26 Απρ 2024
READING

Η ΜΕΒΓΑΛ και το παράδειγμα επιχειρηματικής πυγμής και αποφασιστικότητας της Μαίρης Χατζάκου

4 MIN READ

Η ΜΕΒΓΑΛ και το παράδειγμα επιχειρηματικής πυγμής και αποφασιστικότητας της Μαίρης Χατζάκου

Η ΜΕΒΓΑΛ και το παράδειγμα επιχειρηματικής πυγμής και αποφασιστικότητας της Μαίρης Χατζάκου

Εάν υπάρχει μία χαρακτηριστική περίπτωση γυναικείας ηγεσίας και επιχειρηματικής επιμονής, αυτή αποτυπώνεται στο πρόσωπο της Μαίρης Χατζάκου. Η αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, και κόρη του ιδρυτή της μακεδονικής γαλακτοβιομηχανίας, ΜΕΒΓΑΛ, Κώστα Χατζάκου, είναι εκείνη που κατάφερε τα τελευταία χρόνια με την επιμονή της να αντιστρέψει την προηγειθήσα ζοφερή κατάσταση στο εσωτερικό της εταιρείας, να αναλάβει η ίδια την κατάσταση στα χέρια της και να εξυγιάνει οικονομικά την επιχείρηση.

Καταγόμενη από οικογένεια προσφύγων

H Mαίρη Χατζάκου είναι εγγονή προσφύγων από το Σχολάρι της Ανατολικής Ρωμυλίας. Η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1919 μετά τον διωγμό που υπέστησαν μαζί με άλλους Έλληνες τα μέλη της οικογένειάς της. Από την εποχή που ο παππούς της και ο πατέρας της Κωνσταντίνος Χατζάκος, μοίραζαν γάλα που συνέλεγαν από τα περίχωρα της πόλης με ένα γαϊδουράκι, πέρασαν αρκετά χρόνια. Η γιαγιά της, μάλιστα, έφτιαχνε γιαούρτι και ρυζόγαλο στο υπόγειο του πατρικού σπιτιού. Στη συνέχεια δημιούργησε το δικό της γαλακτοοινομαγειρείο, στο οποίο πουλούσε τα προϊόντα της, αποτελώντας την πρώτη επίσημη επιχειρηματική προσπάθεια της οικογένειας.

Οι δυσκολίες, οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις και ο δρόμος της οικονομικής και διοικητικής εξυγίανσης

Η εταιρεία που ίδρυσε το 1950 ο Κωνσταντίνος Χατζάκος, πατέρας της Μαίρης Χατζάκου, πέρασε από συμπληγάδες τα τελευταία χρόνια. Οικονομικές αλλά και διοικητικές συμπληγάδες. Μέρος της περιπέτειας της ΜΕΒΓΑΛ αποτέλεσε και το πολυετές και περιπετειώδες φλερτ με τη Δέλτα, η οποία επανειλημμένα είχε επιδιώξει να την εξαγοράσει ολοκληρωτικά, χωρίς ωστόσο να το καταφέρει. Μάλιστα οι συζητήσεις μεταξύ της Δέλτα και τις ΜΕΒΓΑΛ φημολογείται ότι είχαν ξεκινήσει από την εποχή που βρισκόταν ακόμα εν ζωή ο ιδρυτής της, Κωνσταντίνος Χατζάκος, ο οποίος το 2000 είχε συναντηθεί με τον ιδρυτή της Δέλτα, Αριστείδη Δασκαλόπουλο, κατά την επίσκεψη του δεύτερου στη Θεσσαλονίκη για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΜΕΒΓΑΛ.

Το 2006 έπεσαν τελικά οι υπογραφές σε σχετικό προσύμφωνο πώλησης μετοχών της μακεδονικής βιομηχανίας στη Δέλτα. Ωστόσο η διαφωνία μεταξύ των μετόχων και των διοικούντων, ήτοι μεταξύ των οικογενειών Χατζηθεοδώρου, Συμεωνίδη και Πέτρου Παπαδάκη, είχαν ως αποτέλεσμα η συμφωνία αυτή να μην εκπληρωθεί. Μάλιστα, οι μέτοχοι της ΜΕΒΓΑΛ έφτασαν μέχρι και τα δικαστήρια για να λύσουν τις διαφορές τους.

