25 Απρ 2024
READING

Ιωάννα Παπαδοπούλου: Η σιδηρά κυρία της ελληνικής βιομηχανίας

5 MIN READ

Ιωάννα Παπαδοπούλου: Η σιδηρά κυρία της ελληνικής βιομηχανίας

Ιωάννα Παπαδοπούλου: Η σιδηρά κυρία της ελληνικής βιομηχανίας

H Ιωάννα Παπαδοπούλου θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι θα ταυτιστεί για πολλούς λόγους με τη νεότερη επιχειρηματική ιστορία της εκατονταετούς – και επίσημα πλέον – ιστορίας της Ε.Ι. Παπαδόπουλος, της διασημότερης και ίσως πιο δημοφιλούς βάσει τζίρου στην Ελλάδα, εταιρείας παραγωγής μπισκότων.

Οι λόγοι για να στηρίξει κάποιος έναν τέτοιο ισχυρισμό είναι αρκετοί. Οι κυριότεροι όμως είναι τρεις. Εντοπίζονται πρώτον στο γεγονός ότι η επιχείρηση συμπλήρωσε φέτος 100 χρόνια ζωής και διοικείται επί του παρόντος από την Ιωάννα Παπαδοπούλου. Κατά δεύτερον η κυρία Παπαδοπούλου έχει ταυτιστεί με την επιβράβευση του προσωπικού της και την παροχή αυξήσεων στους μισθούς ακόμα και κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Τρίτον, η εταιρεία διατηρείται σήμερα πιο ισχυρή από κάθε άλλη στιγμή της πολυετούς της ιστορίας, ευρισκόμενη υπό την καθοδήγηση της κυρίας Παπαδοπούλου.

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

Εάν κανείς την αναζητήσει σε ευρείς κοσμικούς κύκλους, σε φωτογραφίσεις, συνεντεύξεις που έχει δώσει κατά καιρούς και όλα τα σχετικά που ενδεχομένως θα «αγκάλιαζαν» τη δημόσια εικόνα της βασικής μετόχου της επιχείρησης, μάλλον θα απογοητευόταν. Η πραγματικότητα είναι ότι η ίδια αποφεύγει κάθε επαφή με την δημοσιότητα, επιδιώκει να κινείται με διακριτικότητα σε προσωπικό και ευρύτερα κοινωνικό επίπεδο και ποτέ δε διαφημίζει τα επιτεύγματα της ίδιας αλλά και της επιχείρησής της. Ευτυχώς βέβαια για την επιχειρηματική διαδρομή των ελληνικών επιχειρήσεων, τέτοια παραδείγματα υφίστανται αρκετά – κατά καιρούς έχουμε αναφερθεί σε αυτά μέσα από σχετικά δημοσιεύματα του The Total Business.

Διαβάστε ακόμα: Μπισκότα Παπαδοπούλου: Οι νέες επενδύσεις, τα ιστορικά μπισκότα και τα 100 χρόνια

Για να δούμε τη διαδρομή της, η Ιωάννα Παπαδοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, απόγονος οικογένειας προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη. Απόφοιτος της Σχολής Χιλλ, σπούδασε μετά το πέρας της μαθητικής της διαδρομής, Χημεία Τροφίμων στη Μεγάλη Βρετανία.

Το 1977 ανέλαβε για πρώτη φορά καθήκοντα στη διοίκηση της Ε.Ι. Παπαδόπουλος ως αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος. Από το 1990 βρίσκεται στο τιμόνι της επιχείρησης που έως και σήμερα διοικεί, καθώς διατηρεί καθήκοντα προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου.

Κατά καιρούς έχει διατελέσει μέλος διοικητικών συμβουλίων και σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις με δραστηριότητα και έδρα στην Ελλάδα όπως είναι η Alpha Bank αλλά και η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, ενώ σήμερα αποτελεί ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος της Lamda Development. Eπίσης είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Endeavor Greece, ενός δικτύου επιχειρηματιών και επιχειρήσεων, με διεθνή παρουσία και δραστηριοποίηση.

Βιομήχανος και όχι επιχειρηματίας

Η ευρύτερη φιλοσοφία της ήρθε κάποια στιγμή να δει το φως της δημοσιότητας, το οποίο σπάνια συναντά η ίδια, ούσα χαμηλών τόνων και απολύτως επικεντρωμένη στη δουλειά της. Μιλώντας σε δημοσιογράφους με αφορμή την είσοδο της επιχείρησής της στην παραγωγή ψωμιού το 2013 και σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις της ενώπιον εκπροσώπων του Τύπου, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:  «Είμαι βιομήχανος και όχι επιχειρηματίας. Με ενδιαφέρει να μη διώχνω κόσμο αλλά να προσλαμβάνω, να βγάζω σωστά προϊόντα, να βγάζω λελογισμένα κέρδη και αυτά να τα επενδύω».

