25 Απρ 2024
READING

Η νέα συνεργασία της Mars με εταιρεία AI για την ανακάλυψη plant-based συστατικών

4 MIN READ

Η νέα συνεργασία της Mars με εταιρεία AI για την ανακάλυψη plant-based συστατικών

Η νέα συνεργασία της Mars με εταιρεία AI για την ανακάλυψη plant-based συστατικών

Η Mars σύναψε πολυετή συμφωνία με την εταιρεία βιοεπιστημών PIPA, η οποία αναπτύσσει τεχνολογίες βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να επιταχύνει την ανακάλυψη νέων φυτικών συστατικών. Η Mars θα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα LEAP της PIPA, η οποία αντλεί από διάφορες επιστημονικές πηγές για να προβλέψει συνδέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες εξελίξεις στη διαδικασία σχεδιασμού των προϊόντων της.

Η PIPA, ακρωνύμιο των λέξεων Process Integration & Predictive Analytics, φέρνει την Τεχνητή Νοημοσύνη στις βιοεπιστήμες και τα τρόφιμα. Ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 2015 από τον Έλληνα δρ. Ηλία Ταγκόπουλο με στόχο να βοηθήσει εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Υγείας και της Παραγωγής Τροφίμων να καινοτομήσουν, προσφέροντάς τους εξειδικευμένη επιστημονική γνώση με επίκεντρο την ανάλυση δεδομένων και την ανάπτυξη μοντέλων βασισμένων στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση. Το σύστημα LEAP της εταιρείας περιλαμβάνει βιοϊατρικές βάσεις δεδομένων, επιστημονικές δημοσιεύσεις, κλινικές δοκιμές και σύνολα δεδομένων από μελέτες που ασχολούνται με βιολογικά μόρια.

Το σύστημα αυτό μπορεί να ανακαλύψει συσχετίσεις μεταξύ μοριακών και σχετικών με τα τρόφιμα στοιχείων, με μικρόβια και ασθένειες, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία πιο λειτουργικών τροφίμων. Η PIPA είχε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με τη Mars για να χρησιμοποιήσει δεδομένα κτηνιατρικής υγείας για την ανάπτυξη του διαγνωστικού εργαλείου Renaltech, που προβλέπει νεφρικές παθήσεις σε γάτες, καθώς ένα τμήμα της Mars, το Mars Petcare, είναι αφιερωμένο στην κτηνιατρική φροντίδα και τις ζωοτροφές.

Τώρα, η νέα συνεργασία, η οποία ξεκινά από τον αναδυόμενο επιστημονικό τομέα της εταιρείας που ονομάζεται Mars Advanced Research Institute (MARI), θα επεκτείνει την πλατφόρμα LEAP σε διάφορες ομάδες καινοτομίας κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών. Η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για τη διαμόρφωση τροφίμων τόσο για ανθρώπους όσο και για κατοικίδια ζώα.

Η PIPA τονίζει ότι ενώνοντας τις δυνάμεις της με τη Mars, τοποθετεί την τεχνητή νοημοσύνη στο κέντρο των τροφίμων, της διατροφής και της υγείας. Εξάλλου, η PIPA έχει θέσει τον εαυτό της στην πρώτη γραμμή της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη καλύτερων τροφίμων. Τον Σεπτέμβριο, ο Ηλίας Ταγκόπουλος, ιδρυτής και πρόεδρός της, επιλέχθηκε να ηγηθεί του Ινστιτούτου Τεχνητής Νοημοσύνης για τα Συστήματα Τροφίμων Επόμενης Γενιάς του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Αποστολή της ομάδας αυτής είναι να χρησιμοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη για να καταστήσει το σύστημα τροφίμων πιο βιώσιμο και θρεπτικό, μειώνοντας παράλληλα τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | οι καταναλωτές στρέφονται στα υγιεινά σνακ και τα brands ακολουθούν

