25 Απρ 2024
READING

Η αναζήτηση Google γίνεται πιο οπτική

6 MIN READ

Η αναζήτηση Google γίνεται πιο οπτική

Η αναζήτηση Google γίνεται πιο οπτική

Πολλά αλλάζουν το τελευταίο διάστημα στις μηχανές και τα εργαλεία ιντερνετικής αναζήτησης και θα συνεχίσουν να αλλάζουν τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα επηρεάσει ποικιλοτρόπως τους εμπόρους λιανικής πώλησης. Στόχος παρόχων όπως το Google, να καταστούν τα διαθέσιμα εργαλεία πιο αποτελεσματικά για τις επιχειρήσεις αλλά και να προσφέρουν στους χρήστες διάφορες δυνατότητες που δεν υπήρχαν έως τώρα στην αναζήτηση προϊόντων.

Το Google είναι o βασικός παίκτης που το κάνει αυτό και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει έδαφος στον χώρο του εμπορίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πιο επιθετικές δοκιμές σε ό,τι αφορά τους τύπους αποτελεσμάτων που εμφανίζει στους χρήστες. Με άλλα λόγια, προσπαθεί να προσφέρει στη βάση χρηστών της μια πολύ πιο ισχυρή εμπειρία αγορών από ό,τι στο παρελθόν, ώστε να αναδειχθεί σε απαραίτητο εργαλείο για τους λιανεμπόρους που αναζητούν να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν από τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα.

Το μειονέκτημα του Google είναι ότι δεν προσφέρεται για την εκτέλεση παραγγελιών, πράγμα που αφήνει πολλά ερωτήματα ως προς το πόσο μεγάλο μέρος της αγοράς μπορεί να διεκδικήσει. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να εξελίσσει τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα αποτελέσματα αναζήτησης των επιχειρήσεων. Παρακάτω περιγράφονται 5 αλλαγές που συμβαίνουν ήδη καθώς και ποια θα είναι η επιρροή τους.

Η αναζήτηση Google γίνεται πιο οπτική

Τα αποτελέσματα αναζήτησης του Google είναι ήδη πολύ πιο σύνθετα από ό,τι ήταν παλαιότερα. Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι μέρες των αποτελεσμάτων μόνο με κείμενο. Οι αναζητήσεις σήμερα παρέχουν στους χρήστες μια πολύ πιο οπτική εμπειρία, πράγμα που εφαρμόζεται ιδιαίτερα στις αναζητήσεις προϊόντων. Για παράδειγμα, οι διαφημίσεις Google Shopping αποτελούν πλέον βασικό στοιχείο των αποτελεσμάτων αναζήτησης των retailers που παρέχουν στους χρήστες μια πολύ πιο άμεση και ισχυρή εμπορική εμπειρία.

Ωστόσο, αυτοί δεν είναι οι μόνοι τρόποι με τους οποίους το Google κάνει το προϊόν της πιο οπτικό. Το 2020, το Google άρχισε να εμφανίζει τα “Δημοφιλή προϊόντα” απευθείας στα αποτελέσματα αναζήτησης των λιανοπωλητών. Παρόμοια με τις διαφημίσεις αγορών, τα αποτελέσματα αυτά διαθέτουν μεγάλες εικόνες προϊόντων που εμφανίζονται σε περίοπτη θέση απευθείας στη μηχανή αναζήτησης. Το Google κατανοεί ότι τα οπτικά στοιχεία είναι τα πιο σημαντικά συστατικά της εμπορικής εμπειρίας. Γι’ αυτό αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνει αυτά τα είδη χαρακτηριστικών.

Επιπλέον, το Google λάνσαρε μια νέα λειτουργία για τη μηχανή αναζήτησής του, που προσπαθεί να μιμηθεί τον τρόπο με τον οποίο ρωτάμε για πράγματα στον αληθινό κόσμο. Αντί να πληκτρολογεί ο χρήστης σε ένα πλαίσιο αναζήτησης, μπορεί τώρα να υποβάλει μια εικόνα με το Google Lens, και στη συνέχεια να προσαρμόσει τα αποτελέσματα διατυπώνοντας περαιτέρω ερωτήσεις.

