21 Δεκ 2024
READING

Είναι το Βuy Now Pay Later το μέλλον του λιανεμπορίου;

4 MIN READ

Είναι το Βuy Now Pay Later το μέλλον του λιανεμπορίου;

Είναι το Βuy Now Pay Later το μέλλον του λιανεμπορίου;

Τις υπηρεσίες Βuy Now Pay Later (BNPL) έχουν αγαπήσει ήδη πολύ περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσα σε λιγότερο από δέκα χρόνια. Το concept τους είναι απλό: οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν αγορές πληρώνοντας σε τρεις ή τέσσερις δόσεις, χωρίς τόκο, ή με τη χρήση ενός προγράμματος πληρωμών με τόκο, για αγορές μεγαλύτερης αξίας. Τα κόστη επιβαρύνουν τους λιανεμπόρους.

Λειτουργεί δηλαδή διαφορετικά από ό,τι μια πιστωτική κάρτα, που έχει χρεώσεις για τον χρήστη και για την έκδοσή της απαιτείται έλεγχος της πιστοληπτικής ικανότητάς του.

Οι λόγοι για τους οποίους έγιναν οι εφαρμογές που προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες τόσο δημοφιλείς στο κοινό, λοιπόν, είναι προφανείς. Οι υπηρεσίες BNPL, μάλιστα, έχουν γίνει ιδιαίτερα αγαπητές μεταξύ των νεότερων καταναλωτών, που δε διαθέτουν τα χρήματα για άμεσες αγορές. Εξού και οι ρυθμιστικές αρχές ερευνούν τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η χρήση τους, αναφορικά με το πώς αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές τα έξοδα, τις αγορές και τα χρέη τους· οι ανησυχίες δηλαδή είναι περίπου οι ίδιες με αυτές που αφορούν το concept των πιστωτικών καρτών, αφού και οι δύο υπηρεσίες μπορεί να προσφέρουν μια ψευδαίσθηση οικονομικής άνεσης, με χρήματα που δεν υπάρχουν.

Διαβάστε ακόμα: Πώς οι εταιρείες βελτιώνουν την online και offline εμπειρία πληρωμής του πελάτη

Ωστόσο, η δημοτικότητα εφαρμογών όπως η Klarna – μία από τις κορυφαίες στον χώρο των BNPL συναλλαγών, που υπερηφανεύεται για τα 147 εκατομμύρια ενεργούς πελάτες της και αυτήν την περίοδο ξεκινά τις δραστηριότητές της και στην Ελλαδα – δεν οφείλεται τόσο (ή τουλάχιστον όχι μόνο) στο πόσο τις έχουν εκτιμήσει οι καταναλωτές. Βασικότερος παράγοντας της επιτυχίας τους είναι όσα προσφέρουν στους λιανεμπόρους, που φαίνεται να βλέπουν σε αυτές τις υπηρεσίες ένα επικερδές μέλλον, καθώς οι εφαρμογές αυτές συνιστούν ουσιαστικά ένα εργαλείο marketing για αυτούς, που μπορεί να τους φέρει νέους πελάτες, χωρίς να χρειάζονται τις ακριβές και αναποτελεσματικές πλέον καμπάνιες των social media, τα οποία, εξαιτίας των αλλαγών στις πολιτικές απορρήτου, τους στερούν τη δυνατότητα να στοχεύουν το κοινό τους.

Γιατί οι εφαρμογές BNPL όπως οι Klarna, Affirm, Afterpay, αλλά και η PayPal και Apple Pay, που επίσης μπαίνουν στον χώρο, βοηθούν τους λιανεμπόρους να προσελκύσουν πελάτες, χωρίς αυτοί να χρειάζεται να επενδύσουν σε digital καμπάνιες, παρά μόνο πληρώνοντας την προμήθεια που τους ζητούν, η οποία, αν και όχι ευκαταφρόνητη, και πάλι πιστεύουν ότι αξίζει τον κόπο.

Οι εφαρμογές αυτές ενημερώνουν τους πελάτες τους μέσα από newsletters και προσωπικά mails, σχετικά με το ποιοι έμποροι συνεργάζονται μαζί τους, και αυτό από μόνο του σημαίνει νέους πελάτες και για αυτούς τους λιανεμπόρους. Οι εταιρείες παίρνουν προμήθεια φυσικά από τους retailers.

Αλλά αυτό είναι ένα μόνο από τα οφέλη για τους λιανεμπόρους, οι οποίοι μπορούν να έχουν περισσότερα στοιχεία για τους πελάτες τους, χάρη στα δεδομένα που διαθέτουν οι πλατφόρμες BNPL, να γνωρίσουν την αγοραστική τους δύναμη και να κατευθύνουν ανάλογα τις καμπάνιες τους, αναπληρώνοντας το κενό που άφησε η Apple με τη δυνατότητα απενεργοποίησης των trackers της – αλλά και αυτό που θα αφήσει η κατάργηση των cookies τρίτων από την Google στο τέλος της χρονιάς.

Επιπλέον, οι εταιρείες αυτές λένε ότι, χάρη στις υπηρεσίες τους, οι μετατροπές των πελατών έχουν αυξηθεί από 20% έως 30%, ότι ολοκληρώνονται αγορές με μεγαλύτερη αξία αλλά και ότι υπάρχουν λιγότερα εγκαταλελειμμένα ψηφιακά καλάθια αγορών, αφού οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν αργότερα και σε δόσεις.

Γι’ αυτό οι λιανέμποροι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν έως και 6% προμήθεια ανά συναλλαγή, ένα ποσοστό περίπου διπλάσιο από αυτό που τους χρεώνουν οι πιστωτικές κάρτες.

Εν τω μεταξύ, και οι ίδιες οι εφαρμογές BNPL μετατρέπουν σταδιακά τις πλατφόρμες τους σε μικρά ψηφιακά εμπορικά κέντρα, ενωματώνοντας δυνατότητες αγορών σε εφαρμογές που ξεκίνησαν με στόχο να παρέχουν μόνο υποστήριξη των συναλλαγών. Αλλά αφού έχουν στη διάθεσή τους τα στοιχεία των πελατών τους, τις αγορές και τις πληρωμές τους, μπορούν να τους ενημερώνουν απευθείας για προσφορές που τους θα τους ενδιέφεραν, σε λιανεμπόρους με τους οποίους συνεργάζονται, κερδίζοντας από τα κλικ που στέλνουν στους εμπόρους συνεργάτες τους.

Οι τελευταίοι, μάλιστα, πιστεύουν ότι μέσα από αυτές τις συνεργασίες ενισχύουν το customer loyalty τους, αφού ξεχωρίζουν μεταξύ των διαθέσιμων brands της αγοράς, χάρη στη διευκόλυνση που προσφέρουν μέσα από τις υπηρεσίες BNPL. Από την πλευρά τους, οι εφαρμογές BNPL είναι έτοιμες να παίξουν σκληρό παιχνίδι για να επικρατήσουν στην αγορά, ειδικά αφότου η Meta ανακοίνωσε στις αρχές της χρονιάς την πρόβλεψή της ότι αναμένει να χάσει έσοδα δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξαιτίας των αλλαγών της πολιτικής απορρήτου της Apple, που δυσχεραίνει τη στόχευση των διαφημίσεων στις πλατφόρμες Facebook και Instagram. Aυτά τα διαφημιστικά budgets αναμένουν τώρα οι εταιρείες αυτές ότι θα διοχετευτούν στην εκμετάλλευση των υπηρεσιών BNPL.

Mε πληροφορίες από το Fast Company

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.