25 Απρ 2024
READING

Η Lego δε φοβάται πια το digital

6 MIN READ

Η Lego δε φοβάται πια το digital

Η Lego δε φοβάται πια το digital

H 90χρονη Lego, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία παιχνιδιών στον κόσμο, δηλώνει έτοιμη να ρίξει το βάρος της στις δυνατότητες που της προσφέρει ο ψηφιακός κόσμος. Τα διάσημα τουβλάκια της και το «System in Play», που την καθοδηγεί από τη δεκαετία του 1950, φαίνεται ότι είναι έτοιμα για νέες εφαρμογές και περιπέτειες που ενώνουν τον ψηφιακό και τον φυσικό κόσμο.

Πριν λίγο καιρό η Lego είχε ανακοινώσει τη συνεργασία της με την Epic Games, με στόχο τη δημιουργία ενός «metaverse για παιδιά», που θα είναι ασφαλές και στα μέτρα των χρηστών των μικρών ηλικιών, οι οποίοι ήδη κατακλύζουν πλατφόρμες όπως το Roblox, όπου όμως έχουν εντοπιστεί διάφοροι κίνδυνοι, όπως οι πιθανότητες παρενόχλησης και έκθεσης σε ακατάλληλο περιεχόμενο.

Τώρα, η εταιρεία ανακοινώνει ότι «θα εντατικοποιήσει την ψηφιακή της επένδυση σε όλους τους κλάδους των επιχειρήσεών της, από το gaming μέχρι το shopping και την τεχνολογική υποδομή». Η έμφαση που είναι αποφασισμένη να δώσει η εταιρεία φαίνεται από το ότι η επένδυσή της περιλαμβάνει το πλάνο να τριπλασιάσει το ανθρώπινο δυναμικό της για τον κλάδο της ψηφιακής ανάπτυξης, προσλαμβάνοτας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια μηχανικούς λογισμικού, product managers, αναλυτές δεδομένων, UX/UI designers, ειδικούς ψηφιακής ασφάλειας, ώστε να δημιουργήσει μια ομάδα 1800 ατόμων που θα εργάζονται για αυτόν τον σκοπό.

Μιλώντας στους Financial Times, ο από το 2017 CEO της εταιρείας, Niels Christiansen, σημείωσε ότι η Lego θα αυξήσει τις επενδύσεις της σε λογισμικό κατά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και ότι, πλέον, το brand δεν αντιμετωπίζει ως δύο χωριστά πεδία δραστηριοποίησης τα ψηφιακά και τα φυσικά της προϊόντα. «Τώρα βλέπουμε τα πράγματα επιτέλους να συνδέονται, οπότε είναι πιο εύκολο να ενώσουμε τα δύο πεδία και να μετατραπούν σε μία εμπειρία», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «σήμερα, αυτή είναι η μεγαλύτερή μας επένδυση».

Το παρελθόν

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Lego δείχνει να εισέρχεται ενθουσιωδώς στον ψηφιακό κόσμο, παρόλο που η δύναμη που έχουν τα διάσημα, απτά, φυσικά τουβλάκια της μάλλον παραμένει το ισχυρότερό της όπλο. Όταν μετά την επικίνδυνη στασιμότητα της δεκαετίας του 1990 επανήλθε δυναμικά με το franchise του Πολέμου των Άστρων, ανακαλύπτοντας ένα νέο πεδίο δράσης, χάρη στη χρήση δικαιωμάτων μεγάλων franchises, επέδειξε επίσης μεγάλη δημιουργικότητα, που την οδήγησε στο ψηφιακό πεδίο, δίνοντάς της τον τίτλο μια καινοτόμας εταιρείας παιχνιδιών.

Διαβάστε ακόμα: 90 χρόνια Lego | Πώς το πιο δημοφιλές brand παιχνιδιών συνεχίζει να αναπτύσσεται

Το 2014, με την επιτυχία του κινηματογραφικού blockbuster The Lego Movie, η τότε ηγεσία της Lego τόνιζε ότι η εταιρεία «αγκαλιάζει τις δυνατότητες του digital», υπογραμμίζοντας τις αναζητήσεις του brand σε τεχνολογίες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη γοητεία των διάσημων τούβλων της. Η Washington Post τότε χαρακτήριζε τη Lego ένα εξαιρετικά καινοτόμο brand, που δε φοβάται να πειραματιστεί με τις νέες τεχνολογίες, και η Lego λάνσαρε παιχνίδια όπως το προγραμματιζόμενο ρομπότ R3ptar, που «γεφύρωνε το χάσμα ανάμεσα στο φυσικό και το ψηφιακό παιχνίδι».

Η φυσική εμπειρία

Φαίνεται, ωστόσο, ότι ο δανικός κολοσσός των παιχνιδιών πάντα ανησυχούσε για το πώς η ψηφιακή εμπειρία θα επηρεάσει την αγάπη των πελατών της για τα τουβλάκια της. Εξάλλου, αν και μέσα στην πανδημία αποδείχθηκε για άλλη μια φορά πόσο αγαπούν όλοι τα Lego, όταν άρχισαν να ξανανοίγουν τα φυσικά καταστήματα και χαλάρωσαν οι περιορισμοί, η ανάπτυξη της εταιρείας επιταχύνθηκε επιπλέον.

