25 Απρ 2024
READING

To πείραμα της Puma να δοκιμάσει βιοδιασπώμενα sneakers σε πραγματικές συνθήκες

3 MIN READ

To πείραμα της Puma να δοκιμάσει βιοδιασπώμενα sneakers σε πραγματικές συνθήκες

To πείραμα της Puma να δοκιμάσει βιοδιασπώμενα sneakers σε πραγματικές συνθήκες

Τα τελευταία χρόνια, η Puma επιδεικνύει εντυπωσιακή ανάπτυξη, εξελισσόμενη από ένα brand που υστερούσε σε σχέση με τους μεγάλους ανταγωνιστές και ηγέτες του χώρου, Nike και Adidas, στην πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη μάρκα αθλητικών ειδών του κόσμου. 

Μέσα από επιτυχημένες συνεργασίες με αθλητές-σταρ, όπως ο σπρίντερ Usain Bolt, με έμφαση στην απόδοση των προϊόντων της και την εξειδίκευση για συγκεκριμένα αθλήματα, κατάφερε αξιοσημείωτη ανάπτυξη του brand της και οικονομική απόδοση. Στις αρχές της χρονιάς ανακοίνωσε μάλιστα τις μεγαλύτερες ετήσιες πωλήσεις της στην ιστορία της, ενώ και για το πρώτο τρίμηνο του 2022 ξεπέρασε ξανά τις προβλέψεις, με αύξηση πωλήσεων κατά 20%.

Εκτός από την έμφαση στην απόδοση των προϊόντων της, στρατηγικής σημασίας ήταν και η στροφή στην αγορά χονδρικής, όπου είδε ανάπτυξη 23%, σε μια στιγμή που η Nike και η Adidas ακολουθούν την αντίστροφη πορεία, προς τις απευθείας πωλήσεις και τα DTC κανάλια τους.

Παράλληλα, το brand επιδεικνύει δημιουργικότητα και σημαντική κινητοποίηση στον τομέα της βιωσιμότητας, με την ανάπτυξη ουσιαστικών projects που δοκιμάζουν στην πράξη πώς μπορεί να εξελιχθεί η εταιρεία και τα προϊόντα της σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Έτσι, πρόσφατα η Puma ξεκίνησε την πειραματική φάση του έργου Re:suede, διανέμοντας 500 ζευγάρια αθλητικών παπουτσιών σε συμμετέχοντες με έδρα τη Γερμανία. Aυτό που θέλει να δοκιμάσει η εταιρεία είναι εάν είναι εφικτό να κατασκευαστεί μία βιοδιασπώμενη έκδοση του εμβληματικού μοντέλου της Suede.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν ένα ζευγάρι Re:suede ώστε να το δοκιμάσουν για έξι μήνες και έπειτα να το επιστρέψουν πίσω στην Puma, η οποία στη συνέχεια θα στείλει το φθαρμένο ζευγάρι στην Ortessa, μία ολλανδική εταιρεία ειδική στον τομέα της κομποστοποίησης. Ουσιαστικά η εταιρεία αυτό που θα κάνει είναι να αναλύσει εάν το παπούτσι μπορεί να βιοδιασπαστεί σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

Το Re:suede κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας σουέντ της Zeology, βιοδιασπώμενο πλαστικό και ίνες κάνναβης, οι οποίες, σύμφωνα με την Puma, εξασφαλίζουν καλύτερη άνεση στο πόδι. Το συγκεκριμένο project – για τη συμμετοχή στο οποίο, μάλιστα, υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον – αποτελεί μέρος του «Circular Lab» της Puma, ενός κύκλου ενεργειών που έχουν αφιερωθεί στις πρακτικές κυκλικής οικονομίας της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης: H Puma αντικαθιστά τα κουτιά των παπουτσιών της με πιο βιώσιμες επιλογές  

Στο πλαίσιο του πειράματος, η εταιρεία θα συλλέξει τα σχόλια των συμμετεχόντων σχετικά με την άνεση και την αντοχή των αθλητικών παπουτσιών, ώστε να βοηθηθεί ο μελλοντικός σχεδιασμός νέων εκδόσεων του παπουτσιού, εφόσον το πείραμα στεφθεί με επιτυχία.

Το ενδιαφέρον της εταιρείας όσον αφορά την κυκλικής οικονομία και τη βιωσιμότητας είναι έντονο καθώς εκτός από το έργο Re:suede, πρόκειται να ξεκινήσει και ένα ακόμη, το Re:jersey, στο οποίο η Puma θα δοκιμάσει μια διαδικασία ανακύκλωσης ενδυμάτων.

Με πληροφορίες απο Fashion United και Business of Fashion

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.