Μήπως δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις για εξ αποστάσεως εργασία;

Η απομακρυσμένη εργασία έγινε το πρότυπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με τους διαδικτυακούς πίνακες εργασίας Indeed και ZipRecruiter, οι εργαζόμενοι θέλουν αυτή η τάση να συνεχιστεί ανεξάρτητα από τον Covid-19. Ο ιστότοπος εργασίας Indeed δείχνει ότι τον Φεβρουάριο του 2021, σχεδόν το 7% των δημοσιεύσεων για θέσεις εργασίας ήταν απομακρυσμένες, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με το 2,9% του Ιανουαρίου του 2020, και οι αναζητούντες εργασία είναι πλέον δύο φορές πιο πιθανό να αναζητήσουν απομακρυσμένες θέσεις εργασίας σε σχέση με την εποχή πριν από την πανδημία.

Φαίνεται λοιπόν, ότι οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να επιθυμούν να εργάζονται εξ αποστάσεως και εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν τέτοιες θέσεις εργασίας. Όμως, καθώς μια ευρείας κλίμακας επιστροφή στο γραφείο παρατηρείται, μπορεί να μην υπάρχουν αρκετές ευέλικτες θέσεις για όλους αυτούς. Πολλοί εργαζόμενοι παλεύουν να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο εκτός γραφείου, ενώ ορισμένοι έχουν σχέδια μέχρι και να εγκαταλείψουν εργοδότες που δεν τους επιτρέπουν έναν ευέλικτο τρόπο εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλη παγκόσμια έρευνα δείχνει ποια είναι η προτεραιότητα των εργαζομένων

Συγκεκριμένα, στοιχεία από έρευνα της Morning Consult του Μαΐου 2021 σε 1.000 ενήλικες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι σχεδόν το 40% θα σκεφτόταν να εγκαταλείψει την εργασία του, εάν οι εργοδότες τους δεν προσέφεραν ευελιξία στην εξ αποστάσεως εργασία. Ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στο 49% για τους Μillennials και τη γενιά Z. Παρόλο που αυτό προκαλεί άγχος σε ορισμένους εργοδότες, δεν ανταποκρίνονται όλοι στις απαιτήσεις των εργαζομένων προσφέροντας επιλογές απομακρυσμένης ή υβριδικής εργασίας ή τουλάχιστον διατηρώντας τις θέσεις εργασίας αρκετά ευέλικτες ως προς την τοποθεσία. Αυτό πιθανόν να οφείλεται σε ένα πρόβλημα προσφοράς και ζήτησης.

Με άλλα λόγια, παρά την πληθώρα διαθέσιμων θέσεων σε πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασιλείο, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί απλώς να μην υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας με ευελιξία σε κάθε μέρος για όλους όσους τις επιθυμούν. Οι τάσεις αυτές διαφέρουν ανάλογα με τις χώρες και τους κλάδους, αλλά τα στοιχεία δείχνουν όλο και περισσότερο ένα εκτεταμένο ενδιαφέρον των εργαζομένων που μπορεί να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της αγοράς εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Η απόκλιση εταιρειών και υπαλλήλων στο ζήτημα της ευέλικτης εργασίας

Το πρόβλημα της προσφοράς και της ζήτησης

Όντως, πρόσφατα παγκόσμια στοιχεία από τις ιστοσελίδες εργασίας Indeed και LinkedIn, τα οποία οι πλατφόρμες διέθεσαν στο BBC, δείχνουν ότι το ενδιαφέρον των εργαζομένων για θέσεις εργασίας εξ αποστάσεως ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τον αριθμό αυτών των διαθέσιμων ρόλων. Ακόμα και όταν οι αγγελίες θέσεων εργασίας από απόσταση αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ποσοστό των αναζητήσεων που περιέχουν λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με την τηλεργασία αυξήθηκε ακόμα περισσότερο στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες.

Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, οι αναζητήσεις για απομακρυσμένη εργασία έχουν αυξηθεί 4,5 φορές ως ποσοστό όλων των αναζητήσεων από το 2019, ενώ το ποσοστό των θέσεων εργασίας για απομακρυσμένη εργασία έχει αυξηθεί μόνο κατά 3,2 φορές. Ακόμα, στις ΗΠΑ, οι δημοσιεύσεις που αναφέρουν ρητά την απομακρυσμένη εργασία μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Μαρτίου 2022 έχουν αυξηθεί κατά 319%, ενώ οι αναζητήσεις έχουν αυξηθεί κατά 458%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αγγελίες για θέσεις εργασίας από απόσταση έχουν αυξηθεί κατά παρόμοιο ποσοστό, 329%, ενώ ο αριθμός των αναζητήσεων έχει εκτοξευθεί κατά 790%. Αυτό το μοτίβο ισχύει επίσης σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία.

