Το Google δίνει όλο και μεγαλύτερη έμφαση στις πολιτικές του που αφορούν την προστασία των διαφημιστών και των brands, ώστε να μπορεί να μπλοκάρει περιεχόμενο παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων.
Για παράδειγμα, το 2021 είχε ανανεώσει 30 πολιτικές του, για το μπλοκάρισμα περιεχομένου αρνητών της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, εφαρμόζει για παρόχους υπηρεσιών υγείας ένα σύστημα ταυτοποίησης, ώστε να επιτρέπονται μόνο διαφημίσεις από κυβερνητικές πηγές και πιστοποιημένους παρόχους, φιλτράροντας το είδος του περιεχομένου από το οποίο μπορεί να υπάρχουν έσοδα, έχοντας ως προτεραιότητα των ασφάλεια των χρηστών, όπως δηλώνουν εκπρόσωποι της εταιρείας.
Συνολικά, πέρυσι το Google μπλόκαρε 3,4 δισεκατομμύρια διαφημίσεις που θεώρησε ότι παραβαίνουν την πολιτική του, περιόρισε 5,7 ακόμα δισεκατομμύρια, και ανέστειλε τη λειτουργία περισσότερων από 5,6 εκατομμυρίων διαφημιστικών λογαριασμών, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με το 2020.
Τώρα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ακολουθεί ανάλογη προσεκτική πολιτική και, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, έχει ήδη μπλοκάρει οκτώ εκατομμύρια διαφημίσεις που σχετίζονται με την εισβολή, ενώ δεν έχει επιτρέψει διαφημίσεις του να τρέξουν σε πάνω από 60 ιστότοπους που υποστηρίζονται από τη ρωσική κυβέρνηση.
Η ασφάλεια των brands, που ανησυχούν όλο και περισσότερο για το περιβάλλον στο οποίο εμφανίζονται οι διαφημίσεις τους στο Google, καθώς δε θέλουν να συνυπάρχουν με αμφιλεγόμενο περεχόμενο, αποτελεί προτεραιότητα για τον κολοσσό της Alphabet, που μάλιστα δίνει πλέον μεγαλύτερο έλεγχο στις μάρκες και τους διαφημιστές τους. Από πέρυσι, έχει προσθέσει ένα νέο εργαλείο, που επιτρέπει στους διαφημιζόμενους να δημιουργήσουν μια λίστα εξαιρέσεων, για να μπορούν να ελεγχουν πού θα εμφανίζονται οι καμπάνιες τους. Από το Google δηλώνουν ότι θέλουν να καταστήσουν υπεύθυνους τους δημιουργούς περιεχομένου να φιλτράρουν το περιεχόμενο που δημοσιεύουν και να πραγματοποιούν moderation ακόμα και στα σχόλια ποιυ δημοσιεύονται.
Από τον Φεβρουάριο, που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το πού εμφανίζονται οι διαφημίσεις, από φόβο μήπως οι καμπάνιες βρεθούν σε μέσα που στηρίζονται από τη ρωσική κυβέρνηση, ή μήπως στερηθούν έσοδα μέσα που είναι νόμιμα και αντικειμενικά. Κανένα brand δε θέλει να βρεθεί εν μέσω αμφιλεγόμενου περεχομένου και, παρότι το Google έχει κάνει πολύ πιο αυστηρές τις λίστες με τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιεί για να φιλτράρει το περιεχόμενο, δεν είναι πάντα σίγουρο το αποτέλεσμα, ενώ η προσαρμοστικότητα των brands στα νέα δεδομένα, για να δημιουργήσουν το σωστό περιεχόμενο, αποτελεί πλέον μια σπαζοκεφαλιά για τους διαφημιστές.
Η μητρική του Google, Alphabet, που κατέγραψε μειωμένα κέρδη την περασμένη εβδομάδα, κυρίως λόγω των μειωμένων εσόδων του YouTube, έχει διακόψει όλες τις εμπορικές δραστηριότητες στη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει ότι, μεταξύ άλλων, δεν αφήνει διαφημίσεις του να εμφανιστούν στη χώρα, ότι μπλοκάρει διαφημίσεις που προέρχονται από Ρώσους διαφημιστές, αλλά και ότι καθυστερεί τη ρευστοποίηση των εσόδων για τα μέσα που χρηματοδοτούνται από τη ρωσική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την αναφορά της εταιρείας, έχουν μπλοκαριστεί διαφημίσεις που αρνούνται τα γεγονότα που συμβαίνουν στην Ουκρανία. Παράλληλα, σημειώνεται ότι γίνεται ταυτοποίηση διαφημιστών από 180 χώρες, και ότι αν κάποιος δεν πληρεί τα κριτήρια που έχουν τεθεί, αυτομάτως ο λογαριασμός του μπλοκάρεται.
Με πληροφορίες από το AdWeek
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.