Η Ikea συνεργάζεται με τη WWF για διαφορετικά σουηδικά κεφτεδάκια

Μια ποικιλία από διαφορετικά κεφτεδάκια διαθέτει η IKEA στα καταστήματά της στη Δανία, μέσα από μια πρωτότυπη συνεργασία που φιλοδοξεί, αν όχι να έχει έναν θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, τουλάχιστον να ευαισθητοποιήσει και να ανακινήσει τη συζήτηση γύρω από το θέμα της βιοποικιλότητας.

Η ΙΚΕΑ συνεργάζεται λοιπόν με το WWF, με στόχο να βοηθήσουν στη διάσωση των εντόμων που απειλούνται με εξαφάνιση, απαραίτητων όμως για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στη φύση. Το concept του project παίρνει έμπνευση από τα διάσημα σουηδικά κεφτεδάκια της ΙΚΕΑ, για να δημιουργήσει τα «Seedballs», τα «κεφτεδάκια σπόρων», που είναι μικρές μπάλες, που θυμίζουν κεφτεδάκια, αλλά φτιαγμένες από χώμα, πηλό και σπόρους από άγρια λουλούδια. Τα χωμάτινα αυτά κεφτεδάκια μπορούν να φυτευτούν εύκολα, και με λίγη φροντίδα και πότισμα να βλαστήσουν φυτά όπως παπαρούνες και χαμομήλια.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα ΙΚΕΑ πουλάνε κεφτεδάκια;

Το project έχει τη στήριξη του οργανισμού Wild Gardens της Δανίας, που ενθαρρύνει όσους έχουν κήπο να κάνουν τη φύση «λίγο πιο άγρια», με στόχο να αφυπνίσει σχετικά με τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση στη χώρα.

Σύμφωνα με την ΙΚΕΑ Δανίας, θεωρήθηκε σημαντικό να δημιουργήσουν μια καμπάνια που να ξεκινήσει έναν διάλογο για τη βιοποικιλότητα, αλλά και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να λάβουν μέρος στον αγώνα για μια «πιο άγρια φύση». Tα Seedballs είναι ένας τρόπος να κατανοήσει το κοινό ένα ζήτημα κάπως πολύπλοκο.

Τα κεφτεδάκια σπόρων Seedballs συνοδεύονται από οδηγίες για το πώς να καλλιεργηθούν σε μια γλάστρα, ώστε να ετοιμαστεί ένα «μεγάλο γεύμα για τα πεινασμένα έντομα».

Τα σετ με τα Seedballs θα είναι διαθέσιμα στη Δανία, σε περιορισμένο αριθμό των 7.500, και μόνο για τα μέλη του προγράμματος Family club της ΙΚΕΑ. Αλλά όταν εξαντληθούν, η εταιρεία θα δημοσιεύσει τη συνταγή τους, ώστε να μπορεί να φτιάξει ο καθένας στον κόσμο τα δικά του Seedballs.

Το project θέλει να αναδείξει το πόσο η αστικοποίηση και η όλο και πιο εκτεταμένη οργανωμένη γεωργία και οι μονοκαλλιέργειες, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, βλάπτουν τη βιοποικιλότητα και καταστρέφουν τα φυσικά περιβάλλοντα ζώων και εντόμων. Ειδικά στη Δανία, σύμφωνα με στοιχεία του 2016, περισσότερο από το 60% της γης αποτελούν καλλιεργημένες εκτάσεις, περιορίζοντας τον χώρο για άγρια φύση. Σύμφωνα μάλιστα με τη WWF, μόνο το 1% με 2% της χώρας έχει πραγματικά άγρια, παρθένα φύση, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση διαφόρων ειδών.

Η ΙΚΕΑ δεν περιμένει βέβαια να λύσει το πρόβλημα της βιοποικιλότητας με 7.500 χωμάτινα κεφτεδάκια, αλλά θέλει να κινητοποιήσει τη συζήτηση, με ένα πρόγραμμα που εντάσσεται στο συνολικό της πλάνο ενεργειών και πρωτοβουλιών που αποσκοπούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και να πετύχει η ίδια κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2030.

Για τα καταστηματά της στη Δανία οργανώνει και μια σειρά από άλλες πράσινες πρωτοβουλίες. Πέρυσι είχε ανακοινώσει ότι θα αρχίσει να πουλά ανανεώσιμη ενέργεια στους πελάτες της στη Σουηδία, πριν λίγο καιρό λάνσαρε σε διάφορες χώρες του κόσμου το πρόγραμμά της για την αγορά παλιών επίπλων ΙΚΕΑ, ενώ στη Γεωργία των ΗΠΑ αγόρασε μια έκταση περίπου 45.000 στρεμμάτων, για να την προστατεύσει από την ανάπτυξη.

Με πληροφορίες από το Fast Company