Διαβάστε ακόμα: Είναι η επένδυση σε Lego πιο επικερδής από τον χρυσό;

Τα παιδιά δείχνουν να αγαπούν τα καταστήματα, που λειτουργούν ως «εμπειρίες του brand», και όχι μόνο ως σημεία πώλησης. Έτσι εξηγείται, εξάλλου, και το ότι το brand σχεδιάζει να ενισχύσει τη φυσική του παρουσία, αυξάνοντας τα φυσικά καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, στα 830. Μόνο το 2021 η Lego άνοιξε 165 καινούρια, και το 2022 σχεδιάζονται τα εγκαίνια άλλων 150.

Ένας φόβος

Αλλά αυτής της αποφασιστικότητας για σοβαρή δραστηριοποίηση στον ψηφιακό κλάδο, και του ανοίγματος του digital hub της Lego στην Κοπεγχάγη, φαίνεται ότι προηγούνταν κάποιου είδους δισταγμός, ίσως και φόβος, ότι η ψηφιακή παρουσία δεν ταιριάζει στο brand, ή, αν αυτό ακούγεται υπερβολικό, ότι η εταιρεία έχασε μια σημαντική ευκαιρία να προλάβει τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα.

Για την ακρίβεια, όπως αναφέρουν οι Financial Times, στελέχη της Lego λένε ότι υπήρχε μεγάλη απογοήτευση στην εταιρεία για το ότι δεν ήταν η Lego εκείνη που δημιούργησε το υπερ-επιτυχημένο videogame «χτισίματος» Minecraft, που έφτιαξε μια σουηδική startup και τώρα ανήκει στη Microsoft. Από την πλευρά του, ο CEO σημειώνει ότι ίσως θα ήταν τέλειο να είχαν φτιάξει το Minecraft, αλλά ότι, μέχρι τώρα, η Lego δεν είχε επενδύσει αρκετά σε αυτόν τον τομέα. Η εταιρεία έχει μεν λανσάρει κάποια παιχνίδια που είχαν επιτυχία, αλλά αυτά δημιουργήθηκαν με εξωτερικές συνεργασίες με τρίτους. Τώρα, όπως δηλώνει και ο chief digital officer, Atul Bhardwaj, η εταιρεία χτίζει επιτέλους την ικανότητά της να δημιουργήσει μόνη της τα δικά της παιχνίδια.

Το μέλλον

Οι δηλώσεις τόσο του Christiansen όσο και του Bhardwaj αποπνέουν μια διαφορετικού είδους αποφασιστικότητα και όρεξη για κάτι νέο – και ψηφιακό – για τη Lego· μια συνειδητοποίηση ότι αυτή είναι μια επένδυση που είναι σαν να δηλώνει ότι «τώρα θα φτιάξουμε το Minecraft» – αλλά όσο πρέπει προσγειωμένη, αν κρίνουμε από τα λόγια του Christiansen ότι «εύκολα λέει κανείς εκ των υστέρων, μακάρι να το είχα κάνει εγώ».

Έτσι, με αυτή τη νέα διάθεση, και χωρίς φόβο ότι έχασε την ευκαιρία της ψηφιοποίησης ή ότι θα χάσουν την αίγλη τα τουβλάκια της, η Lego σχεδιάζει μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο να έχει έτοιμο το metaverse για παιδιά, να ενισχύσει τις δημιουργικές της δυνάμεις στον χώρο της ψηφιακής ανάπτυξης, και να αγκαλιάσει ουσιαστικά τα φυσικά της παιχνίδια με τα ψηφιακά της προϊόντα και τηλεοπτικά προγράμματα.

Βέβαια, σε αυτήν την περιπέτεια δεν παίζει χωρίς αντιπάλους. Η Lego δεν είναι η μόνη που στρέφεται στον ψηφιακό κόσμο και τη δημιουργία περιεχομένου σχετικού με τα παιχνίδια της. Την περασμένη εβδομάδα, η Mattel ανακοίνωσε τις πωλήσεις της για το πρώτο τρίμηνο του 2022, ανεβάζοντας τις μετοχές της κατά 13% σε σύνολο μέσα στη χρονιά ως τώρα, ενώ δηλώνει ότι η εταιρεία βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης, ως ένα brand παιχνιδιών που βασίζεται στην αξία της πνευματικής ιδιοκτησίας των παιχνιδιών (εξάλλου, τώρα βγαίνει και η νέα ταινία Barbie). Και η Hasbro ανακοίνωσε επίσης την αναδιοργάνωσή της, προσανατολισμένη προς την ψηφιακή οικονομία.

Το μέλλον των παιχνιδιών όλου του κόσμου φαντάζει λοιπόν ενδιαφέρον και χτισμένο σε μια ενδιαφέρουσα κατασκευή που συνδυάζει δημιουργικά τον φυσικό και τον ψηφιακό κόσμο. Αλλά, όπως φαίνεται, τα θεμέλιά του θα μπορούσαν να είναι από τουβλάκια Lego.

Με πληροφορίες από Financial Times και The Washington Post
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.