26 Απρ 2024
READING

H μουσική στο metaverse: το Spotify δημιούργησε ένα virtual νησί

5 MIN READ

H μουσική στο metaverse: το Spotify δημιούργησε ένα virtual νησί

H μουσική στο metaverse: το Spotify δημιούργησε ένα virtual νησί

Το Metaverse είναι ένας ψηφιακός κόσμος πέρα από τον αναλογικό που γνωρίζουμε, ο οποίος βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη. Σε αυτόν τον κόσμο λαμβάνουν χώρα εικονικές εμπειρίες και χτίζονται virtual περιβάλλοντα για να φιλοξενούν τα avatars, όπως ονομάζονται οι εικονικές οντότητες που δημιουργούν οι άνθρωποι για να περιηγηθούν εκεί. Ο κόσμος του metaverse φιλοδοξεί να προσφέρει μία καθηλωτική και τρισδιάστατη εμπειρία, ενώ οι χρήστες θα μπορούν να ανακαλύψουν δυνατότητες παρόμοιες με εκείνες του πραγματικού κόσμου.

Το metaverse είναι πολλά υποσχόμενο αν κρίνει κανείς από την στροφή μεγάλων εταιρειών προς αυτό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μετονομασία του Facebook σε
Meta και την εστίαση του στο metaverse. Ωστόσο, δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι ακόμα το κοινό είναι ενθουσιαμένο. Αυτοί που είναι πιο εξοικειωμένοι είναι πιθανότατα οι gamers. Τα video games έδωσαν μία από τις πρώτες ευκαιρίες στα brands να δραστηριοποιηθούν στον χώρο του metaverse, μέσα από συνεργασίες μαζί τους. Το Roblox είναι ένας από τους πιο γνωστούς virtual χώρους που χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια νεαρούς χρήστες, κυρίως της γενιάς Ζ.

Διαβάστε επίσης: Trends 2022 | Καλώς ήρθατε στον κόσμο του metaverse

Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που άδραξαν την ευκαιρία για συνεργασίες εντός του Roblox με σκοπό να πλησιάσουν τους νεαρούς χρήστες και να δημιουργήσουν συνδέσεις μαζί τους. Η πιο πρόσφατη εισαγωγή στο Roblox είναι το Spotify, το οποίο γίνεται έτσι το πρώτο streaming brand μουσικής με παρουσία στο Roblox. Το Spotify προσφέρει το “Spotify Island”, το οποίο θα είναι ένας χώρος όπου καλλιτέχνες και θαυμαστές θα συγκεντρώνονται για να συμμετάσχουν σε διαδραστικές αποστολές, να ξεκλειδώσουν αποκλειστικό περιεχόμενο και να αγοράσουν προϊόντα καλλιτεχνών.

Διαβάστε επίσης: Οι Hyundai και Vans με καμπάνιες στο Roblox για να συνδεθούν με τους πελάτες στο metaverse

Το Spotify Island στο Roblox θα περιλαμβάνει μια σειρά θεματικών νησιών προς εξερεύνηση, όπου οι παίκτες θα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με διάφορους τρόπους, όπως με τη συλλογή διαφόρων αντικειμένων. Τα νησιά διαθέτουν μια χρωματική παλέτα που επικεντρώνεται στις αποχρώσεις του πράσινου, ώστε να παραπέμπουν στο Spotify, με πορτοκαλί και μοβ πινελιές. Οι χρήστες θα μπορούν να ξεκλειδώσουν δωρεάν αντικείμενα ολοκληρώνοντας αποστολές.

Θα υπάρχει επίσης ένα πεδίο αναπαραγωγής μουσικής, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα soundtrack που θα τροφοδοτείται από ένα από τα εργαλεία δημιουργίας ήχου του Spotify, το Soundtrap. Η μουσική μπορεί να αναπαράγεται ή να διακόπτεται, ενώ μπορούν να παραλείπονται και κομμάτια. Ακόμα, το Spotify θέλει να μετατρέψει τους παίκτες στο νησί του Roblox σε δημιουργούς. Για παράδειγμα, τους επιτρέπει να δημιουργούν beats, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αισθανθούν λίγο σαν καλλιτέχνες, ανατρέποντας τον ρόλο των παικτών ως απλών fans. Η εταιρεία δηλώνει ότι σχεδιάζει να επεκτείνει αυτή την εμπειρία.

