25 Απρ 2024
READING

To μέλλον της μόδας βρίσκεται στην τεχνολογία

5 MIN READ

To μέλλον της μόδας βρίσκεται στην τεχνολογία

To μέλλον της μόδας βρίσκεται στην τεχνολογία

Το ένα μετά το άλλο, τα μεγάλα fashion brands επενδύουν τις νέες τεχνολογίες, σε ένα ψηφιακό τοπίο που μοιάζει να κοχλάζει αυτήν τη στιγμή με δημιουργικότητα, πειραματισμούς και ολοένα πιο περίπλοκα και εξεζητημένα εργαλεία και δυνατότητες.

Τα πεδία εφαρμογής των νέων τεχνολογικών κατακτήσεων αφορούν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων των brands, μιας που έχει πλέον γίνει αντιληπτό ότι, αυτό που επιτάχυνε η πανδημία, η εδραίωση των ηλεκτρονικών αγορών, μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, μια πραγματικότητα που θα συνεχίσει να υφίσταται παράλληλα με την όποια φυσική παρουσία της κάθε μάρκας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η έκθεση «The State of Fashion», που συνέταξαν το The Business of Fashion και η McKinsey & Company, οι εταιρείες μόδας διοχέτευσαν, το 2021, περίπου το 1,6% με 1,8% των εσόδων τους στην τεχνολογία, ένα νούμερο που αναμένεται να φτάσει μεταξύ του 3 και 3,5 τοις εκατό μέχρι το 2030. Και πλέον, οι εφαρμογές στις οποίες θα γίνουν επενδύσεις δεν αφορούν μόνο την αλληλεπίδραση με τον πελάτη, αλλά το σύνολο της αλυσίδας αξίας των brands.

Mεγάλες μάρκες προσφέρουν αντιπροσωπευτικά παραδείγματα: η Nike επενδύει σε προγνωστικά μοντέλα ζήτησης και στη διαχείριση των αποθεμάτων· η Inditex, μητρική του Zara, επένδυσε περίπου 2,7 δισεκατομμύρια σε ένα διετές πρόγραμμα για την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων· ο κολοσσός πολυτελείας LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) έκλεισε συνεργασία με το Google Cloud ώστε να έχει πρόσβαση σε τεχνολογίες μηχανικής μάθησης που θα τη βοηθήσουν να αναπτύξει προγνωστικά μοντέλα, να προσφέρει εξατομικευμένες υπηρεσίες στους πελάτες της και να βελτιώσει τη διαχείριση των αποθεμάτων της.

Οι ανακοινώσεις αυτών των προγραμμάτων δεν αφορούν μόνο μέρος προωθητικών ενεργειών, όπως τελευταία δημιιουργείται μερικές φορές η εντύπωση ότι συμβαίνει με τα περίεργα λανσαρίσματα των brands στο – ανέτοιμο, εν πολλοίς – metaverse. Πρόκειται για ουσιαστική προσπάθεια των εταιρειών να προλάβουν τις εξελίξεις, αφού τα δεδομένα δείχνουν ότι τα τεχνολογικά επιτεύγματα θα διαχυθούν πολύ γρήγορα στο σύνολο των καθημερινών μας δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, μέχρι το 2024 εκτιμάται ότι οι μισές περίπου αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων με τους υπολογιστές θα μπορούσαν να υποστηρίζονται από τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Εν τω μεταξύ, περισσότερο από το 75% των δεδομένων των επιχειρήσεων θα υπόκειται σε επεξεργασία μέσα σε ένα cloud, βελτιώνοντας τις ταχύτητες και τους χρόνους που κάνει να φορτώσει ένα site, και συνεπώς προσφέροντας καλύτερη εμπειρία στους καταναλωτές – που, σε ένα ποσοστό 80%, μέχρι το 2030, θα έχουν πρόσβαση σε δίκτυο 5G.

Αλλά και, πιο ειδικά, η σχέση των καταναλωτών με την ψηφιακή παρουσία των fashion brands, ενισχύθηκε με την πανδημία και προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να υφίσταται, ισχυρή. Το 72% των καταναλωτών αναφέρουν ότι αλληλεπίδρασαν online με τα brands μέσα στο 2021. Για το 2022, που η αγορά έχει επανέλθει, το ποσοστό αυτό αναμένεται να σταθεροποιηθεί στο 66%.