Διαβάστε επίσης: Tο νέο Μultisearch του Google επιτρέπει αναζήτηση με συνδυασμό εικόνας και κειμένου

Πιο ακριβή αποτελέσματα

Για να βοηθήσει τους retailers να μη χάνουν πωλήσεις λόγω κακών αποτελεσμάτων αναζήτησης, το Google εισήγαγε ένα εργαλείο Retail Search, για να παρέχει στους καταναλωτές πιο ακριβή αποτελέσματα αναζήτησης όταν κάνουν online αγορές. Σήμερα, οι άνθρωποι αναμένουν από τις μηχανές αναζήτησης να κατανοούν βαθύτερα τις προθέσεις τους, να εμφανίζουν ταχύτερα τα σχετικά αποτελέσματα και να τους βοηθούν να ανακαλύπτουν εύκολα νέα προϊόντα με εξατομικευμένες συστάσεις. Το Retail Search προορίζεται να λύσει μια κοινή πρόκληση του λιανεμπορίου, που είναι η απώλεια πελατών όταν δε βρίσκουν αμέσως το προϊόν που επιθυμούν σε μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η νέα υπηρεσία έχει ως στόχο να μεταφέρει την τεχνογνωσία του Google γύρω από την εύρεση αποτελεσμάτων, την ανάκτηση και την κατάταξη της αναζήτησης στον εκάστοτε κατάλογο προϊόντων και στα δεδομένα των χρηστών ενός λιανοπωλητή. Το νέο εργαλείο είναι εξοπλισμένο με προηγμένη κατανόηση ερωτημάτων, για να παρέχει στους αγοραστές καλύτερα αποτελέσματα αναζήτησης. Προσφέρει σημασιολογική αναζήτηση για την αντιστοίχιση των χαρακτηριστικών των προϊόντων με το περιεχόμενο του ιστότοπου. Το εργαλείο αναζήτησης βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα αξιοποιώντας την αλληλεπίδραση των χρηστών και τα μοντέλα κατάταξης και περιλαμβάνει επίσης πρακτικές προστασίας της ιδιωτικότητας, που προστατεύουν τα δεδομένα των λιανοπωλητών.

Διαβάστε επίσης: To Google λάνσαρε εργαλείο Retail Search για να βελτιώσει την αναζήτηση στα eshops

Έμφαση στον εντοπισμό

Σε μια αναζήτηση κάποιου προϊόντος, το πιθανότερο είναι ότι στα αποτελέσματα θα εμφανίζονται και εμπορικές τοποθεσίες. Δηλαδή, μερικά από τα πρώτα αποτελέσματα μπορεί να είναι ένας χάρτης που παραθέτει όλα τα φυσικά καταστήματα λιανικής πώλησης κοντά στη συγκεκριμένη τοποθεσία του χρήστη. Αυτά τα αποτελέσματα περιέχουν κριτικές, οδηγίες και ακόμη και διαθεσιμότητα στο κατάστημα.

Αυτό συμβαίνει επειδή το Google κατανοεί ότι μια αναζήτηση μπορεί να έχει πολλαπλές αγοραστικές προθέσεις. Ενώ ορισμένοι χρήστες προτιμούν να κάνουν τις αγορές τους διαδικτυακά, άλλοι χρειάζονται πρώτα να αλληλεπιδράσουν φυσικά με τα προϊόντα. Έτσι, το Google συνδυάζει τις εμπειρίες διαδικτυακού και λιανικού εμπορίου δείχνοντας στους χρήστες καταστήματα κοντά στην τοποθεσία τους.

Αυτό δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στους λιανοπωλητές με φυσικά καταστήματα μέσα από ένα κανάλι που συχνά χρησιμοποιείται απλώς για διαδικτυακές αγορές. Φυσικά, οι retailers με φυσικά καταστήματα, για να επωφεληθούν από αυτές τις λειτουργίες, πρέπει να διαχειρίζονται και βελτιστοποιούν τις πληροφορίες της βιτρίνας και του διαδικτυακού προφίλ τους.

