25 Απρ 2024
READING

Γιατί τα McDonald’s ποντάρουν στο plant based burger της Beyond Meat

4 MIN READ

Γιατί τα McDonald’s ποντάρουν στο plant based burger της Beyond Meat

Γιατί τα McDonald’s ποντάρουν στο plant based burger της Beyond Meat

Όπως και οι περισσότερες μάρκες fastfood τον τελευταίο καιρό, τα McDonald’s έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο στην επανασχεδίαση της εμπειρίας του πελάτη στο φαγητό. Τα McDonalds, μάλιστα, σχεδιάζουν καινοτομίες σε όλες τις εκφάνσεις της εμπειρίας, από τον τρόπο παραγγελίας και παραλαβής του γεύματος, έως και την αλληλεπίδραση με τους υπαλλήλους.

Αναμφισβήτητα, μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στα McDonald’s εδώ και οκτώ δεκαετίες είναι η εισαγωγή του McPlant. Το McPlant είναι η πρώτη μεγάλη προσπάθεια της εταιρείας για εναλλακτικές λύσεις κρέατος, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Beyond Meat. Από τον Φεβρουάριο, τα McDonald’s δοκιμάζουν αυτό το vegan burger σε πολλαπλές τοποθεσίες, ενώ δεν έχουν μοιραστεί λεπτομέρειες από αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα ακόμα. Πρόσφατα, όμως, κοινοποίησαν ότι το νέο προϊόν θα αποτελέσει μέρος της επανασχεδιασμένης εμπειρίας φαγητού της μάρκας, ενώ υπονοήθηκε και ο εμπλουτισμός του μενού με επιπλέον vegan επιλογές σε συνεργασία με την Beyond Meat.

Διαβάστε επίσης: McDonald’s, KFC, Strarbucks και άλλα fast food brands προσπαθούν να κερδίσουν τους vegans

Τα McDonald’s κατανοούν το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η αξία της μάρκας τους στη διάδοση του plant-based κρέατος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο για το McPlant αφιερώθηκαν μήνες, σε μια μοναδική εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης, όπου οι ομάδες της McDonald’s και της Beyond δούλεψαν συνεργατικά. Στο McPlant επιτυγχάνεται ένας συνδυασμός των προτερημάτων των δύο brands, με την Beyond να φέρνει την επιστημονική τεχνογνωσία και τα McDonald’s τη γεύση τους και την ικανότητά τους να δημιουργούν και να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε κλίμακα.

Η Beyond και τα McDonald’s πιστεύουν ότι η συνεργασία τους μπορεί να κάνει το McPlant το πρώτο φυτικό burger πραγματικά μαζικά διαθέσιμο, σε πολλές αγορές και σε προσιτή τιμή, ώστε δισεκατομμύρια άνθρωποι να το δοκιμάσουν. Οι εταιρείες δε βλέπουν δηλαδή το γεγονός αυτό μόνο από εμπορική σκοπιά, αλλά θεωρούν ότι έχουν την ευκαιρία να κάνουν κάτι πραγματικά σημαντικό για τον πλανήτη.

Διαβάστε επίσης: Θα γίνουν τα plant-based υποκατάστατα κρέατος πιο φθηνά από τα βοοειδή;

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα McDonald’s λένε ότι το McPlant είναι πιο δημοφιλές στους flexitarians – δηλαδή σε όσους τρώνε κατ’αρχήν χορτοφαγικά, αλλά δεν αποκλείουν την περιστασιακή κατανάλωση κρέατος – και σε άλλους συνειδητοποιημένους ως προς την υγεία καταναλωτές. Βέβαια, τον περασμένο μήνα, αναλυτές ανέφεραν ότι οι πωλήσεις του McPlant δεν ήταν ικανοποιητικές σε ορισμένες δοκιμαστικές τοποθεσίες. Ορισμένα καταστήματα πωλούσαν 20 την ημέρα, ενώ σε άλλες τοποθεσίες μπορεί να ήταν μόλις πέντε. Ωστόσο, τα McDonald’s δεν πτοούνται και αναφέρονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το McPlant είναι εξαιρετικά επιτυχημένο και έχει πλέον επεκταθεί σε όλη την αγορά. Το plant-based burger αποτελεί επίσης μόνιμο στοιχείο του μενού στην Ολλανδία και την Αυστρία.

H προτίμηση και η ζήτηση των καταναλωτών για plant-based τρόφιμα και ποτά δε φαίνεται να είναι μια παροδική τάση ή μόδα. Παρόλο που δημοσιοποιήθηκαν ορισμένες αποθαρρυντικές πρόσφατες εκθέσεις κερδών από τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες παραγωγής plant-based τροφίμων, ακόμα θεωρείται ότι η αγορά plant–based προϊόντων ισχυροποιείται όλο και περισσότερο, με τις προβλέψεις να λένε ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό μέχρι και το 2024. Τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης αναμένεται να συνεχίσουν να κατακτούν μεγαλύτερο μέρος των μενού αυξάνοντας την αγορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από 29,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε περισσότερα από 162 δισεκατομμύρια δολάρια το 2030. Η στροφή αυτή έχει επηρεάσει ακόμη και τη βιομηχανία QSR (quick-service restaurant), δηλαδή τα καταστήματα fast-food.

Διαβάστε επίσης: Πώς προωθούν τα fast-food τα plant-based προϊόντα τους

Έτσι, οι τάσεις υποδηλώνουν ότι η διαφοροποίηση πέρα από το παραδοσιακό αμερικανικό burger είναι μια έξυπνη επιχειρηματική στρατηγική. Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ η κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος μειώνεται, και για οικονομικούς λόγους ωστόσο, αλλά η κατανάλωση κοτόπουλου είναι υψηλότερη από ποτέ. Τα plant-based προϊόντα της Beyond Meat έχουν επίσης εξελιχθεί σε κορυφαία προϊόντα και το KFC μόλις άρχισε να δοκιμάζει το plant-based τηγανητό κοτόπουλο της Beyond τον Ιανουάριο. Τα McDonald’s, πάντως, άφησαν να εννοηθεί ότι μαζί με την Beyond έχουν επίγνωση των συνθηκών και ήδη βρίσκονται στη διαδικασία συζήτησης νέων συνεργασιών, για την ανάπτυξη και νέων προϊόντων plant-based πρωτεϊνών, ώστε να συνεχίσουν να εμπλουτίζουν τα προϊόντα τους.

Mε πληροφορίες από το Fast Company

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.