25 Απρ 2024
READING

H άνοδος της αγοράς μεταχειρισμένων ηλεκτροκίνητων

3 MIN READ

H άνοδος της αγοράς μεταχειρισμένων ηλεκτροκίνητων

H άνοδος της αγοράς μεταχειρισμένων ηλεκτροκίνητων

Η άνοδος των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ξεκίνησε με την έλλειψη μικροτσίπ, η οποία άρχισε να επηρεάζει σοβαρά την παραγωγή αυτοκινήτων το 2021. Τα σημερινά οχήματα χρησιμοποιούν τουλάχιστον 100 τσιπ το καθένα για τον έλεγχο των πολύπλοκων ηλεκτρονικών συστημάτων τους, ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία είναι ιδιαίτερα περίπλοκα, μπορεί να χρησιμοποιούν έως και 1.000.

Όταν, όμως, η πανδημία του Covid-19 ξεκίνησε το 2020, οι αυτοκινητοβιομηχανίες μείωσαν τις προβλέψεις τους για τις πωλήσεις και την αγορά τσιπ και, ως αποτέλεσμα, οι κατασκευαστές ημιαγωγών πούλησαν τα προϊόντα τους αλλού.

Στη συνέχεια, σε αγορές όπως στις ΗΠΑ, όπου τα νοικουριά τονώθηκαν με κρατική οικονομική ενίσχυση λόγω της πανδημίας, πολλοί είχαν την ευχέρεια για μεγάλες αγορές, όπως υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών – μιας που κόσμος έμενε στο σπίτι – αλλά και αυτοκίνητα. Όμως, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν είχαν πλέον τα εξαρτήματα για να φτιάξουν αυτοκίνητα και αναγκάστηκαν να επιβραδύνουν ή και να σταματήσουν την παραγωγή. Το χάος ανέβασε τις τιμές των καινούριων αυτοκινήτων και έστειλε πολλούς αγοραστές στην αγορά μεταχειρισμένων.

Βάσει του αξιώματος ότι τα αυτοκίνητα χάνουν την αξία τους με την πάροδο του χρόνου, ανέκαθεν τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ήταν φθηνότερα από τα καινούρια. Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή, υπάρχει μια μεγάλη αναταραχή στην αγορά. Οι ελλείψεις ημιαγωγών, οι καθυστερήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού της εποχής της πανδημίας και ο πληθωρισμός έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών.

Διαβάστε επίσης: Η Κίνα ενισχύει και προωθεί την αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Η μεγάλη αγορά των ΗΠΑ μπορεί να απεικονίσει την τάση: οι τιμές τους αυξήθηκαν κατά 35% τον Μάρτιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ. Πλέον δεν είναι ασυνήθιστο, μάλιστα, ορισμένα μεταχειρισμένα πολυτελή αυτοκίνητα, όπως οι Porsche και οι Corvette, να πωλούνται σε τιμές υψηλότερες από την αρχική τους τιμή.

Η αγορά EVs

Τα πράγματα έχουν μεταβληθεί πολύ και στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων, όπου τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα φαίνεται να γίνονται όλο και πιο καινούρια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πέρυσι, η πλειοψηφία των μεταχειρισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων προς πώληση ήταν τεσσάρων ή πέντε ετών. Σήμερα, μόλις το 1/3 των μεταχειρισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι τριών ετών.

Έτσι, το ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχει επίσης εκτοξευτεί στα ύψη. Στο μεταξύ, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές οδήγησαν σε νέες εμπλοκές στην αλυσίδα εφοδιασμού. Η τιμή του νικελίου, συστατικού ορισμένων χημικών στοιχείων των μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων, γνωρίζει μεγάλες και απότομες διακυμάνσεις. Για παράδειγμα,τον Μάρτιο η τιμή του νικελίου στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου ανέβηκε 250%, πριν ξαναπέσει, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι συναλλαγές για μία εβδομάδα, κάτι πρωτοφανές. Αλλά εν τω μεταξύ, η εκτόξευση των τιμών της βενζίνης οδηγεί τους αγοραστές να αναζητούν ηλεκτρικά οχήματα.

Διαβάστε επίσης: Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να επηρεάσει τις πωλήσεις των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων;

Παρά τις υψηλές τιμές, τα EVs και τα υβριδικά αυτοκίνητα πωλούνται ταχύτατα. Η Carvana, μια εταιρεία που αγοράζει και πωλεί μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μέσω διαδικτύου, λέει ότι το 90% των ηλεκτρικών οχημάτων της βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς, σε σύγκριση με το 45% πριν από λίγο περισσότερο από ένα μήνα.

Διαβάστε επίσης: Το 2022 θα είναι η χρονιά των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων

Η περιορισμένη αγορά των νέων και μεταχειρισμένων ηλεκτροκίνητων και ο πειρασμός για τους ιδιοκτήτες EVs να πουλήσουν τα νέα Tesla, τα Ford Mustang Mach-E και ακόμη και τα χαμηλότερης ποιότητας ηλεκτρικά οχήματά τους, όπως τα Nissan Leaf, μπορεί να παραμείνει για λίγο καιρό.

Aλλά υπάρχει ένα πρόβλημα, που φαίνεται ότι θα κρατήσει καιρό: Ορισμένα νέα μοντέλα που υποτίθεται ότι θα έμπαιναν στην αγορά το 2020 και το 2021 δεν κατασκευάστηκαν ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι εκ των πραγμάτων διαθέσιμα λιγότερα αυτοκίνητα για να πωληθούν στην αγορά των μεταχειρισμένων.

Με πληροφορίες από το Wired
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.