26 Απρ 2024
READING

Frezyderm: Η ελληνική εταιρεία που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα φαρμακεία της γειτονιάς

5 MIN READ

Frezyderm: Η ελληνική εταιρεία που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα φαρμακεία της γειτονιάς

Frezyderm: Η ελληνική εταιρεία που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα φαρμακεία της γειτονιάς

Σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά όπως αυτή των καλλυντικών – δερμοκαλλυντικών, η είσοδος και η εδραίωση μίας ελληνικής επιχείρησης φαντάζει – σήμερα τουλάχιστον – ιδιαίτερα δύσκολη. Κόντρα σε κάθε πρόβλεψη που θα μπορούσε κανείς να κάνει σήμερα κόντρα σε ένα τέτοιο εγχείρημα, η Frezyderm κατάφερε να πετύχει πολλά, βασιζόμενη στην εξειδικευμένη ομάδα των επιστημόνων που απαρτίζουν το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, κυρίως όμως στην διορατικότητα και την επιμονή των ιδιοκτητών της.

Ο ιδρυτής της, Αναστάσιος Αναστασίου, όντας ιατρικός επισκέπτης, έβλεπε την ανάγκη αλλά και το κενό στην αγορά, εκμεταλλευόμενος την δυνατότητα που είχε να παρουσιάζει τα δερματολογικά προϊόντα που έφερνε στην αγορά σε δερματολόγους. Ταυτόχρονα είδε την δυνατότητα διανομής των συγκεκριμένων προϊόντων μέσα από το δίκτυο των φαρμακείων της Ελλάδας, τα οποία σε μεγάλο βαθμό άρχισαν με τα χρόνια να μεταλλάσσονται και σε χώρους φιλοξενίας και διάθεσης προϊόντων ομορφιάς και περιποίησης, πέρα από τον παραδοσιακό τους ρόλο που ήταν η πώληση αμιγώς φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων.

Φέρνοντας στην αγορά καινοτόμα δερμοκαλλυντικά με φαρμακευτικές προδιαγραφές

Στο επίκεντρο της Frezyderm από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της το 1986, ήταν να παρουσιάσει στην αγορά καινοτόμα δερμοκαλλυντικά προϊόντα, τα οποία θα εναρμονίζονται με τις φαρμακευτικές προδιαγραφές. Η αρχή για τη Frezyderm, έγινε από την οδό Μενάνδρου 58, εκεί που ο ιδρυτής της οραματίστηκε να δημιουργήσει μία ισχυρή επιχείρηση στον τομέα των δερμοκαλλυντικών. Ήταν μάλιστα μία περίοδος κατά την οποία στην Ελλάδα δεν ήταν έντονη η παρουσία των πολυεθνικών εταιρειών, γεγονός που έδινε το περιθώριο και την δυνατότητα σε μία ελληνική επιχείρηση να παρουσιάσει τα δείγματα γραφής και υπό προϋποθέσεις να ξεχωρίσει. Τα τρία πρώτα προϊόντα που δημιούργησε ο Αναστασίου στο ξεκίνημα της διαδρομής του ήταν τα Frezyderm Moisturizin Cream, το Frezyderm Skin Cleanser αλλά και το Antidandruff Shampoo για την καταπολέμηση της πιτυρίδας.

Εκτός από την ελληνική αγορά η Frezyderm παρουσιάζεται ιδιαίτερα δραστήρια και εκτός συνόρων. Η εξαγωγική της παρουσία εκτείνεται σήμερα σε περισσότερες από 30 χώρες του κόσμου, ενώ το 2015 επιχείρησε να δημιουργήσει την πρώτη της θυγατρική με έδρα το Λονδίνο. Στη συνέχεια ωστόσο η Frezyderm κρίνοντας ότι δεν εξυπηρετούσε την ανάγκη για την οποία δημιουργήθηκε προχώρησε στην εκκαθάριση της συγκεκριμένης επιχείρησης, η οποία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Eκτός Ελλάδας τα προϊόντα της ελληνικής εταιρείας έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στον Καναδά και αλλού. 

Η διαδοχή από τα αδέρφια Γιάννη και Ευθύμιο Αναστασίου

Παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Frezyderm, Γιάννης Αναστασίου, σπούδασε φιλόλογος στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εν τέλει τον κέρδισε η οικογενειακή επιχείρηση που είχε δημιουργήσει ο πατέρας του, Αναστάσιος Αναστασίου. Μάλιστα, ο επιχειρηματίας παράλληλα με τις σπουδές του ενεπλάκη ενεργά σε διάφορα καθήκοντα που σχετίζονταν με την οικογενειακή επιχείρηση, διατηρώντας κατά καιρούς θέσεις σε διοικητικά πόστα της εταιρείας.

