20 Απρ 2024
READING

Γιατί αυξάνονται οι επενδύσεις σε τεχνολογίες μακροζωίας

4 MIN READ

Γιατί αυξάνονται οι επενδύσεις σε τεχνολογίες μακροζωίας

Γιατί αυξάνονται οι επενδύσεις σε τεχνολογίες μακροζωίας

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποκαλύφθηκε ότι ο Jeff Bezos είχε επενδύσει στην Altos Labs, μια εταιρεία που εφαρμόζει τεχνολογίες βιολογικού επαναπρογραμματισμού (biological reprogramming technology). Ο επιστημονικός όρος «Reprogramming», αναφέρεται στη μετατροπή ενός γερασμένου κυττάρου σε νεότερο και πρόκειται για μια διαδικασία που ανακαλύφθηκε το 2012 από τον Ιάπωνα επιστήμονα Shinya Yamanaka, ο οποίος το ονόμασε «ελιξίριο της ζωής». Ο Yamanaka κέρδισε για αυτήν του την ανακάλυψη, που θέτει τις βάσεις στην αναγεννητική ιατρική το Νόμπελ Ιατρικής, εκείνη τη χρονιά, μαζί με τον Βρετανό John Gurdοn.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που τον τελευταίο καιρό δισεκατομμυριούχοι και εταιρείες επενδύουν σε τεχνολογίες μακροβιότητας. Παραδείγματος, χάρη η Calico Lab, μία εταιρεία η οποία μάλιστα υποστηρίζεται και από το Google, έχει εστιάσει στη μακροζωία εφαρμόζοντας τη μέθοδο του επαναπρογραμματισμού. Αντίστοιχα και η Lineage Cell Therapeutics. Επιπλέον ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Coinbase, Brian Armstrong, επένδυσε πρόσφατα σε μια εταιρεία που εργάζεται ώστε να εξελίξει ριζικά την ανθρώπινη υγεία, εφαρμόζοντας πρακτικές επιγενετικού επαναπρογραμματισμού (epigenetic reprogramming).

Συνολικά, η βιομηχανία αντιγήρανσης αναμένεται μέχρι το 2026 να φτάσει σε αξία περισσότερο από 64 δισεκατομμύρια δολάρια, νούμερο που αντιστοιχεί σε αύξηση 45% συγκριτικά με την αξία της το 2020, όταν κυμαίνονταν στα 44 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο δισεκατομμυριούχοι όπως ο Jeff Bezos στρέφουν την προσοχή τους προς την αγορά της αντιγήρανσης είναι επειδή έχουν τη νοοτροπία της μακροβιότητας (Longevity Mindset), η οποία προσεγγίζει τη γήρανση ουσιαστικά αντίθετα από τον τρόπο με τον οποίο τη βλέπουν οι περισσότεροι άνθρωποι, που έχουν ως δεδομένο ότι πρόκειται για κάτι το αναπόφευκτο.

Αυτό που λιγο-πολύ γνωρίζουμε είναι ότι εάν έχουμε μία ήρεμη ζωή, είμαστε πειθαρχημένοι και υγιείς, τότε μπορεί να δείχνουμε μέχρι και είκοσι χρόνια νεότεροι. Και αποδεχόμαστε ότι το προσδόκιμο ζωής είναι 81,2 χρόνια για τις γυναίκες και 76,4 χρόνια για τους άνδρες, κάνοντας εν τω μεταξύ ό,τι μπορούμε ώστε να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια γίνεται.

Από την άλλη, το πλαίσιο που θέτει ο κλάδος της μακροβιότητας, λέει ότι η θνητότητα ίσως δεν είναι αναπόφευκτη, ούτε η νεότητα τόσο εφήμερη.

Για αρκετά χρόνια, ενώ οι αναζητήσεις της μακροβιότητας απασχολούσαν αρκετά την επιστημονική κοινότητα, δε λαμβάναν την προσοχή που θα ήθελαν οι επιστήμονες να τους αναλογεί, όσον αφορά τις επενδύσεις. Ίσως οι επενδυτές πίστευαν πως το πιθανότερο ήταν ότι θα χάσουν τα χρήματά τους σε κάτι αθεράπευτα ουτοπικό. Σήμερα, όμως, δεδομένης της ανάπτυξης της ιατρικής και της επιστήμης, οι τεχνολογίες έχουν εξελιχθεί σε βαθμό που φαίνεται ότι ήρθε επιτέλους η ώρα να κεντρίσουν την προσοχή των δισεκατομμυριούχων.

Διαβάστε επίσης: Μετά την παραίτησή του από το Amazon ο Jeff Bezos ανοίγει νέους ορίζοντες 

Μπορεί να θεωρούμε ότι η γήρανση αποτελεί τη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, ωστόσο στον κλάδο της μακροβιότητας, που αναπτύσσεται πλέον ραγδαία, αντιμετωπίζεται περισσότερο ως ασθένεια. Από τα εμβόλια μέχρι τις παρεμβάσεις CRISPR στο ανθρώπινο γονιδίωμα, και από τις γονιδιακές θεραπείες μέχρι την ανάπτυξη βλαστοκυττάρων, τα εργαλεία που προσφέρει πλέον η επιστήμη μπορούν να ενισχύσουν το όνειρο των ισχυρών αυτών επενδυτών να επιβραδύνουν ή ακόμη και να αναστρέψουν τη γήρανση.

Μάλιστα, κάποιοι παρατηρούν ότι, δουλεύοντας στο πλαίσιο τέτοιων επιστημονικών start-ups, που πετυχαίνουν μεγάλες χρηματοδοτήσεις, αρκετοί επιστήμονες μπορούν να κερδίσουν πολλά περισσότερα από τις αμοιβές που θα είχαν μέσω μια ακαδημαϊκής ερευνητικής καριέρας, κάτι που οποπωσδήποτε ωθεί ακόμα περισσότερο την έρευνα προς τα εμπρός.

Από την άλλη, σημειώνουν ειδικοί, ο καθένας μπορεί να αναπτύξει το δικό του mindset μακροβιότητας, υιοθετώντας τις σωστές συνήθειες και έναν τρόπο σκέψης που μπορεί να τον βοηθήσει να πετύχει το καλύτερο δυνατό για ένα υγιές (και μακρύ) μέλλον.

Εξάλλου, λένε, μπορεί προς το παρόν ο κλάδος να κινητοποιείται και να τροφοδοτείται από ανθρώπους σαν τον Jeff Bezos, αλλά η καλλιέργεια και η διάδοση μιας διαφορετικής νοοτροπίας στην αντιμετώπιση της ζωής και της μακροβιότητας ίσως είναι ο προθάλαμος, η προετοιμασία, για να υποδεχτούμε συνολικά ως ανθρωπότητα τα επιτεύγματα της επιστήμης στον κλάδο, που φαίνεται να είναι κοντά.

Jeff Bezos
Mε πληροφορίες από το Minutes
Φωτό: Daniel Oberhaus, 2019
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.