμα με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Κατά τη διάρκεια του βίντεο η παραγωγή ζητά από τις νεαρές κοπέλες να κάνουν scroll στο feed των social media που χρησιμοποιούν, βλέποντας διάφορους beauty creators να προωθούν τα πρότυπα της αγοράς του σήμερα. Ξαφνικά εμφανίζεται στην οθόνη ένα μήνυμα, το οποίο αναγράφει ότι «οι περισσότεροι γονείς υποτιμούν το πόσο επιβλαβείς μπορεί να γίνουν οι τοξικές συμβουλές ομορφιάς στα social media».

Στη συνέχεια τα πράγματα παίρνουν μια διαφορετική, κάπως πιο σκοτεινή τροπή. Η Dove παρουσιάζει τις μητέρες σε deepfake να δίνουν στις ίδιες τους τις κόρες εξαιρετικά τοξικές συμβουλές, σαν αυτές που βλέπουν καθημερινά οι έφηβες σκρολάροντας στο feed τους. To σοκ μητέρας και κόρης, που δε γνωρίζουν τι συμβαίνει, καθώς το πρόσωπο της μητέρας έχει χρησιμοποιηθεί εν αγνοία της, αναδεικνύει μία από τις βαθύτερες ανησυχίες που έχουν αρκετοί γονείς, ότι το περιεχόμενο που προβάλλεται καθημερινά στις πλατφόρμες μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση των παιδιών τους.

Η συγκριμένη ενέργεια αποτελεί μέρος της ευρύτερης καμπάνιας της εταιρείας που ονομάζεται #DetoxYourFeed. Θέλοντας να ενισχύσει τη δράση της, η εταιρεία έχει δημιουργήσει στο πλαίσιο της καμπάνιας ένα «Κιτ αυτοπεποίθησης» (Confidence Kit), το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά από εκπαιδευτικά βίντεο καθώς και ένα βιβλίο συμβουλευτικού χαρακτήρα που απευθύνεται σε γονείς, κηδεμόνες και μέντορες. Επίσης η Dove συνεργάζεται με την ηθοποιό Gabrielle Union και την κόρη της Zaya Wade για να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να προωθήσει το project. Παράλληλα, στις 12 Μαΐου θα διεξάγει μία δωρεάν εικονική εκδήλωση σε livestreamιng, έχοντας ως στόχο να συμβουλέψει τους γονείς προσφέροντάς τους εργαλεία, ώστε να καταφέρουν να καταπολεμήσουν την τοξικότητα των social media.

Διαβάστε επίσης: Το Dove παροτρύνει άλλες εταιρείες να προωθήσουν περισσότερο το inclusivity στις διαφημίσεις τους

Η συγκεκριμένη καμπάνια δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το διαφημιστικό πρακτορείο Ogilvy, που μόλις πριν λίγο καιρό ανακοίνωσε ότι σταματά τη συνεργασία με influencers που ρετουσάρουν τις φωτογραφίες τους, θέλοντας και η ίδια να καταπολεμήσει τα τοξικά, μη πραγματικά πρότυπα ομορφιάς.  

Mε πληροφορίες από το Fast Company
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.