21 Δεκ 2024
READING

Η Beat, η Uber και ο Εμίρης του Κατάρ

5 MIN READ

Η Beat, η Uber και ο Εμίρης του Κατάρ

Η Beat, η Uber και ο Εμίρης του Κατάρ

To 2011 μία ιδέα και η υλοποίησή της στην Ελλάδα ερχόταν να αλλάξει δραστικά τον τρόπο που μετακινούνταν οι πολίτες στη χώρα μας με ταξί. Τότε, ο Νίκος Δρανδάκης ήταν αυτός που ανέλαβε την πρωτοβουλία να ιδρύσει την Taxibeat και μετέπειτα Beat.

Η ιδέα ήταν άκρως ελκυστική γι’ αυτό και εξαγοράστηκε με ποσό 40 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το μεγαλύτερο exit ελληνικής startup που είχε γίνει έως και τον Ιανουάριο του 2017, όταν και ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την γερμανική Daimler.

H νέα και τελική απόφαση του Εφετείου που δικαίωσε την Beat

Aρκετά χρόνια μετά, ύστερα από αρκετές αμφισβητήσεις, αντεγκλήσεις και ενώ ο Νίκος Δρανδάκης δε συνεργάζεται εδώ και αρκετό καιρό με την εταιρεία που δημιούργησε, έχοντας προχωρήσει ήδη στο επόμενο επιχειρηματικό του βήμα, το Εφετείο Αθηνών καταδίκασε τον πρόεδρο των αυτοκινητιστών ταξί, Θύμιο Λυμπερόπουλο, υποχρεώνοντάς τον τελικά να καταβάλει πρόστιμο 20.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση. Και λέμε τελικά γιατί πρωτοδίκως η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών ήταν η ίδια, ωστόσο είχε εφέσιμη μορφή. Η δικαίωση της Free Now, εταιρείας που διαχειρίζονται κοινοπρακτικά η BMW και η Daimler, έγινε γνωστή μόλις το πρωί της Τρίτης, θέτοντας ένα τέλος (;) σε μία περιπέτεια και στη διαμάχη αρκετών από τα τελευταία έτη.

Η περίπτωση της Uber

Αυτή δεν ήταν η μοναδική περίπτωση που μία πλατφόρμα διαμεσολάβησης μετακίνησης επιβατών συνάντησε αντιδράσεις. Λίγο πριν το Πάσχα του 2018 η Uber ανακοίνωνε ότι αναστέλλει τη δραστηριότητά της στη χώρα μας, μέχρι νεοτέρας και σε συνέχεια του νόμου Σπίρτζη, επισημαίνοντας ότι αυτός επηρέαζε τις υπηρεσίες ridesharing. H εταιρεία ανέφερε ωστόσο ότι μπορεί να διακόπτει τις υπηρεσίες uberX, αλλά συνεχίζει να δραστηριοποιείται μέσω της υπηρεσίας uberTAXI, όπου κάποιος μπορούσε να καλέσει ταξί μέσω Uber, όχι όμως και αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Uber προσπαθεί να γίνει one stop shop εμπειριών

Για την ιστορία, ο νόμος Σπίρτζη απαγόρευε τις προσφορές και τις εκπτώσεις στις εταιρείες ηλεκτρονικής διαμεσολάβησης για τη μεταφορά επιβατών – τύπου Beat και Uber.

Έτσι, ενώ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και σε αρκετές ακόμη χώρες του κόσμου που ισχύουν οι κανόνες τις ελεύθερης αγοράς, η λειτουργία πλατφορμών επιτρέπεται, στη χώρα μας τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Οι υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών στην Ελλάδα μέσω των όχι και τόσο νεοεισερχόμενων στην αγορά πλατφορμών, βρέθηκε συχνά εις το πυρ το εξώτερον, συγκρουόμενη συχνά με συνδικαλιστικούς φορείς και πολιτικούς. Και το αποτέλεσμα ήταν ότι τόσο η πολυεθνική Uber αποχώρησε από την ελληνική αγορά πριν από λίγα χρόνια, ενώ και η Beat – επίσης πολυεθνικών συμφερόντων – αντιμετώπισε σθεναρές αντιδράσεις από τους αυτοκινητιστές ταξί και ιδίως από τον πρόεδρο του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), Θύμιο Λυμπερόπουλο.

Η πρόσκρουση στο νόμο Σπίρτζη και τους ισχυρισμούς του προέδρου του ΣΑΤΑ

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε στην περίπτωση της Beat τόσο ο νόμος του πρώην υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, όσο και οι ισχυρισμοί του συνδικαλιστή και προέδρου του ΣΑΤΑ, Θύμιου Λυμπερόπουλου. Μάλιστα, ο Λυμπερόπουλος στους ισχυρισμούς του έκανε μεταξύ άλλων λόγο για φοροδιαφυγή των πλατφορμών ή για λειτουργία τους χωρίς να συνάπτουν συμβάσεις με τους οδηγούς.

