22 Ιαν 2025
READING

Τα νέα δερμάτινα | H μητρική του Gucci επενδύει σε δέρμα καλλιεργημένο από ζωικά κύτταρα

4 MIN READ

Τα νέα δερμάτινα | H μητρική του Gucci επενδύει σε δέρμα καλλιεργημένο από ζωικά κύτταρα

Τα νέα δερμάτινα | H μητρική του Gucci επενδύει σε δέρμα καλλιεργημένο από ζωικά κύτταρα

Η βιομηχανία της μόδας αναρωτιέται αν βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μεγάλης αλλαγής, που θα δει την επόμενη δερμάτινη τσάντα Gucci να είναι φτιαγμένη από δέρμα όχι vegan, ή από μανιτάρια και κάκτους, αλλά καλλιεργημένο στο εργαστήριο, αναπτυγμένο από ζωικά κύτταρα, με όλες τις ιδιότητες του ζωικού δέρματος, μείον τις σφαγές ή τις αναμονές των θανάτων ζώων, και με εξαιρετικά μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα.

Γιατί η είδηση ότι ο όμιλος Kering, ιδιοκτήτης brands όπως τα Gucci, Saint Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen, είναι ένας από τους επενδυτές, μαζί με τον Leonardo DiCaprio, των 46 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία βιοτεχνολογίας του Σαν Φρανσίσκο VitroLabs, εντυπωσίασε τους fans των ειδών πολυτελείας, που αγαπούν και αγοράζουν ακόμα επώνυμες δερμάτινες τσάντες.

Αλλά η επένδυση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί φαίνεται ότι η μόδα βρίσκεται σε ένα σημείο-καμπή στην εξέλιξή της. Τα τελευταία χρόνια, ο ένας μετά τον άλλο οι οίκοι ανακοινώνουν ότι σταματούν να χρησιμοποιούν φυσική, ζωική γούνα, εν μέσω ακτιβιστικών ενεργειών για τα δικαιώματα των ζώων, αλλά και αποφάσεων κυβερνήσεων να απαγορεύσουν την εκτροφή γουνοφόρων ζώων ή την πώληση φσικής γούνας.

Το δέρμα είχε μείνει εκτός αυτών των απαγορεύσεων, με μεγάλους οίκους, όπως ο Hermès να επενδύουν σε βιώσιμες προσεγγίσεις της αλυσίδας εφοδιασμού των δερμάτινων ειδών τους, σε ιχνηλασιμότητα, προσοχή στις μεθόδους, έλεγχο των ρυπογόνων διαδικασιών της βυρσοδεψίας. Μόλις πρόσφατα άρχισε να αναδύεται η συζήτηση για το αν τα εξωτικά δέρματα είναι τα επόμενα που θα απαγορευτούν, και μάλιστα, ενώ κάποια brands υποστηρίζουν ότι με το να χρησιμοποιούν εξωτικά δέρματα, όπως κροκό ή φίδι, προστατεύουν και ενισχύουν τη βιοποικιλότητα και είδη που διαφορετικά θα κινδύνευαν με εξαφάνιση.

Τώρα όμως, και με έναν προσανατολισμό διαφορετικό από αυτόν της ανάπτυξης vegan δερμάτων, που συχνά βασίζονται στο πλαστικό, η Κering με τη VitroLabs φαίνεται να πιστεύουν ότι υπάρχει και άλλος τρόπος να βρεθεί η πρώτη ύλη για μια κομψή δερμάτινη τσάντα: η «καλλιέργεια» δέρματος στο εργαστήριο, με τη χρήση, ως βάση, ζωικών κυττάρων που αφαιρούνται ανώδυνα από αγελάδες με βοψία. Η βιομηχανία και ο τεχνολογικός κόσμος γνώριζαν ασφαλώς ότι γίνονται τέτοιες προσπάθειες, αλλά τώρα, με τις επενδύσεις αυτές, φαίνεται ότι υπάρχει και η σιγουριά ότι η VitroLabs μπορεί να παραγάγει αυτό το εργαστηριακό δέρμα όχι μόνο πειραματικά, αλλά και σε κλίμακα.

Η Kering, μάλιστα, εκτός από χρήματα, θα προσφέρει και την υποστήριξή της στον έλεγχο ποιότητας των προϊόντων, το μαύρισμα των δερμάτων και το φινίρισμά τους, γεγονός που κάνει κάποιους να υποψιάζονται ότι είμαστε πολύ κοντά στην έναρξη της μαζικής εμπορικής χρήσης αυτού του δέρματος.

Ο CEO της VitroLabs αναφέρθηκε στην αποστολή της εταιρείας να δημιουργήσει υψηλής ποιότητας υλικά, η παραγωγή των οποίων θα μειώσει δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μιας βιομηχανίας που σήμερα εκτιμάται ότι αξίζει 400 δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, ανέκαθεν οι τσάντες και τα παπούτσια ήταν τα κομμάτια-επένδυση, που έφερναν σημαντικά ποσοστά από τα έσοδα των μεγάλων οίκων, καθώς πρόκειται για πολλούς για αντικείμενα-φετίχ, για την απόκτηση των οποίων αρκετοί καταναλωτές μπορεί να αποταμιεύουν, ακόμα και αν δεν αγοράσουν ποτέ οτιδήποτε άλλο από τον οίκο που τους ενδιαφέρει.

Παρόλο λοιπόν που υπάρχει μια έκρηξη από startups που αναπτύσσουν εναλλακτικές επιλογές δέρματος, η VitroLabs δείχνει ότι έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό, ένα δέρμα που διατηρεί τα βιολογικά χαρακτηριστικά του φυσικού δέρματος – ώστε οι τεχνίτες των οίκων να μπορούν να το δουλέψουν με τον ίδιο περίπου τρόπο – αλλά ακόμα και την όψη, την αίσθηση, την ελαστικότητα. Αυτές οι ιδιότητες είναι και το επιχείρημα της εταιρείας για τη βεβαιότητά της ότι το υλικό θα έχει καλή υποδοχή από τους κατναλωτές.

Όσον αφορά την Kering, στόχος της είναι μέχρι το 2050 να πετύχει ουδετερότητα άνθρακα, ενώ έχει ήδη ανακοινώσει, το 2021, ότι σταματά να χρησιμοποιεί φυσική γούνα. Προς το παρόν, πάντως, πέρα από την είδηση της επένδυσης, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν και πότε θα βγει στην αγορά μια τσάντα Gucci φτιαγμένη από αυτό το δέρμα εργαστηρίου.

Με πληροφορίες από Fashion United και Highsnobiety
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.