Ενημερωτικό περιεχόμενο με καλύτερες επιδόσεις

Το 2019, στην αναζήτηση ενός προϊόντος, οι σελίδες με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν σελίδες κατηγορίας από όλους τους συνήθεις και μεγάλους retailers. Τώρα, στο 2022, οι τύποι των αποτελεσμάτων έχουν αλλάξει. Αντί για σελίδες κατηγοριών με επίκεντρο το εμπόριο, οι ενημερωτικοί οδηγοί αγοράς έχουν πλέον καλύτερες επιδόσεις. Οι σελίδες με τις καλύτερες επιδόσεις περιλαμβάνουν λίστες από εκδόσεις όπως το The Spruce και το Forbes, και τα αποτελέσματα αναζήτησης έχουν αλλάξει και δείχνουν περισσότερες σελίδες με κριτικές προϊόντων σε αντίθεση με τους ίδιους τους εμπόρους λιανικής πώλησης.

Αυτό συμβαίνει επειδή η πρόθεση πίσω από αυτή την αναζήτηση είναι διαιρεμένη. Οι καταναλωτές μπορεί να θέλουν να κάνουν μια αγορά ή απλά να αναζητούν περισσότερες πληροφορίες. Το Google έχει παρατηρήσει αυτή τη συμπεριφορά και άλλαξε τα αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου για να τα προσαρμόσει και να μπορεί να εξυπηρετήσει και τις δύο κατηγορίες χρηστών.

Αυτό σημαίνει ότι οι retailers πρέπει να προσαρμόσουν τις στρατηγικές περιεχομένου τους. Η δημιουργία νέων σελίδων που είναι περισσότερο ενημερωτικές και επικεντρωμένες στην αξιολόγηση, για παράδειγμα, μπορεί να τους βοηθήσει να προσαρμοστούν στις αλλαγές που πραγματοποιεί το Google στα αποτελέσματα αναζήτησης λιανοπωλητών.

Μεγαλύτερες πιέσεις για την ενσωμάτωση του εμπορίου

Είναι ευρέως γνωστό ότι αναφορικά με το εμπόριο το Google έχει μεγάλο ανταγωνισμό με το Amazon. Το Google έχει ούτως ή άλλως το μονοπώλιο στο τοπίο της αναζήτησης, έτσι, ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός του δεν είναι μια άλλη μηχανή αναζήτησης. Αντιθέτως, είναι η μηχανή εμπορίου του Amazon. Με άλλα λόγια, οι κύριες φορές που ένας χρήστης δε θα χρησιμοποιήσει το Google για μια αναζήτηση είναι σχεδόν μόνιμα όταν πρόκειται για πραγματοποιήσει μιας αγορά ενός προϊόντος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι καταναλωτές γνωρίζουν ότι το Amazon παρέχει μια καλύτερη εμπειρία.

Έτσι, το Google λαμβάνει μέτρα για να το αλλάξει αυτό. Κάνοντας τα αποτελέσματα αναζήτησης πιο οπτικά, προσπαθεί να προσφέρει μια πιο ισχυρή εμπορική εμπειρία στους χρήστες. Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη αλλαγή που κάνει. Τα αποτελέσματα αναζήτησης των λιανοπωλητών περιέχουν πλέον πολλές από τις πληροφορίες που χρειάζεται ένας καταναλωτής για να κάνει μια αγορά, όπως τιμές, διαθεσιμότητα και κριτικές. Ο γίγαντας της αναζήτησης δοκίμασε ακόμη και την προσθήκη “οδηγών αγοράς” απευθείας στα αποτελέσματα.

Αν και έως τώρα έχει χάσει στο εμπόριο, το Google επιδιώκει να αντιστρέψει την κατάσταση. Αναμένεται να συνεχίσει να δοκιμάζει και να προσθέτει περισσότερα χαρακτηριστικά που δίνουν στους χρήστες τη δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις αγοράς απευθείας στην πλατφόρμα.

Mε πληροφορίες από το AdWeek
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.