Η μετάβαση στην υβριδική εργασία έχει δημιουργήσει σε πολλές εταιρείες φόβους ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να δουλεύουν περισσότερες ώρες, παρά την παρεχόμενη ευελιξία και τις προσπάθειες για ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Αν και ορισμένοι μπορεί να το προτιμούν, άλλοι μπορεί να αντιμετωπίζουν παράγοντες πέρα από τον έλεγχό τους, που τους αναγκάζουν να εργάζονται ακατάπαυστα, χωρίς να μπορούν να αποσυνδεθούν.
Μια έρευνα της εταιρείας συμβούλων Gartner τον Οκτώβριο του 2021 διαπίστωσε ότι το 65% των γυναικών συμμετεχόντων δήλωσε ότι η πανδημία τις έκανε να επανεξετάσουν τη θέση της εργασίας στη ζωή τους. Μάλιστα, από όσες έχουν παιδιά, σχεδόν το 70% δήλωσε ότι η πανδημία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν ορισμένες πτυχές της ζωής τους εκτός εργασίας. Επιπλέον, τον Μάρτιο, στοιχεία έρευνας από την εταιρεία συμβούλων διαχείρισης LHH έδειξαν ότι οι γυναίκες ερωτηθείσες ήταν κατά 16% πιο ανήσυχες για την επόμενη επαγγελματική τους κίνηση σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους.
Τώρα, νέα έρευνα της Deloitte σε 5.000 γυναίκες από 10 χώρες δείχνει ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διάχυτα προβλήματα ψυχικής υγείας στην εργασία τους. Συγκεκριμένα, η εταιρεία διαπίστωσε ότι το 53% των ερωτηθεισών δήλωσε ότι το 2022 είναι περισσότερο αγχωτικό από ό,τι το προηγούμενο έτος, ενώ το 46% των γυναικών δήλωσε ότι νιώθει εξαντλημένο. Ακόμα, λιγότερες από τις μισές δήλωσαν ότι λαμβάνουν επαρκή υποστήριξη ψυχικής υγείας από τον εργοδότη τους.
Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Πόσο πρέπει να προσέξουν οι εργοδότες την ψυχική υγεία των εργαζομένων
Αυτή η επαγγελματική εξουθένωση αποτελεί κορυφαίο παράγοντα που οδηγεί τις γυναίκες να απομακρύνονται από τους εργοδότες τους. Σχεδόν το 40% των γυναικών που αναζητούν ενεργά νέα δουλειά το ανέφεραν ως κύριο λόγο. Περισσότερες από τις μισές που συμμετείχαν στην έρευνα θέλουν να εγκαταλείψουν τον εργοδότη τους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και μόνο το 10% σχεδιάζει να παραμείνει στον σημερινό εργοδότη του για περισσότερα από πέντε χρόνια.
Το 59% δήλωσε ότι βίωσε τουλάχιστον μία “μη συμπεριληπτική συμπεριφορά”, όπως παρενόχληση ή μικροεπιθέσεις, στην εργασία του τον τελευταίο χρόνο, σε σύγκριση με το 52% στην έρευνα της Deloitte για το 2021. Οι LGBTQ+ γυναίκες και οι γυναίκες που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν τέτοιες εμπειρίες από ό,τι οι λοιπές συνομήλικές τους. Οι γυναίκες σε ομάδες εθνικών μειονοτήτων ήταν επίσης πιο πιθανό να δηλώσουν ότι ένιωθαν εξουθενωμένες.
Η έρευνα φωτίζει επίσης ανησυχητικά δεδομένα σχετικά με τη “νέα κανονικότητα” της εργασίας, καθώς σχεδόν το 60% των γυναικών που εργάζονται με υβριδικά μοντέλα, δηλαδή με ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν οποιονδήποτε συνδυασμό απομακρυσμένης εργασίας και εργασίας στο γραφείο, αναφέρουν ότι έχουν ήδη αισθανθεί αποκλεισμένες. Περισσότερες από τις μισές που εργάζονταν σε υβριδικά περιβάλλοντα δήλωσαν ότι βίωσαν έλλειψη ευελιξίας ή ανησυχούσαν ότι αυτό θα συμβεί στο μέλλον. Το 58% των γυναικών που εργάζονται σε υβριδικό περιβάλλον δήλωσαν, επίσης, ότι αποκλείστηκαν από συναντήσεις ή συζητήσεις και το 66% δήλωσαν ότι βίωσαν κάποιου είδους μικροεπίθεση.
Καθώς οι οργανισμοί προσπαθούν να ανασυγκροτήσουν ανθεκτικά εργατικά δυναμικά, αρκετοί θα μπορούσαν να πάρουν μαθήματα από τους εργοδότες που έχουν ήδη διπλασιάσει τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση μιας εταιρικής κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς και για την υποστήριξη της σταδιοδρομίας των γυναικών. Η έρευνα της Deloitte εντόπισε μια ομάδα εταιρειών που προωθούν την ισότητα των φύλων, σύμφωνα με τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, και έχουν δημιουργήσει πραγματικά συμπεριληπτικές κουλτούρες που υποστηρίζουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, και προωθούν την ένταξη.
Οι γυναίκες που εργάζονται σε τέτοιες εταιρείες αναφέρουν πολύ υψηλότερα επίπεδα ευημερίας και ικανοποίησης από την εργασία τους. Από τις γυναίκες που εργάζονται για αυτές, το 87% δηλώνει ότι λαμβάνει επαρκή υποστήριξη ψυχικής υγείας από τον εργοδότη του και το ίδιο ποσοστό αισθάνεται άνετα να μιλάει για την ψυχική του υγεία στον εργασιακό χώρο. Αναφέρουν επίσης πολύ περισσότερες θετικές εμπειρίες από την υβριδική εργασία. Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο το 3% αισθάνεται ότι έχει εξαντληθεί.
Γενικότερα, τα ευρήματα της έρευνας διαμορφώνουν μια ανησυχητική εικόνα, καθώς δείχνουν ότι παρά τις προσπάθειες των τελευταίων δύο ετών της πανδημίας να βοηθήσουν στη φροντίδα της ψυχικής υγείας και της ευημερίας των γυναικών, με μέτρα που συμπεριλαμβάνουν τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας και τις επιλογές για μείωση του ωραρίου, οι γυναίκες εξακολουθούν να πασχίζουν να αντεπεξέλθουν και να αισθάνονται αποκλεισμένες.
Διαβάστε επίσης: Γιατί οι γυναίκες είναι περισσότερο burned-out από τους άντρες εργαζόμενους;
Ο αντίκτυπος της πανδημίας στις γυναίκες έχει μερικές φορές αναφερθεί ως κίνητρο για την υιοθέτηση του μοντέλου υβριδικής εργασίας. Όμως η έκθεση της Deloitte δείχνει ότι το γεγονός ότι μια εργασία χαρακτηρίζεται ως υβριδική δεν σημαίνει ότι θα ωφελήσει αυτόματα τις γυναίκες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εργοδότες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ευελιξία διασφαλίζοντας ότι οι υβριδικές λύσεις υποστηρίζονται πλήρως, προσαρμόζοντας τον φόρτο εργασίας και δίνοντας τη δυνατότητα σε όσες επιθυμούν να επωφεληθούν από τις ευέλικτες πολιτικές, να το κάνουν, χωρίς να φοβούνται κάποιου είδους “ποινή” στην καριέρα τους.
Mε πληροφορίες από το HR Dive
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.