19 Απρ 2024
READING

H Ford θέλει να προκαλέσει την Tesla και να γίνει ο κορυφαίος κατασκευαστής ηλεκτροκίνητων στον κόσμο

3 MIN READ

H Ford θέλει να προκαλέσει την Tesla και να γίνει ο κορυφαίος κατασκευαστής ηλεκτροκίνητων στον κόσμο

H Ford θέλει να προκαλέσει την Tesla και να γίνει ο κορυφαίος κατασκευαστής ηλεκτροκίνητων στον κόσμο

Η Ford έχει βάλει στόχο να ξεπεράσει την Tesla και να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα ηλεκτρικά οχήματα. Ο στόχος αυτός είναι ο πιο φιλόδοξος μέχρι στιγμής για την αυτοκινητοβιομηχανία, στην προσπάθεια προώθησης των ηλεκτρικών οχημάτων της. Προηγουμένως, η Ford είχε δηλώσει ότι ήθελε να γίνει η νούμερο 2 αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας σε πωλήσεις EV, πίσω από την Tesla, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας.

Ο νέος φιλόδοξος στόχος δεν έχει προσδιορισμένο χρονικό πλαίσιο. Η εταιρεία είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του κύκλου παραγωγής της τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αναφέροντας τα επερχόμενα νέα προϊόντα καθώς και τις επενδύσεις σε νέες προμήθειες μπαταριών οχημάτων και τεχνολογιών. Η εταιρεία προσθέτει επίσης ότι σκοπεύει να είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής ηλεκτρικών pickup trucks στον κόσμο. Εξάλλου, τα pickup trucks είναι τα αγαπημένα οχήματα των Αμερικανών και, ειδικά τα φορτηγάκια της σειράς F της Ford παραμένουν τα πιο ευπώλητα της χώρας. Η Ford έχει πρόσφατα θέσει σε παραγωγή το νέο ηλεκτρικό της φορτηγάκι, F-150 Lightning.

Διαβάστε επίσης: H Ford θέλει να γίνει η Tesla των επαγγελματικών αυτοκινήτων

Πάντως, επί του παρόντος, η Tesla έχει αρκετά σημαντικό προβάδισμα. Η Ford σχεδιάζει να έχει τη δυνατότητα παραγωγής 600.000 EVs μέχρι το 2023, συμπεριλαμβανομένων 150.000 F-150 Lightning και 200.000 crossover Ford Mach-E. Από την άλλη, η Tesla, συγκριτικά, παρέδωσε περισσότερα από 930.000 EVs πέρυσι. Τώρα, η Ford δηλώνει ότι σχεδιάζει να έχει την ικανότητα να παράγει 2 εκατομμύρια EVs παγκοσμίως μέχρι το 2026.

Διαβάστε επίσης: Τι «κλέβει» η Tesla από το παρελθόν της Ford;

Επιπλέον, αυξάνει την παραγωγή του F-150 Lightning ταχύτερα από τους αντιπάλους της, τη Rivian Automotive και την General Motors. Η Ford έχει ήδη παραγάγει 2.000 F-150 Lightning κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων παραγωγής του οχήματος σε ένα εργοστάσιά της στο Μίσιγκαν. Το F-150 Lightning διαθέτει διάφορα μοντέλα, τα Pro SR, Pro ER, XLT SR, SLT ER, Lariat SR, Lariat ER και Platinum. Η Rivian, εν τω μεταξύ, η οποία ξεκίνησε την παραγωγή το περασμένο φθινόπωρο, παρήγαγε περίπου 2.500 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών pickups R1T, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Καθώς η Ford εντείνει την παραγωγή των ηλεκτρικών οχημάτων, προχώρησε πρόσφατα σε στρατηγική συνεργασία με τη γερμανική Volkswagen Group – η οποία πάντως έχει ανάλογες φιλοδοξίες να κατακτήσει την αμερικανική αγορά και να ξεπεράσει την Tesla. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ford θα κατασκευάζει EVs χρησιμοποιώντας την αρθρωτή πλατφόρμα ηλεκτροκίνησης της Volkswagen, MEB. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Ford θα αναπτύξει έως και 1,2 εκατομμύρια οχήματα μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.

Η Ford έχει σημειώσει μια πολύ καλή πορεία μέχρι τώρα. Η εταιρεία έχει κερδίσει περισσότερο από 18% τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Επίσης, η Ford έχει φτάσει την αξία κεφαλαιοποίησης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για πρώτη φορά στην ιστορία των 118 της χρόνων.

Με πληροφορίες από το CNBC
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.