Η Mars, σήμερα, μεταμορφώνεται, καινοτομεί και εξελίσσεται με τρόπους που επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή της να έχει θετικό αντίκτυπο στον κόσμο γύρω της. Με ετήσιες πωλήσεις ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει μερικές από τις πιο αγαπημένες μάρκες στον κόσμο, όπως Ben’s Original, M&M’s, Snickers, Twix, Orbit, Maltesers, Royal Canin, Whiskas και πολλές άλλες, και φροντίζει τα μισά κατοικίδια ζώα του κόσμου μέσω των επιχειρήσεων διατροφής, υγείας και υπηρεσιών της.

Η Mars χρησιμοποιεί επίσης την επιστήμη για να βελτιώσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Το MARI ιδρύθηκε ως ερευνητικό κέντρο για την εξεύρεση τρόπων αξιοποίησης της επιστήμης και της τεχνολογίας. Το ερευνητικό ινστιτούτο επικεντρώνεται στην εξεύρεση τρόπων για μακροπρόθεσμες αλλαγές και επιστημονικές ανακαλύψεις και αυτή η νέα συνεργασία με την PIPA εντάσσεται στην αποστολή του. Η Mars ερευνά επίσης τρόπους βελτίωσης της διατροφής μέσω του τμήματος Mars Edge.

Μέσω της συνεργασίας με την PIPA, η Mars μπορεί να δώσει περισσότερη έμφαση στον στόχο της για τη δημιουργία καλύτερων προϊόντων διατροφής για ανθρώπους και ζώα. Μια μελέτη της Kerry του 2019 διαπίστωσε ότι το 65% των καταναλωτών αναζητούν λειτουργικότητα σε αυτά που τρώνε και πίνουν, δηλαδή στρέφονται σε τρόφιμα που προσφέρουν συγκεκριμένα οφέλη, χάρη σε συστατικά όπως τα ω3 λιπαρά οξέα, τα αντιοξειδωτικά, τα προβιοτικά, και πολλές μάρκες συσκευασμένων αγαθών έχουν αρχίσει να προσθέτουν λειτουργικές επιλογές στις σειρές των προϊόντων τους. Αυτή η συνεργασία μπορεί να συμβάλει στην προώθηση των προϊόντων της Mars και στο προσκήνιο του λειτουργικού τομέα.

Γενικότερα, οι εταιρείες τροφίμων χρησιμοποιούν όλο και συχνότερα πλατφόρμες ΑΙ για να καθορίσουν τις βέλτιστες συνθέσεις για τρόφιμα που, όχι μόνο έχουν καλύτερη γεύση και απόδοση, αλλά είναι και πιο υγιεινά. Η Kraft Heinz προχώρησε πρόσφατα σε κοινοπραξία με τη NotCo, εταιρεία με έδρα τη Χιλή, η οποία χρησιμοποιεί την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης Giuseppe για τον επανασχεδιασμό plant-based τροφίμων, όπως το γάλα, τα μπιφτέκια και η μαγιονέζα.

Διαβάστε επίσης: Πώς η Kellogg’s χρησιμοποίησε την Τεχνητή Νοημοσύνη για να εξελίξει το marketing των δημητριακών

Ακόμα, εταιρείες όπως η McCormick & Co., η Eat Just και η NotCo έχουν βρει την επιτυχία στον χώρο των συσκευασμένων τροφίμων χρησιμοποιώντας εξελιγμένους αλγόριθμους για να ανακαλύψουν νέες λύσεις σε συστατικά των τροφίμων. Άλλες δημιουργούν πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης για την επιχείρησή τους, όπως η The Live Green Co., η οποία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον αλγόριθμό της για να βοηθήσει τις εταιρείες να αναδιαμορφώσουν τα προϊόντα ώστε να είναι φυτικά, πιο υγιεινά και πιο βιώσιμα.

Mε πληροφορίες από το Food Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.