22 Δεκ 2024
READING

Φάρμα Κουκάκη | Η ξεχωριστή περίπτωση μίας ελληνικής «boutique» γαλακτοβιομηχανίας

4 MIN READ

Φάρμα Κουκάκη | Η ξεχωριστή περίπτωση μίας ελληνικής «boutique» γαλακτοβιομηχανίας

Φάρμα Κουκάκη | Η ξεχωριστή περίπτωση μίας ελληνικής «boutique» γαλακτοβιομηχανίας

Η Φάρμα Κουκάκη, με έδρα το Κιλκίς, αποτελεί εξ ορισμού ένα διαφοροποιημένο μοντέλο γαλακτοβιομηχανίας, εν αντιθέσει με τον ευρύτερο ανταγωνισμό της. Κι αυτό γιατί θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει ως μία «boutique» επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Δεν κινείται επιθετικά σε επίπεδο εμπορικής πολιτικής αλλά και σε επίπεδο παραγόμενων προϊόντων, επενδύοντας κυρίως στην ποιότητα των αγαθών της και σε μικρότερο βαθμό στο να χτυπήσει τον ανταγωνισμό της.

Η επιχείρηση, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα παράδειγμα επιτυχίας με διαρκή ανάπτυξη, δημιουργήθηκε από τον Κώστα Κουκάκη το 1977, με τοπικό εκτόπισμα, εκμεταλλευόμενη το αγελαδινό γάλα για την παραγωγή των προϊόντων της. Σταδιακά επεκτάθηκε σε πανελλαδική βάση και πλέον αποτελεί ένα case study με διαρκή ανάπτυξη και απολύτως υγιή οικονομικά δεδομένα.

Η εταιρεία, που βρίσκεται στην περιοχή των Κάτω Αποστόλων στο νομό Κιλκίς, ξεκίνησε διαθέτοντας τα προϊόντα της από πόρτα σε πόρτα. Μάλιστα, αρκετά πριν δημιουργηθεί η Φάρμα Κουκάκη, ο Κώστας Κουκάκης είχε εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή με τη δική του αγελαδοτροφική μονάδα, ενώ η οικογένειά του, προερχόμενη από την Ανατολική Θράκη, διατηρούσε παραγωγική δραστηριότητα στο αγελαδινό γάλα.

Η τοπική κοινωνία στήριξε την ανάπτυξη της εταιρείας

Τα δείγματα μίας επιτυχημένης διαδρομής εμφανίστηκαν αρκετά σύντομα, με την τοπική κοινωνία να στηρίζει την επιχειρηματική προσπάθεια της οικογένειας Κουκάκη, η οποία, εκτός από την παραγωγή φρέσκου αγελαδινού γάλακτος, εισήλθε στην παραγωγή παραγώγων του όπως το αριάνι, το κεφίρ αλλά και επιδορπίων όπως το ρυζόγαλο και η κρέμα.

Της Φάρμας ηγείται σήμερα ο γιος του ιδρυτή, Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος καθοδηγεί με συνέπεια και σταθερότητα την εταιρεία στην επόμενή της μέρα, συμβαδίζοντας ταυτόχρονα με τις επιταγές και τις διατροφικές τάσεις της εποχής που διανύουμε. Αυτός είναι που συνδέεται με τις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις, στις οποίες μεταφέρθηκε η εταιρεία το 2009, ενώ συνεργάζεται στενά με τον αδελφό του, Παναγιώτη, με σπουδές στην ζωική παραγωγή.

Εξαγωγές που αντιστοιχούν στο 14% του τζίρου

Ταυτόχρονα η εταιρεία έχει καταφέρει να διατηρεί και εξαγωγική παρουσία, παρά το γεγονός ότι παράγει φρέσκα και επομένως με βραχεία ημερομηνία λήξης προϊόντα, η μεταφορά των οποίων δεν ευνοείται σε μεγάλες αποστάσεις. Ωστόσο, το εξαγωγικό ποσοστό επί των συνολικών πωλήσεων της επιχείρησης ανέρχεται σε περίπου 14% στο τέλος του 2021. Διοχετεύει τα προϊόντα της σε 28 χώρες. Την περασμένη χρονιά αύξησε τις συνολικές πωλήσεις της κατά 7,8%, σε σχέση με τα 30,4 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο κύκλος εργασιών της το 2020.

