26 Απρ 2024
READING

Είναι ο μισθός η πρώτη προτεραιότητα των εργαζομένων;

4 MIN READ

Είναι ο μισθός η πρώτη προτεραιότητα των εργαζομένων;

Είναι ο μισθός η πρώτη προτεραιότητα των εργαζομένων;

Οι συνθήκες στον εργασιακό τομέα μεταβάλλονται καθημερινά. Δεδομένα όχι και τόσο παλαιότερων εποχών πλέον φαντάζουν μη ρεαλιστικά και άλλες ανάγκες κι απαιτήσεις έχουν πάρει τη θέση τους.

Τα τελευταία χρόνια είχε παρατηρηθεί η τάση των εργαζόμενων να αναζητούν εργασίες με ευέλικτο καθεστώς, που θα τους επέτρεπε να δουλεύουν απομακρυσμένα, από το σπίτι ή οπουδήποτε αλλού επέλεγαν, θυσιάζοντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και μέρος των εσόδων τους. Η παραπάνω τάση διογκώθηκε ακόμη περισσότερο λόγω της πανδημίας, καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι γνώρισαν το προνόμιο της εργασίας χωρίς καθημερινές μετακινήσεις στον εργασιακό χώρο.

Και εν μέσω μιας γενικευμένης, σε παγκόσμια κλίμακα δυσκολίας ανεύρεσης υπαλλήλων από τους εργοδότες, ειδικά σε κάποιους κλάδους, όπως της τεχνολογίας ή της φιλοξενίας, τα πράγματα αλλάζουν ακόμα μια φορά. Ενώ η ευελιξία βρίσκεται ακόμα ψηλά στις απαιτήσεις των εργαζομένων, οι υψηλότερες αποδοχές φαίνεται πως παίρνουν την πρωτιά, καθώς το κόστος ζωής αυξάνεται καθημερινά για όλους. Σε πολλούς τομείς οι εργοδότες πληρώνουν περισσότερα για να κρατήσουν το υπάρχον τους προσωπικό.

Από τη μεγάλη εταιρεία Reed σημειώνουν ότι τα χρηματικά ποσά που διατίθενται αυτή την περίοδο είναι πρωτοφανή. Ο διευθυντής των υπηρεσιών ΙΤ της Reed στο Ηνωμένο Βασίλειο, Chris Adcock, τονίζει πως ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι εργοδότες δελέαζαν τους εργαζόμενους με προνόμια όπως τα ευέλικτα ωράρια και η απομακρυσμένη εργασία, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τα παραπάνω άρχισαν να θεωρούνται αμελητέα. Οι εργοδότες επικεντρώθηκαν σε διάφορα προνόμια ενώ αγνόησαν την προφανή αλήθεια, ότι ο εργαζόμενος θα μετακινηθεί εάν του παρασχεθούν καλές αποδοχές, και ακόμη περισσότερο αν ξεπερνούν και τις δικές του προσδοκίες, καθώς σε μια αγορά όπου η πλειονότητα προσφέρει παροχές που κάποτε θεωρούνταν προνόμια, πλέον δεν έχει κάτι άλλο να προσφέρει εκτός από τους αυξημένους μισθούς.

Διαβάστε ακόμα: Kαλύτερος μισθός VS καλύτερη δουλειά: Τι θεωρείται αποδεκτό να κυνηγά κανείς;

Κατά τα λεγόμενά του, διανύουμε μια περίοδο όπου οι προσφερόμενοι μισθοί βρίσκονται ακόμα και 30% υψηλότερα απ’ ό,τι στην προ-Covid εποχή, καθώς αρκετοί τομείς πλήττονται από τη μη εύρεση προσωπικού. Τον περασμένο Μάρτιο στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων χρόνων. Η εργασιακή ευελιξία κατέχει ακόμα υψηλή θέση στις προτιμήσεις των εργαζομένων, αποτελεί όμως καθοριστικό παράγοντα για την επιλογή εργασίας μόνο όταν συνοδεύεται από ένα ικανοποιητικό πακέτο αποδοχών.

Άλλωστε, με τον πληθωρισμό παγκοσμίως να σκαρφαλώνει με γοργούς ρυθμούς (στις ΗΠΑ άγγιξε το 8.5%), το κόστος διαβίωσης ολοένα και αυξάνεται, εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους να προτεραιοποιήσουν τους υψηλότερους μισθούς, καθώς ακόμα και με τις σημερινές αυξήσεις, η πλειονότητα δε θα δει αποδοχές μεγαλύτερες από το επίπεδο του πληθωρισμού φέτος. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Περίπου οι μισοί εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνουν πως δυσκολεύονται πολύ οικονομικά, ενώ το ένα τρίτο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά για να αντεπεξέλθει. Στις ΗΠΑ, το 62% δηλώνει πως φέτος θα ζητήσει αύξηση, ενώ το 30% αυτών υποστηρίζουν πως χρειάζονται την αύξηση για να αντεπεξέλθουν στο κόστος ζωής.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | τι ακριβώς θέλουν οι εργαζόμενοι από έναν εργοδότη

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, οι αποδοχές δεν έπαψαν ποτέ να είναι η ουσιαστική προτεραιότητα των εργαζομένων, παρά την πρόσφατη στροφή στα εργασιακά προνόμια. Η εργοδοσία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει δυνητικά ένα κύμα εργαζομένων που θα αλλάζουν δουλειές ή θα ζητούν από τους εργοδότες καλύτερους μισθούς, και αν θέλουν να κρατήσουν το προσωπικό τους θα πρέπει να προβούν σε ανάλογες ενέργειες πριν να είναι αργά, αν λάβουμε υπόψη τη δυσκολία που παρατηρείται στην εύρεση υπαλλήλων.

Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε στον βιομηχανικό τομέα της Μεγάλης Βρετανίας, όπου η αύξηση της παραγωγής οδήγησε σε έλλειψη και σε δυσκολία ανεύρεσης προσωπικού, γεγονότα που με τη σειρά τους οδήγησαν σε κατακόρυφη αύξηση των μισθών, ενώ παρατηρείται το φαινόμενο προσφάτως προληφθέντων υπαλλήλων να εγκαταλείψουν τη θέση τους εάν δεχτούν κάποια πρόταση με καλύτερες αποδοχές.

Διαβάστε ακόμα: Στο Airbnb όλοι θα μπορούν να δουλεύουν πάντα εξ αποστάσεως

Σύμφωνα με τον Adcock ωστόσο, καθώς η οικονομία κάνει κύκλους, η αύξηση των μισθών είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί «φούσκα», καθώς σε μεγάλο βαθμό οι τόσο υψηλές αποδοχές δεν ανταποκρίνονται στις ουσιαστικές ανάγκες της αγοράς, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις στο παραγόμενο από τους εργαζόμενους έργο, κάτι τους εκθέτει σε κίνδυνο σε περίπτωση που τα πράγματα επανέλθουν στις προηγούμενες συνθήκες.

Και άλλα προβλήματα φαίνεται πως προκύπτουν σταδιακά, καθώς υψηλόβαθμα στελέχη βλέπουν τους μισθούς τους να συμπιέζονται, ενώ παράλληλα νεοπροσληφθέντες υπάλληλοι απολαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές από τους παλαιότερους.

Ωστόσο, βιώνοντας ένα γενικευμένο κύμα ακρίβειας και κόστους ζωής, είναι αναμενόμενο ο εκάστοτε εργαζόμενος να προτεραιοποιήσει την εξασφάλισή όσο το δυνατόν υψηλότερων αποδοχών, στην προσπάθειά του να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητα.

Mε πληροφορίες από το BBC
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.