17 Απρ 2024
READING

Η Nestlé ετοιμάζεται για αυξήσεις τιμών και για αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά

3 MIN READ

Η Nestlé ετοιμάζεται για αυξήσεις τιμών και για αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά

Η Nestlé ετοιμάζεται για αυξήσεις τιμών και για αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά

Ο μεγαλύτερος παραγωγός τροφίμων στον κόσμο, η Nestlé σχεδιάζει να αυξήσει και πάλι τις τιμές των προϊόντων της, ώστε να διατηρήσει τα περιθώρια κέρδους σε γενικές γραμμές σταθερά φέτος. Αυτό είναι κάτι που αναμένεται να επηρεάσει τη ζήτηση των καταναλωτών. Ο ελβετικός γίγαντας, ιδιοκτήτης εμπορικών σημάτων όπως τα KitKat, Maggi, Nescafe, Nespresso, Cheerios, Gerber, αποφάσισε τις αυξήσεις τιμών ως αντίδραση στην άνοδο του πληθωρισμού.

Διαβάστε επίσης: Πώς σχεδιάζει η Nestle να ενισχύσει την ανάπτυξή της

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε τις εταιρείες καταναλωτικών αγαθών να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα ανέβασε περαιτέρω το κόστος της ενέργειας και των βασικών προϊόντων, απειλώντας την κερδοφορία των ομίλων τροφίμων. Αλλά μέχρι στιγμής η Nestlé έχει καταφέρει να μεταφέρει το υψηλότερο κόστος στους πελάτες χωρίς να πληγεί το κέρδος της.

Η Nestlé δημοσίευσε, επίσης, τις πωλήσεις της για το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι οποίες έφτασαν τα 23,33 δισ. δολάρια. Το 2021, οι οργανικές πωλήσεις της Nestlé αυξήθηκαν κατά 7,5%, ενώ φέτος αυξήθηκαν κατά 7,6%, ξεπερνώντας τη μέση πρόβλεψη 5,0%, με τον αντίκτυπο των αυξήσεων στις τιμές να συνεισφέρει 5,2%. Αυτές οι αυξήσεις στις τιμές, που έγιναν σε συνθήκες υψηλότερου κόστους ενέργειας και πρώτων υλών, ισοδυναμούν με τη μεγαλύτερη αύξηση στην τιμολόγηση του πρώτου τριμήνου που είχε πραγματοποιήσει η εταιρεία εδώ και μια δεκαετία.

Στην υποκείμενη ανάπτυξη συνέβαλε περισσότερο η Purina PetCare, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά περισσότερο από 10% στην Ευρώπη, καθώς από την πανδημία έχει καταγραφεί αύξηση της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων, η οποία συνεχίζεται. Οι πωλήσεις ζαχαρωδών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των KitKat, αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 10%, κάτι που επίσης παρατηρήθηκε ότι ξεκίνησε μέσα στην πανδημία.

Διαβάστε επίσης: Η Nestlé μεγαλώνει μέσα από τις κατηγορίες των τροφών για κατοικίδια και τα υγιεινά snack

Οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο – κατά 8,5% – στην πρώτη αγορά του ομίλου, τη Βόρεια Αμερική. Όσον αφορά τα είδη των προϊόντων στα οποία έγιναν οι αυξήσεις, οι τιμές των προϊόντων για κατοικίδια ζώα αυξήθηκαν περισσότερο, κατά 7,7%. Στη μεγαλύτερη κατηγορία της Nestlé, η οποία περιλαμβάνει τον καφέ, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,9%. Ακόμα, οι τιμές για το εμφιαλωμένο νερό ανέβηκαν κατά 7,2% και για τα ζαχαρώδη κατά 3%.

Η οργανική ανάπτυξη, πάντως, δεν περιλαμβάνει πλέον στοχεία από την περιοχή της Ρωσίας, δεδομένων των σημαντικά διαταραγμένων εμπορικών συνθηκών και της απόφασης της Nestlé να επικεντρωθεί στην παροχή βασικών τροφίμων. Η Nestlé έχει σταματήσει την πώληση μη απαραίτητων προϊόντων στη Ρωσία, αλλά εξακολουθεί να προμηθεύει βρεφικά γάλατα και ιατρική διατροφή παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: H Nestlé ξανανοίγει εργοστάσιά της στην Ουκρανία για να ενισχύσει τον εφοδιασμό τροφίμων

Μετά την ανακοίνωση των αριθμών, η εταιρεία δήλωσε ότι δεν είδε καμία ουσιαστική επίπτωση στις υποκείμενες πωλήσεις της από τις αυξήσεις. Ωστόσο, ανέφερε ότι η επιχείρηση αναμένει να δει αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου 2022 με τις περαιτέρω αυξήσεις των τιμών. Γενικότερα, η εταιρεία τονίζει ότι, μέχρι στιγμής, η καταναλωτική ζήτηση έχει αποδειχθεί ανθεκτική και πως όποια αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά παρατηρηθεί θα είναι απολύτως εύλογη. Οι αυξήσεις θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται με προοδευτικό και υπεύθυνο τρόπο, σημειώνεται, καθώς ο αντίκτυπος από τον πληθωρισμό αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερος το 2022 σε σχέση με το 2021, ως αποτέλεσμα και του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Nestlé διατήρησε τις προβλέψεις της και για το περιθώριο λειτουργικού κέρδους της. Η εταιρεία γάλακτος Carnation εξακολουθεί να αναμένει ότι οι πωλήσεις της θα αυξηθούν κατά 5% το 2022 σε οργανική βάση και ότι η εν λόγω μέτρηση του περιθωρίου κέρδους θα κυμανθεί μεταξύ 17% και 17,5%. Το 2021, το υποκείμενο περιθώριο λειτουργικού κέρδους της Nestlé διαμορφώθηκε στο 17,4%.

Mε πληροφορίες από το Just-food.com

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.