Η είσοδος στο γάλα με διάρκεια ζωής 17 ημερών

Αναπτύσσοντας περαιτέρω το κωδικολόγιό της, η Φάρμα Κουκάκη πρόσφατα εισήλθε και σε μία νέα κατηγορία προϊόντων. Ο λόγος, για το «Γάλα Φάρμας», το οποίο λάνσαρε σε δύο κωδικούς με 3,9% και 1,5% λιπαρά. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα διπλοφιλτραρισμένο γάλα 17 ημερών, το οποίο ήρθε να προστεθεί στην γκάμα των προϊόντων της, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν είχε στο χαρτοφυλάκιό της προϊόν μακράς διάρκειας.

Διαβάστε ακόμα: Η ΜΕΒΓΑΛ και το παράδειγμα επιχειρηματικής πυγμής και αποφασιστικότητας της Μαίρης Χατζάκου

Η συγκεκριμένη κίνηση είχε ως αντικείμενο την τοποθέτηση των δύο νέων κωδικών στα σούπερ μάρκετ αλλά και στα μικρότερα σημεία λιανικής πώλησης πανελλαδικά. Να σημειωθεί μάλιστα ότι κατά την περίοδο των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, το γάλα μακράς διάρκειας δείχνει τάσεις ενίσχυσης των πωλήσεων σε σύγκριση με το φρέσκο, λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής που επιδεικνύει και της δυνατότητας που προσφέρει στους καταναλωτές να επισκέπτονται σπανιότερα τα σημεία πώλησης για την προμήθεια γάλακτος, σε αντίθεση με το φρέσκο.

Πάνω απ’ όλα το φρέσκο αγελαδινό γάλα

Σε κάθε περίπτωση πάντως κυρίαρχο στοιχείο της φιλοσοφίας και της ταυτότητας της εταιρείας αποτελεί το φρέσκο αγελαδινό γάλα, ένα προϊόν με το οποίο παρουσιάστηκε στην Ελλάδα και συνεχίζει να πορεύεται με αυτό.

Η περίπτωση της Φάρμας Κουκάκη δεν έχει αφήσει ασυγκίνητους κατά καιρούς κάποιους επίδοξους επενδυτές. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα αναπτύχθηκε έντονα η φημολογία ότι η εταιρεία βρέθηκε σε κοινό τραπέζι συζητήσεων με τη CVC Capital Partners, το fund που εξαγόρασε τον όμιλο Vivartia (Δέλτα, Flocafe, Goody’s, Everest) αλλά και την πλειοψηφία των μετοχών στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Η συγκεκριμένη φημολογία μάλιστα δεν έχει υποχωρήσει έως και αυτή τη στιγμή, ενώ στην αγορά τροφοδοτήθηκε ακόμα περισσότερο το τελευταίο διάστημα από την παραγωγική συνεργασία της Φάρμας Κουκάκη με τη Δέλτα, στον τομέα του στραγγιστού γιαουρτιού σε συσκευασία ενός κιλού.

Πολλοί είναι εκείνοι μάλιστα που υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη συνεργασία ενέχει και υπόβαθρο που εκτείνεται πέρα από μία απλή συνεργασία δύο επιχειρήσεων στον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας. Σε σχέση με όλα τα παραπάνω βέβαια ο επικεφαλής της εταιρείας, Θανάσης Κουκάκης αλλά και το περιβάλλον του, διαψεύδουν απολύτως κάθε ενδεχόμενο εξαγοράς, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στόχος της επιχείρησης είναι η επέκταση και η ανάπτυξή της και όχι η απορρόφησή της από κάποιον – ενδεχομένως – μεγαλύτερο παίκτη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.