Το 1995 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στη Frezyderm. Το 2002 εκείνος και ο αδερφός του Ευθύμιος Αναστασίου, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει σπουδές οικονομικών στο Πάντειο, ανέλαβαν να διοικήσουν την εταιρεία, θέτοντας ουσιαστικά τις βάσεις για την επόμενη μέρα. Τα δύο αδέρφια πριν φτάσουν στο σημείο να διοικήσουν την επιχείρηση που είχε αναπτύξει ο πατέρας τους, πέρασαν από πολλές θέσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία της και έμαθαν αρκετά για πρόσωπα και πράγματα που σχετίζονταν με αυτήν. Μετέφεραν δέματα με τα προϊόντα τους, ασχολήθηκαν με την έκδοση των τιμολογίων της εταιρείας, ενώ συνέχισαν για ένα χρονικό διάστημα να ενημερώνουν οι ίδιοι τους δερματολόγους και παιδιάτρους για τα νέα προϊόντα που παρουσίαζαν στην αγορά. 

Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της δυναμικής της

Η δυναμική ανάπτυξης που παρουσιάζει η εταιρεία δεν περιορίστηκε ούτε και το 2020, σε μία χρονιά κατά την οποία η έλευση της πανδημίας και η παύση λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων έπληξε καίρια τις περισσότερες επιχειρήσεις. Η Frezyderm παρόλ’ αυτά το 2020 αύξησε τις πωλήσεις της κατά 3,1% σε σύγκριση με το 2019, στα 44,07 εκατ. ευρώ. Μάλιστα στο τέλος του 2020 ο δανεισμός της ήταν στα επίπεδα του 1,41 εκατ. ευρώ, αποτελώντας μία επιχείρηση απολύτως υγιή οικονομικά με σχετικά μικρή δανειακή επιβάρυνση σε σύγκριση με τα οικονομικά της μεγέθη. Τα καθαρά της κέρδη μετά από φόρους το 2020 ήταν 2,92 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο ρόλος του βρεφικού γάλακτος και η ανάπτυξη των ψηφιακών πωλήσεων

Το γεγονός αυτό οφείλεται στην επανάκτηση μεριδίου στην αγορά του βρεφικού γάλακτος, ενώ ταυτόχρονα κατάφερε να αυξήσει και τις ηλεκτρονικές πωλήσεις των προϊόντων, οι οποίες ευνοήθηκαν σημαντικά από την αλλαγή των καναλιών διάθεσης και την ενίσχυση του online. Θυμίζουμε ότι το 2009 η επιχείρηση εισήγαγε στην ελληνική αγορά τη βιολογική βρεφική διατροφή με αποκλειστική διάθεση στα φαρμακεία, ανοίγοντας μία ακόμα σελίδα στην επιχειρηματική της δραστηριότητα. Τον Ιανουάριο του 2009 παρουσίασε το πρώτο βιολογικό βρεφικό γάλα Frezylac και στη συνέχεια, τον Μάιο του 2010, η σειρά βιολογικής βρεφικής διατροφής συμπληρώθηκε με τις βρεφικές κρέμες βιολογικής προέλευσης, Frezylac.

Η διαδρομή της έκρυβε όμως και λιγότερο επιτυχημένες στιγμές. Μία από αυτές ήταν το λανσάρισμα που έκανε προ αρκετών ετών – περί το 2000 – της πρώτης διαφανούς αντηλιακής κρέμας. Το προϊόν ωστόσο δεν είχε την απήχηση που θα περίμενε η οικογένεια Αναστασίου. Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε τη Frezyderm να διατηρήσει στοιχεία από τη συγκεκριμένη καινοτομία, παρουσιάζοντας αρκετά χρόνια αργότερα, το 2012, τη σειρά Frezyderm Sun Screen Velvet. Με αυτό τον τρόπο έδειξε ότι τίποτα σε μία ερευνητική διαδρομή ετών, η οποία ακολουθείται με συνέπεια δεν μπορεί να πάει χαμένο και πως από μία αποτυχία μπορεί να προκύψει αργότερα μία νέα ιδέα, ένα καινοτόμο προϊόν. 

Βασικό συστατικό της πορείας για τη Frezyderm είναι ότι στο πέρασμα των ετών δεν απώλεσε τον αρχικό της χαρακτήρα, παρά το επιχειρηματικό εκτόπισμα που απέκτησε. Ακόμα και σήμερα συνεργάζεται απευθείας με γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων, παιδιάτρους, γυναικολόγους και δερματολόγους, ενώ συνεχίζει να διατηρεί άρρηκτες σχέσεις με την αγορά που την ανέδειξε: αυτήν του φαρμακείου. 

Γιάννης & Ευθύμιος Αναστασίου
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.