19 Απρ 2024
READING

Αυτά είναι τα 10 πιο cool brands για τα παιδιά της Γενιάς Alpha

4 MIN READ

Αυτά είναι τα 10 πιο cool brands για τα παιδιά της Γενιάς Alpha

Αυτά είναι τα 10 πιο cool brands για τα παιδιά της Γενιάς Alpha

Kι όμως, το TikTok, για το οποίο τόσος λόγος γίνεται, με την ιλιγγιώδη ανάπτυξή του και τον αντίκτυπο που έχει στη νέα γενιά των χρηστών των social media, δε συγκαταλέγεται στην πρώτη δεκάδα με τα brands που θεωρούν cool τα παιδιά της Γενιάς Alpha – δηλαδή όσα έχουν γεννηθεί μετά το 2010.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το YouTube, αποκαλύπτοντας τη δυναμική του καθιερωμένου μέσου, που δικαίως, όπως φαίνεται, χαρακτηρίζεται ένα από τα «πετράδια του στέμματος» της Alphabet, μητρικής του Google – έστω και αν την απογοήτευσε τελευταία.

Ακολουθεί, στη δεύτερη θέση, τo Netflix, κάτι που ίσως θα έπρεπε να καθησυχάσει κάπως τον κολοσσό του streaming, που βλέπει τους συνδρομητές του να μειώνονται· οι μελλοντικοί πελάτες του φαίνεται ότι είναι ήδη το πιο πιστό του κοινό.

Μάλιστα, Netflix και YouTube βρίσκονται στις δυο πρώτες θέσεις και στις επιμέρους λίστες με τα  «cool» brands, που αφορούν τις προτιμήσεις των αγοριών και των κοριτσιών ξεχωριστά: για τα κορίτσια στην κορυφή βρίσκεται το Netflix και ακολουθεί το YouTube, για τα αγόρια οι θέσεις βρίσκονται αντίστροφα.

Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από μια μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε η Beano Brain, με τη συμμετοχή 30.000 παιδιών και εφήβων, ηλικίας από επτά έως δεκατεσσάρων ετών, στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τη διάρκεια ενός έτους. Οι λίστες που δημιουργήθηκαν μπορούν να αποτελέσουν μια καλή ένδειξη σχετικά με το ποιες μάρκες έχουν καταφέρει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών· εμπιστοσύνη που δεν είναι αυτονόητη, καθώς πολύ συχνά τα brands αποτυγχάνουν να πιάσουν τον παλμό των πολύ νεότερων κοινών τους, καταλήγοντας να μιλούν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, με μια γλώσσα που φαντάζονται ότι είναι νεανική, αλλά τελικά αποδεικνύεται απλώς δήθεν νεανίζουσα.

Και μπορεί αυτήν τη στιγμή η καταναλωτική δύναμη αυτής της γενιάς να εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο επηρεάζουν τους γονείς τους, αλλά μέχρι το 2025 οι εκπρόσωποί της θα αριθμούν τα δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους, που θα μπουν έπειτα στην αγορά με το δικό τους πορτοφόλι. Είναι σημαντικό, συνεπώς, για τα brands να μπορέσουν να τους καταλάβουν.

Τον συνολικό τόνο στη λίστα δίνει μια έμφαση στα παιχνίδια, τη διασκέδαση και τα social media, αλλά υπάρχουν και μάρκες που αφορούν τη φιλοξενία ή το εμπόριο, υποδεικνύοντας ότι τα ενδιαφέροντα της γενιάς αυτής δεν εξαντλούνται online. Εξάλλου, υπάρχουν και άλλες έρευνες που υποδεικνύουν μια αυξημένη ευαισθησία σε ζητήματα που αφορούν την προστασία του πλανήτη, σε βαθμό που επηρεάζουν τις καταναλωτικές επιλογές των γονιών τους.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι πρόκειται για μια γενιά ιδιαίτερα ανοιχτή σε όλα τα είδη περιεχομένου, άνετη να κινείται σε όλες τις πλατφόρμες, με ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων, που θέλει να προσφέρει, αλλά που δίνει σημασία και σε ζητήματα όπως η ασφάλεια και η υγεία. Είναι, εξάλλου, παιδιά που έζησαν πρωτόγνωρες συνθήκες πανδημίας, σε μια κρίσιμη περίοδο της ανάπτυξής τους, αλλά και η πρώτη γενιά που γεννήθηκε και μεγαλώνει σε ένα απολύτως ψηφιοποιημένο περιβάλλον: η χρονιά που γεννήθηκαν οι μεγαλύτεροι της γενιάς, το 2010, ήταν η χρονιά που λανσαρίστηκε το iPad.

