19 Απρ 2024
READING

Οι χρήστες του Facebook άρχισαν πάλι να αυξάνονται

4 MIN READ

Οι χρήστες του Facebook άρχισαν πάλι να αυξάνονται

Οι χρήστες του Facebook άρχισαν πάλι να αυξάνονται

Πέρυσι το Facebook ανέφερε για πρώτη φορά μείωση των χρηστών του, καθώς και πιο αργή αύξηση των εσόδων εδώ και μια δεκαετία. Η πτώση εξαφάνισε δισεκατομμύρια από την αξία της εταιρείας. Από τότε που αποκαλύφθηκε η πτώση τον Φεβρουάριο, η τιμή της μετοχής της εταιρείας μειώθηκε σχεδόν στο μισό.

Διαβάστε επίσης: Για πρώτη φορά σε 18 χρόνια, οι χρήστες του Facebook μειώνονται

Από τότε που μπήκε το 2022, όμως, το Facebook σταμάτησε να χάνει χρήστες. Η μητρική εταιρεία Meta ανέφερε ότι ο αριθμός των καθημερινά ενεργών χρηστών του Facebook αυξήθηκε σε 1,96 δισεκατομμύρια τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Έτσι, οι μετοχές σημείωσαν άλμα 19%. Ο Mark Zuckerberg εξέφρασε την περηφάνια του αναφέροντας ότι  περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Facebook σήμερα από ποτέ άλλοτε.

Ωστόσο, η Meta, στην οποία ανήκουν επίσης το Instagram και το WhatsApp, εξακολουθεί να αναφέρει την πιο αργή αύξηση των εσόδων της εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Τα έσοδα τους πρώτους τρεις μήνες του έτους αυξήθηκαν μόλις 7% σε σχέση με το 2021, φτάνοντας τα 27,9 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές λένε ότι οι επιχειρήσεις αποσύρονται από τη διαφήμιση, καθώς αντιμετωπίζουν την αύξηση του κόστους και την οικονομική αβεβαιότητα, που προέρχεται εν μέρει από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επιπλέον, το Google και το Facebook, που ήταν οι οι πιο δημοφιλείς τοποθεσίες για την online επένδυση διαφημιστικού χρήματος, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό από νεότερες πλατφόρμες, όπως το TikTok, που προσελκύουν χρήστες, και από τον γίγαντα των online αγορών, Amazon. Ο Zuckerberg δήλωσε ότι η εταιρεία επενδύει στο βίντεο “Reels” για να ανταγωνιστεί το TikTok και αναμένει ότι οι πωλήσεις διαφημίσεων θα καλύψουν το χαμένο έδαφος. Η Alphabet, ιδιοκτήτρια του Google, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι τα διαφημιστικά έσοδα τους πρώτους τρεις μήνες του έτους αυξήθηκαν κατά 22%, πιο αργά από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ και η Snap, του Snapchat, προειδοποίησε για προβλήματα.

Στο μεταξύ, η Meta παλεύει επίσης με τους νέους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων από την Apple, οι οποίοι καθιστούν πιο δύσκολη τη στόχευση των διαφημίσεων. Η εταιρεία δήλωσε ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να της κοστίσουν 10 δισ. δολάρια σε χαμένες πωλήσεις φέτος. Μάλιστα, η εταιρεία αναμένει έσοδα τους επόμενους μήνες ύψους 28 δισ. έως 30 δισ. δολαρίων, το οποίο είναι κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η Meta δήλωσε ότι αυτό αντανακλά παράγοντες όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πιθανός αντίκτυπος των ρυθμιστικών αλλαγών στην Ευρώπη, καθώς και το γεγονός ότι η Ρωσία απαγόρευσε την πρόσβαση στο Facebook και το Instagram, στο πλαίσιο της καταστολής των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι κινήσεις του Facebook για ανάπτυξη

Το Facebook έκανε μια σαφή προσπάθεια για rebranding με την μετονομασία του σε Meta. Ο Mark Zuckerberg δήλωσε ότι η εταιρεία θα επενδύσει σημαντικά στην τεχνητή νοημοσύνη και την εικονική πραγματικότητα του μετασύμπαντος, το λεγόμενο Metaverse, για την επόμενη φάση ανάπτυξής της. Το Metaverse είναι ανέρχεται δυναμικά και έχει απήχηση ειδικά στους νεότερους χρήστες της γενιάς Ζ και στους Millennials. Η Meta ελπίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα προσδώσει έναν πιο φρέσκο χαρακτήρα, θα ανέβει στην εκτίμηση των καταναλωτών και θα ανανεώσει την εικόνα της.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το Facebook εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, παρά το rebranding;

Η Meta σχεδιάζει ακόμα να λανσάρει μια σειρά από νέα virtual προϊόντα, ώστε να διαφοροποιηθεί από τους ανταγωνιστές της αλλά και να προλειάνει το έδαφος για τις συνθήκες που θα επικρατούν σε λίγο με την ανάπτυξη του νέου ψηφιακού κόσμου· και παράλληλα να αυξήσει το engagement των χρηστών, που είχαν αρχίσει να αποχωρούν από την πλατφόρμα – αν και η Meta παραμένει πάντα κυρίαρχη στον χώρο των social media -,  αλλά και να αναπτύξει νέους τρόπους εσόδων, ώστε να μη χρειάζεται να εξαρτάται τόσο από τις διαφημίσεις.

Διαβάστε επίσης: «Μονάδες φήμης» και «Zuck-οδολάρια»: Τα νέα εργαλεία που ετοιμάζει η Meta για να αλλάξει το Facebook

Όλα αυτά βέβαια της κοστίζουν ακριβά προς το παρόν. Συνολικά, τα κέρδη της Meta στο τρίμηνο ήταν 7,46 δισ. δολάρια, περισσότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, αλλά και πάλι μειωμένα κατά 20% σε ετήσια βάση.

Για το Facebook οι αλλαγές της Apple για την προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι η πρώτη άμεση απειλή για τη διαφημιστική του δραστηριότητα. Σε συνδυασμό με την άνοδο του TikTok, τις ανησυχίες για την ασφάλεια των brands και την αλλαγή στη συμπεριφορά των χρηστών των social media, το Facebook έχει να αντιμετωπίσει αρκετές αντιξοότητες.

Με πληροφορίες από το BBC
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.