26 Απρ 2024
READING

Πώς η PepsiCo θα δώσει θέρμανση σε μια γειτονιά, χάρη στα πατατάκια Lay’s

3 MIN READ

Πώς η PepsiCo θα δώσει θέρμανση σε μια γειτονιά, χάρη στα πατατάκια Lay’s

Πώς η PepsiCo θα δώσει θέρμανση σε μια γειτονιά, χάρη στα πατατάκια Lay’s

Η PepsiCo πρόκειται να συνεργαστεί με τη βελγική εταιρεία realestate Ion, η οποία αναζητά βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης για μια νέα οικιστική περιοχή στην πόλη Βερν, με έναν εξαιρετικά πρωτότυπο και μη αναμενόμενο τρόπο: θα παρέχει θέρμανση στην κοινότητα, εκπμεταλλευόμενη ένα κοντινό εργοστάσιου παραγωγής τσιπς που λειτουργεί από τη θυγατρική της Lays.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία μαγειρεύει έως και 20 τόνους πατάτας ανά ώρα και πιστεύει ότι οι ατμοί θα μπορούσαν να θερμάνουν ένα κύκλωμα νερού, αντικαθιστώντας το φυσικό αέριο με μια πιο αποδοτική για το περιβάλλον διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα θα παρείχαν στην PepsiCo ένα πολύτιμο αντιστάθμισμα για τις δεσμεύσεις τις για τη μείωση του άνθρακα.

Το έργο αυτό είναι ο νικητής World Changing Ideas Awards 2022 της Fast Company στα βραβεία της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Για τον σχεδιασμό του η PepsiCo ένωσε τις δυνάμεις της με την κοινότητα της Βερν και τις βελγικές εταιρείες Noven και Fluvius. Η πρώτη σχεδίασε την τεχνολογία, ενώ η δεύτερη διαχειρίζεται το δίκτυο κοινής ωφέλειας στην περιοχή. Η τεχνολογία δύναται να παρέχει θέρμανση σε θερμαντικά σώματα και νερό βρύσης στα πρώτα σπίτια μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 και στην πορεία θα φτάσει τα 500 νοικοκυριά στα επόμενα 10 χρόνια, όποτε και θα έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Το εν λόγω εγχείρημα θα βοηθήσει ώστε η PepsiCo να επιτύχει τους στόχους της για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερο από 40% έως το 2030 και να επιτύχει μηδενικές εκπομπές έως το 2040. Επιπλέον, για την PepsiCo, αυτό το έργο θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για να προσφέρει κάτι ανάλογο και σε άλλες περιοχές κοντά σε εργοστάσιά της, και να εμπλακεί ενεργά κατά μία έννοια στις κοινότητες στις οποίες διαθέτει εγκαταστάσεις. Στο μεταξύ, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του συστήματος στο τοπικό νοσοκομείο και σε άλλα δημόσια κτίρια στο μέλλον. Η μονάδα του Βερν θα μπορούσε δυνητικά να θερμάνει περισσότερα από 2.000 σπίτια.

Για την PepsiCo είναι πολύ σημαντικό να φανεί αντάξια των δεσμεύσεών της. Το 2021, η έρευνα «Brand Audit 2021» που δημοσιεύτηκε από την Break Free from Plastic αποκάλυψε ότι η PepsiCo βγήκε δεύτερη για τέταρτη συνεχή χρονιά μετά την Coca-Cola σε μια κατάταξη με τις εταιρείες που προκαλούν την μεγαλύτερη ρύπανση σε πλαστικό. Επιπλέον, η δέσμευση της PepsiCo για τη μείωση της χρήσης παρθένου και για την ενσωμάτωση κατά το ήμισυ ανακυκλωμένου περιεχομένου στις πλαστικές συσκευασίες της θεωρήθηκε ανεπαρκής. Ωστόσο, με το νέο έργο η εταιρεία κάνει ξεκάθαρη την πρόθεσή της να ξεκινήσει να φέρνει αλλαγές.

Διαβάστε επίσης: Η μείωση της χρήσης πλαστικού αποτελεί βασικό στόχο βιωσιμότητας για την PepsiCo

Η πρωτοβουλία της PepsiCo είναι ένα σημαντικό έργο για την εισαγωγή νέων αντιλήψεων που μπορούν να μεταφερθούν και στο υπόλοιπο Βερν αλλά και οπουδήποτε αλλού. Αποτελεί μια μεγάλη καινοτομία που μπορεί να γίνει έμπνευση για πολλές αντίστοιχες κινήσεις. Ο πλανήτης αντιμετωπίζει δριμύτατο πρόβλημα μόλυνσης και οι εταιρείες έχουν δεσμευτεί να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και το γενικότερο αποτύπωμα τους στο περιβάλλον. Τέτοιου είδους εγχειρήματα είναι ελπιδοφόρα, καθώς ανοίγουν νέους δρόμους προς τον κοινό στόχο βιωσιμότητας.

Με πληροφορίες από το Fast Company
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.