16 Απρ 2024
READING

H νέα διαφήμιση | To Amazon ξεκινά virtual τοποθέτηση προϊόντων σε προγράμματα του Prime Video

3 MIN READ

H νέα διαφήμιση | To Amazon ξεκινά virtual τοποθέτηση προϊόντων σε προγράμματα του Prime Video

H νέα διαφήμιση | To Amazon ξεκινά virtual τοποθέτηση προϊόντων σε προγράμματα του Prime Video

Το Amazon έχει νέες προτάσεις για τα brands, που θα μπορούσαν μάλιστα να αποτελέσουν μια έξυπνη λύση για διαφημιστική προβολή σε πλατφόρμες streaming που λειτουργούν χωρίς διαφημίσεις.

Η παραδοσιακή Τοποθέτηση Προϊόντος γίνεται τώρα virtual, με τα προϊόντα δηλαδή να προστίθενται στο post production, σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα πρακτική, όπου η συμφωνία με τα brands κλεινόταν πριν τα γυρίσματα, ώστε να ενσωματωθεί το προϊόν στην παραγωγή.

Οι προτάσεις του Amazon αφορούν κατά βάση το πρώην IMDb TV και νυν Freevee, σύμφωνα με το πρόσφατο rebranding, το Twitch, και το Amazon Prime Video. Tόσο στο Freevee όσο και στο Amazon Prime Video έχουν ήδη γίνει πιλοτικά virtual τοποθετήσεις προϊόντων, και μάλιστα το Amazon έχει δώσει στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους, αν και δεν αναφέρεται στα συγκεκριμένα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν. Έτσι, σύμφωνα με την εταιρεία, το προϊόν είδε αύξηση 6,9% στην προτίμηση του brand και 14,7% στην πρόθεση αγοράς.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Amazon αγόρασε το κινηματογραφικό στούντιο MGM

Η virtual τοποθέτηση προϊόντων ίσως προτιμηθεί από τις εταιρείες που θέλουν μια παρουσία σε δημοφιλή προγράμματα, τα οποία όμως προβάλλονται από παρόχους που δεν υποστηρίζουν διαφημίσεις στις πλατφόρμες τους. Ακόμα και τώρα που αυτό μοιάζει να αλλάζει, με το Netflix να δηλώνει ότι εξετάζει την εισαγωγή διαφημίσεων στην πλατφόρμα του, η εικονική, εκ των υστέρων τοποθέτηση προϊόντων, αν αποδειχθεί ότι λειτουργεί αποτελεσματικά, θα μπορούσε να προσθέσει μια διακριτική εναλλακτική στην γκάμα των διαφημιστικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι πλατφόρμες. Εξάλλου, πρόκειται για ένα μέσο που προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στα brands, αφού η διαφήμιση προστίθεται εκ των υστέρων και επομένως οι μάρκες μπορούν να ανανεώνουν τα προϊόντα που παρουσιάζουν και να μη δεσμεύονται από τοποθετήσεις που αφορούν εξαντλημένα αγαθά, για παράδειγμα.

Προς το παρόν, τον χώρο δοκιμάζει το Amazon, με τις πιλοτικές τοποθετήσεις του, που αφορούν συγκεκριμένα προγράμματα. Τα προϊόντα μπορούν να εμφανίζονται στο background ή και σε πρώτο πλάνο, ή ακόμα και με τη μορφή δυναμικών διαφημίσεων σε billboards ενταγμένα μέσα στο πρόγραμμα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές οι δοκιμές του Amazon είναι το πρώτο βήμα για σημαντικές αλλαγές για τους δημιουργούς περιεχομένου στις πλατφόρμες. Στρατηγικές με άξονα τις virtual τοποθετήσεις προϊόντων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κίνητρο για τους δημιουργούς να εντάξουν περισσότερες διαφημίσεις, και αντίστοιχα και τις πλατφόρμες να προσαρμόσουν ανάλογα τις συνδρομές τους και άρα και τα έσοδά τους.

Το concept αυτό, βέβαια δεν είναι νέο, καθώς τα τηλεοπτικά κανάλια πειραματίζονται χρόνια με ψηφιακές ενθέσεις διαφημίσεων. Για παράδειγμα, στις αθλητικές μεταδόσεις τα billboards του σταδίου, που μπορούν να μεταβάλλονται ψηφιακά, λειτουργούν ουσιαστικά με την ίδια λογική. Το ζήτημα τώρα για τους διαφημιστές ίσως είναι πόσο engagement μπορούν να αποκομίσουν από τον καταναλωτή με τις virtual τοποθετήσεις, που μπορούν να είναι και ελάχιστα παρεμβατικές ή να βρίσκονται στο οπτικό πεδίο του καταναλωτή-θεατή για ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Αλλά οι τοποθετήσεις προϊόντων είναι δημοφιλής πρακτική εδώ και χρόνια. Τα στοιχεία μάλιστα λένε ότι, παγκοσμίως, αναμενόταν μια αύξηση 13,8% στη δαπάνη για τοποθετήσεις προϊόντων από τα brands, σε σχέση με το 2020. Παράλληλα, το ενδιαφέρον για τη διαφήμιση στη συνδεδεμένη τηλεόραση αυξάνεται συνολικά, συνεπώς το ανανεωμένο αυτό μέσο, που προσφέρει με σύγχρονο τρόπο κάτι γνώριμο, πιθανότατα θα βοηθήσει το Amazon να κερδίσει τους πελάτες του.

Με πληροφορίες από Marketing Dive και eMarketer
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.