Διαβάστε ακόμα: Πώς καθορίζουν τις τιμές τους τα μεγάλα brands μόδας

Έτσι, όσες εταιρείες φρόντισαν να μπουν από νωρίς στο ποτάμι του ψηφιακού μετασχηματισμού, θα βγουν πολύ περισσότερο ωφελημένες. Μέχρι το 2030, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα brands που επένδυσαν σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους και τη δέσμευση των πελατών τους, θα μπορούσαν να δουν τα έσοδά τους να αυξάνονται μέχρι και κατά 118%. Για τις μάρκες που αρχίζουν τώρα να υιοθετούν τις νέες τεχνολογίες, αυτό το ποσοστό μπορεί να φτάσει μέχρι το 2030 το 13%. Αντίθετα, εκείνες που θα καθυστερήσουν, θα μπορούσαν να βιώσουν μείωση μέχρι και 23%.

Μέχρι τώρα, οι επενδύσεις σε τεχνολογίες αφορούσαν κατά κύριο λόγο το ηλεκτρονικό εμπόριο. Σταδιακά, όμως, οι εταιρείες στρέφονται στην ψηφιοποίηση και των εσωτερικών τους διαδικασιών. Μέχρι το 2025, η έμφαση αναμένεται να δοθεί στην εξατομίκευση της εμπειρίας αγορών, στην ενσωμάτωση τεχνολογιών στα καταστήματα και στη διαχείριση ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι επιμέρους τεχνολογικοί τομείς στους οποίους οι παίκτες της μόδας δίνουν και θα δώσουν έμφαση στο άμεσο μέλλον είναι πέντε:

1. Metaverse. Μπορεί προς το παρόν κάποιες ενέργειες να μοιάζουν καθαρό promotion, σε έναν χώρο που, εξάλλου, τώρα διαμορφώνεται, αλλά στην ουσία τα brands τώρα δοκιμάζουν τα νερά στην πώληση virtual αγαθών και σε εφαρμογές διευρυμένης πραγματικότητας. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, για κάποιες μάρκες το 5% των εσόδων θα μπορούσε να προέρχεται από τις δραστηριότητές τους στο metaverse.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί το metaverse να αλλάξει τη μόδα στον φυσικό κόσμο;

2. Απόλυτη εξατομίκευση. Το ηλεκτρονικό εμπόριο πλέον θα κατευθύνεται από την ανάλυση των δεδομένων και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, που μπορεί να βοηθήσει τα brands να προσφέρουν στους πελάτες τους ακριβώς αυτό που θέλουν.

3. Συνδεδεμένα καταστήματα. Τα φυσικά καταστήματα αποκτούν νέο ρόλο, δημιουργούνται εφαρμογές ειδικά για χρήση κατά τη διάρκεια των φυσικών αγορών, ενώ οι τεχνολογίες γρήγορης διεκπεραίωσης ικανοποιούν τις ανάγκες των καταναλωτών της εποχής του QC (quick commerce).

4. Αναβάθμιση της αλυσίδας αξίας, απ’ άκρη σ’άκρη. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, όλες οι λειτουργίες ενός οργανισμού μπορούν να «επικοινωνούν», ώστε στο σύνολό της η επιχείρηση να είναι πιο αποδοτική και ελεγχόμενα αποτελεσματική.

5. Ιχνηλασιμότητα. Χάρη στη δύναμη του blockchain και τα Big Data, όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα μπορούν να είναι ελεγχόμενα. Έτσι, τα brands θα μπορούν να έχουν καλύτερη εποπτεία της προέλευσης των πρώτων υλών τους, της ηθικής τους παραγωγής, και να θέτουν ρεαλιστικούς στόχους βιωσιμότητας.

Τα μεγάλα brands δείχνουν να έχουν ήδη αντιληφθεί τη σημασία αυτής της μετάβασης, αλλά και το πόσο γρήγορα αυτή συμβαίνει. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι, παράλληλα, πρέπει να δοθεί προσοχή και στον τρόπο που όλες αυτές οι νέες τεχνολογίες γίνονται δεκτές όχι μόνο από το κοινό, αλλά και από τους εργαζομένους τους. Πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό mindset που οι εταιρείες είναι αναγκασμένες να αγκαλιάσουν με γρήγορους ρυθμούς. Και όλα αυτά, παράλληλα με την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις βιωσιμότητας και προστασίας του πλανήτη, αλλά και η προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, που παραμένουν.

Έτσι, στο άμεσο μέλλον, μαζί με τις νέες τεχνολογίες, λογικά θα δούμε ακόμα νέους συνεργάτες και τη δημιουργία καινούριων ειδικοτήτων στις εταιρείες, που θα πρέπει να στελεχωθούν με το ανάλογο εξειδικευμένο προσωπικό. Η τεχνολογία αλλάζει τη μόδα, και την αλλάζει με ταχύτητα και πολυεπίπεδα.

Με πληροφορίες από το The Business of Fashion
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.