Η υπόθεση της Danone

Η επιχειρηματική πυγμή της Ιωάννας Παπαδοπούλου αναδείχθηκε σε μία στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη για τη συνέχεια της εταιρείας που διοικεί· από το 1995 και ύστερα, όταν η γαλλική Danone και το αφεντικό της, Φρανκ Ριμπού, είχαν αποκτήσει το 60% της ελληνικής βιομηχανίας μπισκότων. Με την κυρία Παπαδοπούλου να εμφανίζεται αποφασισμένη να αποκτήσει ξανά τις μετοχές αυτές. Μάλιστα, ακόμα και στην περίοδο εκείνη που η γαλλική Danone είχε την πλειοψηφία των μετοχών, κουμάντο στην εταιρεία έκανε και πάλι η Ιωάννα Παπαδοπούλου, παρά το γεγονός ότι κατείχε το μειοψηφικό πακέτο του 40%. Η ίδια επιδείκνυε τα χαρακτηριστικά και την ηγετική της φυσιογνωμία σε μία περίοδο που οι συζητήσεις περί γυναικείας επιχειρηματικότητας και ηγετικών ικανοτήτων ήταν σχεδόν ανύπαρκτες σε σχέση με σήμερα.

Μάλιστα, η Danone είχε προσπαθήσει μέσω Παρισιού να αποκτήσει και το υπόλοιπο 40% της Μπισκότα Παπαδοπούλου, με την Ιωάννα Παπαδοπούλου να διαμηνύει τότε από την πλευρά της ότι το μερίδιό της δεν επρόκειτο να πουληθεί.

Συνέβη το αντίθετο

Eν τέλει όχι μόνο η Danone δεν κατάφερε να αποκτήσει το 40% της Ιωάννας Παπαδοπούλου, αλλά συνέβη το αντίθετο. Η Ιωάννα Παπαδοπούλου επανέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο με τη στήριξη των τραπεζών. Ήταν μία κίνηση να διατηρήσει την ελληνικότητα της επιχείρησης και ταυτόχρονα τα ηνία μίας εταιρείας που είχαν δημιουργήσει οι πρόγονοί της. Έτσι, το 2007 η εταιρεία εξαγόρασε το 60% που εκπροσωπούσε ο Φρανκ Ριμπού, με τίμημα που ανήλθε στα 105 εκατ. ευρώ, έχοντας λάβει δάνειο από τις Alpha Bank και Eurobank.

Στη διάρκεια του 2020 οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 2,8% στα 179,12 εκατ. ευρώ, τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 5,6% στα 14,93 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σημείωσαν ανάπτυξη 6,4% στα 11,57 εκατ. ευρώ. Τα προϊόντα της Ε.Ι. Παπαδόπουλος εξάγονται σε περισσότερες από 60 χώρες του κόσμου, ενώ οι διεθνείς πωλήσεις της το 2020 αυξήθηκαν επίσης κατά 7,5% σε σχέση με το 2019.

Στο πλαίσιο των επενδύσεων που υλοποιεί, είναι προγραμματισμένη η συνολική δαπάνη περίπου 35,3 εκατ. ευρώ με βάση τα επενδυτικά σχέδια που προέρχονται από τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπ. Ανάπτυξης υπό το καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα» του Αναπτυξιακού νόμου. Στο επίκεντρο τίθεται η επέκταση υποδομών και παραγωγικών εγκαταστάσεων της εταιρείας, καθώς και η προσθήκη μηχανολογικού εξοπλισμού. Κατά τα προηγούμενα έτη, ο όμιλος πραγματοποίησε επενδύσεις που ανήλθαν στα 27,4 εκατ. ευρώ, έχοντας εντάξει τον επενδυτικό της σχεδιασμό επίσης σε παλαιότερο αναπτυξιακό νόμο του 2004.

Αποτελεί σήμερα μία από τις ισχυρότερες ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων, που έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτη τη φυσιογνωμία της μέσα στα χρόνια. Η  Ιωάννα Παπαδοπούλου, εάν ρωτήσει κανείς του ανθρώπους της αγοράς, θα του απαντήσουν ότι ευθύνεται για πολλά από τα καλά που έχει αφήσει σε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.