Στην τρίτη θέση, λοιπόν, ακολουθούν τα McDonald’s, και έπονται το Amazon, η Disney και η Apple. Nintendo, Minecraft και Roblox βρίσκονται επίσης στη δεκάδα, ενώ στην όγδοη θέση πετυχαίνουμε τη Nike. Οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των προτιμήσεων αγοριών και κοριτσιών αφορούν περισσότερα παιχνίδια για τα αγόρια, αλλά και τους υπερήρωες της Marvel, ενώ τα κορίτσια έχουν φέρει στη δεκάδα τους το TikTok και τα Starbucks. Η Νike, πάντως, είναι παρούσα και στις τρεις λίστες.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Γενιά Alpha θα αναδιαμορφώσει το customer experience

Αυτό που αναδεικνύεται ως σημαντικό συμπέρασμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, που μίλησαν με τα παιδιά, είναι ότι αυτά δείχνουν την προτίμησή τους σε φιλικά, προσιτά και εξωστρεφή brands. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, λένε, ότι πρόκειται για παιδιά, για ανθρώπους που τώρα προσπαθούν να καταλάβουν ποιοι είναι και πώς λειτουργεί ο κόσμος. Το YouTube και το Netflix έφτασαν στην κορυφή γιατί αγκαλιάζουν και ακούν τους δημιουργούς, ενώ παρέχουν και μια αίσθηση ασφάλειας. Γιατί ωραία η διασκέδαση του TikTok, αλλά όταν τα παιδιά θέλουν να μάθουν κάτι καινούριο, στρέφονται στο YouTube, το οποίο εμπιστεύονται περισσότερο από τον ατελείωτο θόρυβο της δημοφιλούς social media πλατφόρμας των μονόλεπτων βίντεο.

Αναλυτικά οι λίστες:

Τα 10 πιο cool brands – παιδιά και έφηβοι 7-14 ετών

1. YouTube

2. Netflix

3. McDonald’s

4. Amazon

5. Disney

6. Apple

7. Minecraft

8. Nike

9. Nintendo

10. Roblox

Tα 10 πιο cool brands – κορίτσια

1. Netflix

2. YouTube

3. McDonald’s

4. Disney

5. Amazon

6. TikTok

7. Apple

8. Roblox

9. Nike

10. Starbucks

Tα 10 πιο cool brands – αγόρια

1. YouTube

2. Netflix

3. Nintendo

4. Minecraft

5. McDonald’s

6. Lego

7. PlayStation

8. X-Box

9. Nike

10. Marvel

Eίναι δεδομένο ότι οι μάρκες όσο περνάει ο καιρός θα στρέφονται όλο και περισσότερο προς αυτό το κοινό. Εξάλλου, αυτό είναι ήδη προφανές και από τη δυναμική άνοδο της ανάπτυξης περιεχομένου για παιδιά από τις πλατφόρμες streaming και τα μεγάλα media. Αν θέλουν οι εταιρείες να καταλάβουν πώς σκέφτονται και τι τα προβληματίζει, ώστε να τους προσεγγίσουν με επιτυχία, θα πρέπει να τα αφουγκραστούν προσεκτικά.

Με πληροφορίες από AdWeek και PR Moment

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.