Επιπλέον, θα υπάρχει ένα virtual κατάστημα για αγορές εντός του παιχνιδιού, το οποίο θα διαθέτει μια ποικιλία αποκλειστικών εμπορευμάτων Spotify, καθώς και ειδικά προϊόντα καλλιτεχνών που θα χρησιμεύουν ως μια πρόσθετη ροή εσόδων για τους δημιουργούς. Το Spotify επιτρέπει στους καλλιτέχνες να κρατήσουν το μερίδιό τους από αυτές τις πωλήσεις.

Η πλατφόρμα audio streaming έχει επιπλέον μελλοντικά σχέδια να ισχυροποιήσει την παρουσία της στο Roblox, προσφέροντας νέους κόσμους προς εξερεύνηση, που θα επικεντρώνονται στη μουσική. Ο πρώτος από αυτούς θα είναι το K-Park, μια ειδικά κατασκευασμένη εμπειρία σχεδιασμένη ως φόρος τιμής στην κουλτούρα της Kpop, και θα παρουσιαστεί αργότερα την άνοιξη.

Το Spotify φιλοξενεί ήδη πάνω από 2,2 εκατομμύρια λίστες αναπαραγωγής που σχετίζονται με παιχνίδια. Τώρα, δήλωσε ότι ο σκοπός του είναι να προσεγγίσει μια νεότερη γενιά μουσικόφιλων μέσα από τη συνεργασία με το Roblox. Με αυτόν τον τρόπο τους προσεγγίζει μέσα σε χώρους στους οποίους κινούνται οικειοθελώς και φυσικά, ώστε να γίνει οργανικά μέρος της εμπειρίας τους στον virtual κόσμο.

Διαβάστε επίσης: Το περίπλοκο streaming παρόν του Spotify

Η μουσική στο online gaming

Ο νέος μουσικός κόσμος του Roblox έρχεται σε μια εποχή που η μουσική έχει γίνει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις πλατφόρμες online gaming. Καθώς το gaming λειτουργεί ως μια είσοδος για το metaverse και καθώς οι νέοι λατρεύουν να ακούν μουσική, οι πλατφόρμες επενδύουν όλο και περισσότερο σε αυτή.

Το Fortnite βοήθησε στην έναρξη της τάσης με την εικονική συναυλία του Travis Scott το 2020, τη συναυλία της Ariana Grande πέρυσι και την πιο πρόσφατη εμπλοκή με το φεστιβάλ Coachella. Ομοίως, το Roblox διοργάνωσε την πρώτη του εικονική συναυλία το 2020, με τον Lil Nas X σε έναν ειδικά σχεδιασμένο online χώρο εκδηλώσεων. Ακόμα, πέρυσι, το Roblox ανέδειξε ακόμα περισσότερο τις προθέσεις του να εμπλέξει περισσότερους καλλιτέχνες στους διαδικτυακούς του κόσμους, με τη συνεργασία με τη Sony Music. Ο στόχος ήταν να διευκολύνει τους καλλιτέχνες να προσεγγίσουν τους θαυμαστές τους μέσα στο Roblox και να ενισχύσουν ο εισόδημα τους.

Οι πλατφόρμες online gaming επιδιώκουν να ενσωματώσουν όσα περισσότερα από τα αγαπημένα στοιχεία των παικτών μπορούν, επιδιώκοντας μεγαλύτερη δέσμευση και συμμετοχή. Στο πλαίσιο αυτό δε θα μπορούσε να λείπει η μουσική, η οποία είναι κάτι αγαπημένο για σχεδόν όλους τους νέους στον πραγματικό κόσμο. Γιατί, λοιπόν, να λείπει από το metaverse;

Mε πληροφορίες από το TechChrunch
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.