Ομοίως, τα στοιχεία του LinkedIn για τις θέσεις εργασίας εξ αποστάσεως έδειξαν δραματική αύξηση του αριθμού των αιτήσεων. Τον Μάρτιο του 2020, στην αρχή της πανδημίας, οι αμειβόμενες απομακρυσμένες θέσεις εργασίας προσέλκυσαν 1,8 φορές μεγαλύτερο ποσοστό αιτήσεων από τις αμειβόμενες μη απομακρυσμένες θέσεις εργασίας. Τον Μάρτιο του 2022, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε 2,6 φορές. Ακόμη και όταν ο αριθμός των απομακρυσμένων θέσεων εργασίας αυξήθηκε, δεν μπόρεσε να συμβαδίσει με τον αριθμό των αιτούντων για τις θέσεις αυτές.

Συνεπώς, σε όλο τον κόσμο, η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά σε πολλές περιπτώσεις και οι άνθρωποι εξακολουθούν να αναζητούν πολύ ενεργά για τουλάχιστον εν μέρει απομακρυσμένους ρόλους, ακόμη και καθώς η πανδημία εξασθενεί σε ορισμένες οικονομίες. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση των εργαζομένων για απομακρυσμένες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν ραγδαία τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά η ζήτηση αυξήθηκε ταχύτερα, σε βαθμό που η προσφορά δεν μπορεί να την καλύψει.

Ο κάθε κλάδος έχει διαφορετικές δυνατότητες ευελιξίας, καθώς κάθε εργασία έχει διαφορετικές απαιτήσεις στην παρουσία του εργαζομένου. Ο τομέας εργασίας, δηλαδή, επηρεάζει άμεσα το πόσοι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να έχουν ευέλικτες ρυθμίσεις ως προς τον τόπο εργασίας και υπάρχει μια ανισότητα μεταξύ των ανθρώπων που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως και εκείνων που πρέπει να βρίσκονται σε άμεση προσωπική επαφή ως μέρος των επαγγελματικών τους αρμοδιοτήτων.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Πώς νιώθουν οι υπάλληλοι που επιστρέφουν στο γραφείο μετά την τηλεργασία

Η τεχνολογία είναι ένα καλό παράδειγμα, καθώς οι προγραμματιστές, καθώς και άλλοι εργαζόμενοι στον κλάδο, έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως με μεγαλύτερη ευκολία, ενώ ταυτόχρονα, επειδή η αγορά εργασίας είναι ανταγωνιστική για αυτά τα επαγγέλματα, οι εργαζόμενοι έχουν την πολυτέλεια να πιέζουν για περισσότερη ευελιξία. Επίσης, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, πάνω από το 20% των αγγελιών για θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας αναφέρονταν σε απομακρυσμένη εργασία. Συγκριτικά, λιγότερο από το 1% των θέσεων εργασίας στον τομέα της ομορφιάς και της ευεξίας ή της προετοιμασίας τροφίμων ανέφεραν στον τίτλο ή στην αγγελία την ένδειξη “εξ αποστάσεως”.

Όσοι είναι κάτοχοι πανεπιστημιακών και μεταπτυχιακών πτυχίων και εργάζονται σε θέσεις εργασίας όπως τα οικονομικά και η τεχνολογία, είναι πιο πιθανό να δουν μεγαλύτερες ευκαιρίες για εργασία από απόσταση.  Ωστόσο, πολλές από τις πρόσφατα αναρτημένες αγγελίες απαιτούν άτομα που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι. Αυτοί είναι οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, όπως οδηγοί, εργαζόμενοι σε αποθήκες και καταστήματα λιανικής πώλησης και διανομείς.

Βέβαια, καθώς το εργασιακό τοπίο αλλάζει, καθοδηγούμενο από αυτούς που αναζητούν απομακρυσμένη εργασία, ορισμένοι που αναζητούν δουλειά μπορεί να απογοητευτούν από τις διαθέσιμες επιλογές. Μόνο το 1/3 των εργοδοτών αναφέρουν ότι προσφέρουν επιλογές ευέλικτης εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι τα υπόλοιπα 2/3 των εταιρειών δε δίνουν καθόλου τέτοιες δυνατότητες. Αυτό, εκ των πραγμάτων, σημαίνει ότι οι θέσεις εργασίας που θα ικανοποιήσουν αυτά τα άτομα δεν είναι άφθονες. Από την άλλη, υπάρχουν ορισμένες εταιρείες που είναι πρόθυμες να διαπραγματευτούν την ευελιξία της τοποθεσίας και να κάνουν προσωπικές διευκολύνσεις, ακόμη και αν αυτές μπορεί να μην διαφημίζονται ρητά στις αγγελίες τους.

Διαβάστε επίσης: Μια ολοκληρωμένη εικόνα του εργασιακού τοπίου για το 2022

Ίσως τελικά χρειαστεί να υπάρξει κάποια υποχώρηση από αυτούς που αναζητούν εργασία, ιδίως καθώς οι εργοδότες σε όλο τον κόσμο επιθυμούν την επιστροφή στα γραφεία. Οι εταιρείες φαίνεται να περιμένουν ότι οι υπάλληλοι θα είναι λίγο πιο ελαστικοί και ότι θα συμβιβαστούν περισσότερο από ό,τι πιθανόν θα ήθελαν στην παρούσα χρονική περίοδο.

Photo by Flipsnack

Με πληροφορίες από το BBC