23 Απρ 2024
READING

Γιατί η ΕΕ κατηγορεί την Apple για αθέμιτο ανταγωνισμό

3 MIN READ

Γιατί η ΕΕ κατηγορεί την Apple για αθέμιτο ανταγωνισμό

Γιατί η ΕΕ κατηγορεί την Apple για αθέμιτο ανταγωνισμό

Όταν το Apple Pay κυκλοφόρησε το 2014 μαζί με το iPhone 6, το πρώτο smartphone της Apple που περιλάμβανε τσιπ NFC ικανό για ανέπαφες πληρωμές, υπήρχαν πολλές εικασίες ότι η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone θα άνοιγε σύντομα την πρόσβαση στους προγραμματιστές. Ωστόσο, τώρα, οκτώ χρόνια αργότερα, ελάχιστη πρόσβαση έχει παραχωρηθεί και το μόνο “κινητό πορτοφόλι” στο iPhone παραμένει η λύση της ίδιας της Apple.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγoρεί τώρα την Apple για κατάχρηση της θέσης της στην αγορά με τις ανέπαφες πληρωμές μέσω smartphone. Σε αρχικό πόρισμα, δήλωσε ότι η αμερικανική εταιρεία ενδέχεται να έχει παραβιάσει τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού εμποδίζοντας τους ανταγωνιστές της να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία “tap and go”, γνωστή ως near-field communication ή “NFC”, προς όφελος του δικού της συστήματος Apple Pay.

Διαβάστε επίσης: Η Apple λανσάρει συνδρομητικό πρόγραμμα απόκτησης iPhone και iPad

Η επιτροπή δηλώνει ότι έχει ενδείξεις ότι η Apple περιόρισε την πρόσβαση τρίτων σε βασική τεχνολογία που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών λύσεων κινητού πορτοφολιού στις συσκευές της Apple, προς όφελος της δικής της λύσης Apple Pay. Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτή η συμπεριφορά της Apple περιορίζει τους ανταγωνιστές και οδηγεί σε λιγότερη καινοτομία και λιγότερες επιλογές για τους καταναλωτές, για κινητά πορτοφόλια σε iPhone.

Εάν οι κατηγορίες επιβεβαιωθούν, θα μπορούσε να της επιβληθεί πρόστιμο έως και 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της, ύψους 36,6 δισ. δολαρίων, με βάση τα έσοδά της πέρυσι. Η Apple αρνείται την κατηγορία και υποσχέθηκε να συνεργαστεί με την Επιτροπή, δηλώνοντας ότι το σύστημα πληρωμών της είναι μόνο μία από τις πολλές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι Ευρωπαίοι καταναλωτές. Πρόσθεσε ότι έχει διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση στην τεχνολογία πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων, ενώ παράλληλα έχει θέσει κορυφαία πρότυπα στον κλάδο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης: H ΕΕ θέλει για όλους ένα σύστημα σαν της Apple για την προστασία προσωπικών δεδομένων

Όσον αφορά το Apple Pay, η Apple επικαλέστηκε την ασφάλεια ως το κριτήριο βάσει του οποίο λειτουργεί. Ωστόσο, οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ δήλωσαν ότι η έρευνά τους δε βρήκε κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι ένας πιο ανοιχτός σχεδιασμός ενέχει υψηλότερο κίνδυνο για την ασφάλεια. Αντιθέτως, τα στοιχεία που έχουν οι αρχές καταδεικνύει ότι η στάση της Apple δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τέτοιου είδους ανησυχίες.

Η Επιτροπή κατηγόρησε επίσης την Apple για αντιανταγωνιστικές πρακτικές που χρονολογούνται από το 2015, όταν ξεκίνησε το Apple Pay. Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ απήγγειλαν κατηγορίες στην Apple πέρυσι, για στρέβλωση του ανταγωνισμού στην αγορά streaming μουσικής, μετά από καταγγελία της ανταγωνίστριας εταιρείας Spotify.

Περισσότερες από 2.500 τράπεζες στην Ευρώπη χρησιμοποιούν το Apple Pay και τα smartphones της Apple αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3 της αγοράς σε όλη την Ευρώπη. Το επόμενο έτος, η ΕΕ σχεδιάζει να εφαρμόσει νέους κανόνες για τις εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίοι περιγράφουν λεπτομερώς τις πρακτικες προϋποθέσεις για τις ψηφιακές αγορές. Ακόμα, Το 2017 η Apple έδωσε στους προγραμματιστές τη δυνατότητα να διαβάζουν τις ετικέτες NFC χρησιμοποιώντας το υλικό του iPhone, και νωρίτερα φέτος επέκτεινε αυτό το δικαίωμα, ώστε να περιλαμβάνει την ανάγνωση καρτών πληρωμής μετατρέποντας ένα iPhone σε τερματικό σημείο πώλησης.

Με πληροφορίες από το BBC
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.