26 Απρ 2024
READING

Η αξία του personal branding: oι περιπτώσεις του Warren Buffett και του Richard Branson

4 MIN READ

Η αξία του personal branding: oι περιπτώσεις του Warren Buffett και του Richard Branson

Η αξία του personal branding: oι περιπτώσεις του Warren Buffett και του Richard Branson

O πιο απλός τρόπος να μιλήσει κανείς για το personal branding είναι να μη μιλήσει για αυτό. Για την ακρίβεια, δεν πρέπει καν να μιλήσει για brands ή branding. Πρέπει να μιλήσει για ανθρώπους με ζωή, απόψεις, στυλ, αρχές, προτεραιότητες, φιλοδοξίες, συμπάθειες και αντιπάθειες – δηλαδή για προσωπικότητες.

Γιατί καθημερινά αποδεικνύεται ότι η αγορά, το κοινό, οι καταναλωτές, οι fans, δε θέλουν από τα brands να είναι μάρκες, άψυχα «εμπορικά σήματα», αλλά έμψυχες οντότητες, με ηθικές αρχές, πολιτική άποψη, δυνατή φωνή, χιούμορ, ανάλογα με το είδος, το προϊόν, την υπηρεσία που προσφέρουν και το κοινό στο οποίο απευθύνονται.

Αν αυτή η παραδοχή γίνει κτήμα σε έναν επιχειρηματία, τότε είναι πολύ εύκολο να καταλάβει γιατί το personal branding είναι τόσο σημαντικό: είναι αυτό που θα εμφυσήσει αυτήν την ψυχή στο brand της επιχείρησής του, θα του δώσει χαρακτήρα, θα το κάνει αναγνωρίσιμο, θα μιλήσει στο κοινό στο οποίο στοχεύει.

Ο Richard Branson, ιδρυτής της Virgin, και ο επενδυτής Warren Buffett, μπορούν να λειτουργήσουν ως πολύ καλά παραδείγματα για τον ρόλο που παίζει το personal branding στην επιτυχία μιας μάρκας.

Φέρτε στο μυαλό σας, λοιπόν, τον Richard Branson. O πάντα μαυρισμένος επιχειρηματίας με το ατημέλητο μαλλί, για τον οποίο μαθαίνουμε ειδήσεις όπως «έκανε τον γύρο του κόσμου με αερόστατο», ή «πήγε στο διάστημα» (εντάξει, δεν ήταν ο μόνος), ή «πήγε χωρίς μηχανικά μέσα από τη Σαρδηνία στo Μον Μπλαν», οπωσδήποτε μπορεί να ειπωθεί ότι είναι η ανθώπινη εκδοχή του brand Virgin – ή καλύτερα, το αντίστροφο: η Virgin, που από κατάστημα δίσκων εξελίχθηκε σε αεροπορική εταιρεία και τόσα άλλα, αποτελεί ουσιαστικά την εκδοχή του ανθρώπου Richard Branson σε επιχειρηματικό brand.

Διαβάστε ακόμα: H δύναμη της φήμης του brand

Και ο Warren Buffett; Ο επενδυτής – «Μάντης της Όμαχα», με τη συντηρητική όψη παππού, ο οποίος θυμίζει προσγειωμένο αυτοδημιούργητο Αμερικανό, που πήρε τις σωστές επενδυτικές αποφάσεις, που «δεν του αρέσει να χάνει λεφτά» και ζει στο ίδιο σπίτι που αγόρασε το 1958, έχει καταφέρει να αντιπροσωπεύει την ιδέα της ασφαλούς επένδυσης σε όσους τον ακολουθούν.

Τι επιλέγουν λοιπόν όσοι ακολουθούν τη Virgin ή τις συμβουλές του Buffett; Ένα brand ή έναν άνθρωπο που για κάποιο λόγο τους γοητεύει ή εμπιστεύονται ή συμπαθούν; To personal branding αυτών των δύο είναι τόσο καλό, που δεν μπορεί να δοθεί μια απάντηση, γιατί brand και άνθρωπος είναι δύσκολο να διαχωριστούν, αποδεικνύοντας ότι ένα καλό brand είναι ουσιαστικά η προσωπικότητα μιας επιχείρησης. Όταν συμβεί αυτό, κάθε πράξη, απόφαση, στρατηγική, επιχειρηματική κίνηση, είναι εμποτισμένη με αυτήν την προσωπικότητα.

Διαβάστε ακόμα: Tι έχει σημασία σε έναν εργαζόμενο, σύμφωνα με τον Warren Buffett

Και για αυτό πρέπει να υπάρχει συνέπεια σε όλες τις εκφάνσεις της δραστηρότητας μιας επιχείρησης: κάθε κίνηση αποτελεί εκδήλωση αυτής της προσωπικότητας, την οποία το κοινό βλέπει. Ένα αργό website, για παράδειγμα, ο τρόπος που απαντούν οι συνεργάτες της επιχείρησης στο τηλέφωνο, η διακόσμηση του γραφείου, αποτελούν εκφάνσεις της προσωπικότητας του brand, λένε κάτι για αυτό, και άρα κάτι για αυτόν που το δημιούργησε.

Η συζήτηση εδώ δεν αφορά το «καλό» ή το «κακό» personal branding – εξάλλου, αν μπορούσε να αποσαφηνιστεί αυτό, δε θα ήταν «personal», αλλά κάτι απολύτως κοινό, που θα επέλεγαν όλοι, επειδή θα ήξεραν ότι είναι αποτελεσματικό. Η συζήτηση αφορά τη συνέπεια και την ορατότητα, τα στοιχεία για τα οποία επιδιώκει μια μάρκα να γίνει γνωστή, αυτά τα οποία θέλει να επικοινωνήσει ότι προσφέρει, όλα τα στοιχεία που την κάνουν αυτό που είναι, και για τα οποία θα την επιλέξει το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Συνεπώς, αυτά είναι και τα σημεία από τα οποία πρέπει να ξεκινήσει το χτίσιμο ενός personal brand: να αναρωτηθεί κανείς τι προσφέρει, σε ποιον θέλει να το προσφέρει, για τι πράγμα θέλει να γίνει γνωστός, και για ποιον λόγο. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να πάρει στα σοβαρά.

Με πληροφορίες από το Entrepreneur

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.