22 Ιαν 2025
READING

Γιατί η Samsung έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη για αυτήν τη διαφήμιση

3 MIN READ

Γιατί η Samsung έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη για αυτήν τη διαφήμιση

Γιατί η Samsung έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη για αυτήν τη διαφήμιση

Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο διαφημίσεις μεγάλων εταιρειών είτε να κρίνονται ως άστοχες είτε να καταλήγουν προσβλητικές, επιτυγχάνοντας αποτελέσματα αντίθετα από τον αρχικό σκοπό τους.

Μια τέτοια περίπτωση φαίνεται πως έχει προκύψει με μια πρόσφατη διαφήμιση της Samsung, η οποία απεικονίζει μια γυναίκα να πηγαίνει για τρέξιμο μόνη, στις 2:00 τα ξημερώματα, στους δρόμους μιας μεγαλούπολης.

Η Samsung αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για την εν λόγω διαφήμιση στην εκπομπή Newsbeat του ραδιοφώνου του BBC, αναγνωρίζοντας την αστοχία του σποτ, καθώς θύελλα αντιδράσεων προέκυψε μετά την προβολή του.

Στον απόηχο της δολοφονίας της 23χρονης Ashling Murphy, η οποία σκοτώθηκε τον προηγούμενο Ιανουάριο στην Ιρλανδία ενώ έτρεχε, και με αφορμή τη συγκεκριμένη διαφήμιση έχει ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος για το κατά πόσο μια γυναίκα μπορεί να τρέχει μόνη της, ειδικά τις νυχτερινές ώρες, ξεκινώντας μεταξύ άλλων το διαδικτυακό hashtag #shewasonarun.

Οργανώσεις για την ασφάλεια των γυναικών όπως η Reclaim These Streets χαρακτήρισαν τη διαφήμιση της Samsung «εκτός πραγματικότητας», ενώ η Esther Newman, συντάκτρια του περιοδικού Women’s Running μεταξύ άλλων τόνισε πως τα γεγονότα που απεικονίζονται στη διαφήμιση δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα, καθώς σύμφωνα με την ίδια οι γυναίκες δε βγαίνουν για τρέξιμο αργά το βράδυ γιατί φοβούνται, και δε φορούν ακουστικά,  όπως η πρωταγωνίστρια της διαφήμισης, ούτε καν τη μέρα, επειδή ανησυχούν για την ασφάλεια τους. Ωστόσο, φρόντισε να κάνει σαφές πως μικρή μερίδα ανδρών ευθύνεται για τον φόβο αυτό των γυναικών, ενώ εξέφρασε την άποψη πως παρόμοιο υλικό θα πρέπει να επικεντρώνεται στο πώς μπορούν οι άνδρες να κάνουν τις γυναίκες να νιώσουν πιο ασφαλείς όταν τρέχουν.

Τα λεγόμενα της Esther Newman φαίνεται πως επιβεβαιώνονται από τις έρευνες της αμερικανικής Εθνικής Στατιστικής υπηρεσίας, που καταγράφουν πως το 50% των γυναικών έχει νιώσει φόβο περπατώντας τη νύχτα, και το τρέξιμο δεν αποτελεί εξαίρεση.

Διαβάστε ακόμα: Ομαδική αγωγή στη Samsung για την απόδοση των κινητών της

Εκπρόσωποι της γυναικείας οργάνωσης  Reclaim These Streets δήλωσαν πως η διαφήμιση είναι τόσο άστοχη που είναι σχεδόν αστεία, και διατύπωσαν το ερώτημα πόσες γυναίκες δούλεψαν στην ομάδα παραγωγής της, ενώ μέλη της διαδικτυακής κοινότητας Run Mummy Run τόνισαν πως απεικονίζεται μια μη ρεαλιστική «πολυτέλεια» των γυναικών όσον αφορά την ασφάλειά τους.

Από την πλευρά της η Samsung ζήτησε συγγνώμη για τις εντυπώσεις που μπορεί να δημιουργήθηκαν από τη διαφήμισή της, ενώ τόνισε πως σκοπός της συγκεκριμένης καμπάνιας ήταν να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να επιτύχουν τους στόχους τους όσον αφορά τη φυσική κατάσταση ακολουθώντας το προσωπικό τους πρόγραμμα.

Διαβάστε ακόμα: Μια καμπάνια της Samsung που έχει στόχο τους Gen Z-ers

Οι αντιδράσεις για το διαφημιστικό βίντεο της Samsung έρχονται να επιβεβαιώσουν την τάση των τελευταίων ετών, σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές πλέον απαιτούν, ουσιαστικά, από τα brands όχι απλώς να έχουν επαφή με την πραγματικότητα, αλλά να παίρνουν θέση και να εκφράζουν ξεκάθαρα τις απόψεις τους. Αυτό αφορά από θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, μέχρι προβλήματα όπως ο ρατσισμός, η έμφυλη βία ή, όπως συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στις ΗΠΑ, τις αμβλώσεις. Έρευνες δείχνουν ότι οι καταναλωτές τείνουν να επιβραβεύουν με την προτίμησή τους μάρκες που ταυτίζονται με τις απόψεις τους ή έστω που επιδεικνύουν ευαισθησία απέναντι σε σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, εξού και οι μάρκες γίνονται όλο και πιο προσεκτικές σχετικά με τις προωθητικές τους ενέργειες και τις επιχειρηματικές πολιτικές τους.

Η περίπτωση της Samsung αποτελεί ένα παράδειγμα του πόσο μειωμένη ανοχή έχει πλέον το κοινό απέναντι σε κινήσεις που δείχνουν έλλειψη ευαισθησίας και αναδεικνύει πόσο προσεκτικά πρέπει να διαμορφώνονται τα concepts των στρατηγικών marketing των εταιρειών.

Mε πληροφορίες από το BBC
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.