Η δεύτερη προσπάθεια εξαγοράς που δεν ολοκληρώθηκε

Το 2010 έγινε γνωστό ότι η Δέλτα θα αποκτούσε το 57,8% της ΜΕΒΓΑΛ έναντι τιμήματος ύψους 77,8 εκατομμυρίων ευρώ. Η εξαγορά ήταν προγραμματισμένη να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις: στην πρώτη η Δέλτα θα αποκτούσε το 14,8% των μετοχών από τη Μαίρη Χατζάκου και στη δεύτερη φάση το υπόλοιπο ποσοστό από την οικογένεια Παπαδάκη – Χατζηθεοδώρου, έναντι ποσών 19,6 εκατ. ευρώ και 57 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμα: Πώς Δέλτα και Δωδώνη συμπληρώνουν η μία την άλλη στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία

Δύο χρόνια αργότερα γινόταν γνωστό ότι η συμφωνία πάγωνε οριστικά και ότι η Δέλτα θα διατηρούσε μόλις το 6,5% από το 14,8% που είχε καταφέρει τελικά να αγοράσει. Αργότερα, το 2014, υπεγράφη νέο προσύμφωνο εξαγοράς για το 43% της ΜΕΒΓΑΛ, με βάση το οποίο θα αποκτούσε η Δέλτα έρεισμα στο μετοχικό κεφάλαιο της μακεδονικής επιχείρησης. Εντούτοις και αυτήν τη φορά η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε και οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη.

Την ίδια στιγμή, ένας πακτωλός χρεών έπνιγε την βορειοελλαδίτικη επιχείρηση, επικεφαλής της οποίας ήταν τότε ο Πέτρος Παπαδάκης, έχοντας εκχωρήσει ταυτόχρονα τα εμπορικά της σήματα στο fund της Bartons ως εγγύηση για να λάβει χρήματα προς εξόφληση της μισθοδοσίας του προσωπικού και ενώ το κλίμα στο εσωτερικό της εταιρείας διατηρούνταν εκρηκτικό.

Εν τέλει, το 2016 η Δέλτα κατάφερε να έχει υπό την κατοχή της ποσοστό 43,2% – αντίστοιχο ποσοστό είχε και η Μαίρη Χατζάκου – συμμετέχοντας σε αύξηση κεφαλαίου της ΜΕΒΓΑΛ. Το 2017 με χειρισμούς κυρίως από τη Μαίρη Χατζάκου υπεγράφη συμφωνία αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού της ΜΕΒΓΑΛ με ταυτόχρονη έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου 54,3 εκατομμυρίων ευρώ. Η συγκεκριμένη κίνηση έβγαζε ουσιαστικά την εταιρεία από οικονομικό και διοικητικό τέλμα των προηγηθέντων ετών και είχε ως αποτέλεσμα να γυρίσει νέα σελίδα στην επιχειρηματική της ιστορία.

Η ΜΕΒΓΑΛ ωστόσο πέρα από το φλερτ με τη Δέλτα αποτέλεσε και στη συνέχεια μία ιδιαιτέρως ελκυστική επενδυτική προοπτική. Έτσι, το 2021 ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έκανε τη δική του κίνηση να αποκτήσει ποσοστό της ΜΕΒΓΑΛ, το οποίο προερχόταν από το 43,2% που αποφάσιζε να πουλήσει η CVC Capital Partners και αφορούσε στο ποσοστό συμμετοχής της δικιάς της συμφερόντων εταιρείας, της Δέλτα, στη γαλακτοβιομηχανία της Μακεδονίας. Το αποτέλεσμα ήταν εν τέλει ότι ο Θεοδωρόπουλος απέκτησε το 21,6% των μετοχών, ενώ η Μαίρη Χατζάκου κατάφερε ταυτόχρονα να ενισχύσει το προϋπάρχον ποσοστό της στην εταιρεία, αγγίζοντας το 65% των μετοχών.

Η ΜΕΒΓΑΛ, που αποτελεί αυτή τη στιγμή μία από τις ισχυρότερες γαλακτοβιομηχανίες στην Ελλάδα, στην τελευταία δημοσιευμένη οικονομική χρήση, αυτή του 2020, είχε κύκλο εργασιών στα επίπεδα των 116,84 εκατ ευρω σημειώνοντας αύξηση 2,80 %, Τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 559 χιλ. ευρώ ευρώ έναντι κερδών 1,85 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Επενδυτικά η επιχείρηση έως και το 2021 ολοκλήρωσε επενδυτικό πλάνο 10,4 εκατ. ευρώ δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην παραγωγή γιαουρτιού, ενώ έως και το 2025 έχει προγραμματίσει να υλοποιήσει επενδύσεις οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 24 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.