Για την περίπτωση του Λυμπερόπουλου, η Beat είχε προσφύγει αρχικά στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 260.000 ευρώ, τα οποία είχε δεσμευτεί ότι θα προσφέρει εφόσον κερδίσει, για κοινωφελείς σκοπούς. Αλλά και στην περίπτωση του νόμου Σπίρτζη η εταιρεία είχε καταφύγει στη σκέπη της Επιτροπής Ανταγωνισμού αλλά και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, για διαφορετικούς λόγους στη δεύτερη περίπτωση, που σχετίζονταν με την επιβεβαίωση της ορθής λειτουργίας της και κόντρα σε ισχυρισμούς που υποστήριζαν το αντίθετο.

Ο κύριος Λυμπερόπουλος είχε χάσει το δίκιο του ήδη το 2020 με πρωτόδικη τότε απόφαση, η οποία στη συνέχεια οδηγήθηκε στο Εφετείο, που τον υποχρέωνε να καταβάλει πρόστιμο 20.000 ευρώ. Το Εφετείο σήμερα ήρθε να δικαιώσει την αντίδικο Beat, συντασσόμενο με την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών δύο χρόνια νωρίτερα.

Η επανεκλογή Λυμπερόπουλου

Για λόγους καταγραφής, στις αρχές του φετινού Απριλίου ο Λυμπερόπουλος επανεξελέγη μέσω της παράταξής του εκ νέου στις εκλογές του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής. Μάλιστα, ο ίδιος το 2020 είχε κάνει λόγο για πραξικοπηματική απομάκρυνσή του από την ηγεσία του ΣΑΤΑ, καταγγέλλοντας πολιτικές παρεμβάσεις, παρά το γεγονός ότι όπως έλεγε, είχε καταλάβει ποσοστό 64% στις εκλογές που είχαν προηγηθεί τότε.

Ο εμίρης

Σε όλα τα παραπάνω δεν μπορεί κανείς παρά να δει μία καταγραφή γεγονότων που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο έχουν πλέον εισαχθεί στην ιστορία των ελληνικών μεταφορών. Αποτελούν όμως ένα παράδειγμα καθυστερήσεων ή ανατροπής επενδύσεων στην Ελλάδα, που και σε άλλες περιπτώσεις ή σε άλλους κλάδους έχουν παρατηρηθεί ουκ ολίγες φορές, όπως για παράδειγμα συνέβη στην περίπτωση του Εμίρη του Κατάρ, ο οποίος είχε αγοράσει το νησί της Οξυάς στο Ιόνιο, με την υπόσχεση ότι θα μπορούσε να μετατραπεί από ξερονήσι σε έναν μικρό παράδεισο πολυτέλειας και ιδιωτικότητας. Ουδείς φρόντισε να ενημερώσει τον Εμίρη ότι το νησί βρισκόταν σε προστατευόμενη ζώνη Natura και ότι καμία εργασία κατασκευαστικού χαρακτήρα ή μετατροπή στο φυσικό τοπίο μπορούσαν να συμβούν. Ο Εμίρης αποχώρησε παραπονούμενος και τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του παρέμειναν σε επίπεδο υποσχέσεων.

Πάντως, τόσο οι πλατφόρμες ridesharing όσο και τα ταξί αντιμετώπισαν διεθνώς προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας, που δημιούργησε σε μεγάλες αγορές, ιδιαίτερα, ελλείψεις σε οδηγούς, ενώ, επιπλέον, οι αρχές προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως με όλες τις αντίστοιχες πλατφόρμες της gig economy, που αλλάζει τα δεδομένα της λειτουργίας τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Uber προχώρησε τον περασμένο μήνα σε συμφωνία με τα ταξί της Νέας Υόρκης, δίνοντας στους ταξιτζήδες της πόλης πρόσβαση στις διαδρομές που κλείνονται μέσα από την εφαρμογή της, όπως περίπου συνέβαινε με την uberTAXI στην Ελλάδα. Aνάλογες συμφωνίες έχει κάνει η Uber στη Γερμανία, την Αυστρία, την Κολομβία, το Χονγκ Κονγκ, δηλώνοντας ότι θέλει να «ενσωματωθεί» σε κάθε ταξί στον κόσμο. Θα είχε σίγουρα ενδιαφέρον η αντίδραση της ΣΑΤΑ σε μια τέτοια πρόθεση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.