Η καλή έξωθεν μαρτυρία για ορισμένους ανθρώπους έχει τη σημασία της. Όχι πάντοτε ή απαραίτητα για τους ίδιους, σίγουρα όμως για το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Με τη διαφορά ότι κάποιοι φαίνεται να μην την επιδιώκουν. Ή τουλάχιστον δεν έχουν θέσει ως σκοπό να πετύχουν την καλή τους εικόνα, προβάλλοντάς την προς τα έξω. Στον αντίποδα, χτίζουν αργά και σταθερά την επιχείρησή τους, επιδιώκοντας τη διαρκή της βελτίωση και ανάπτυξη.
Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί αυτή του επιχειρηματία Ανδρέα Καρέλια, εκ των βασικών μετόχων και διευθύνοντος συμβούλου της φερώνυμης καπνοβιομηχανίας με έδρα την Καλαμάτα. Ο ίδιος δεν εμφανίζεται σε εκδηλώσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος, αποφεύγει τις τοποθετήσεις ή συνεντεύξεις στον Τύπο και την άσκοπη δημοσιότητα. Είναι αυτός που καθοδηγεί τον όμιλο Καρέλια σε διαρκώς αυξανόμενες επιδόσεις και ρεκόρ πωλήσεων, έχοντας καταφέρει μάλιστα να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας, οδηγώντας την επιχείρηση στην επόμενη μέρα.
Μία επιχείρηση που, όπως αρκετές ακόμη με πολυετή επιχειρηματική παρουσία, έχει περάσει και αυτή τις δικές της διακυμάνσεις, κυριότερη εκ των οποίων ήταν τα τελευταία χρόνια η κρίση μεταξύ της Ινούς Καρέλια και των κληρονόμων του αδελφού της, Κώστα Καρέλια, μεγαλομετόχου της επιχείρησης, ο οποίος έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών το 2009. Η διαμάχη που είχαν οι δύο πλευρές, αυτή της Ινούς Καρέλια και εκείνη της σύζυγου του αδελφού της, Μίνας, με την κόρη του Ιωάννα, κορυφώθηκε με τον Άρειο Πάγο να δίνει τελικά τη λύση, υπέρ των διαδόχων του Κώστα Καρέλια.
Επί της ουσίας, η Ινώ Καρέλια, κόρη του Ιωάννη Καρέλια, είχε προσπαθήσει να προσβάλει τη διαθήκη, με βάση την οποία ο αδελφός της Κώστας, κληρονομούσε τις μετοχές της καπνοβιομηχανίας, χωρίς τελικά να δικαιώνεται επί του συγκεκριμένου θέματος. Ωστόσο, η ενδοοικογενειακή διαμάχη δεν στάθηκε ικανή να εμποδίσει την απρόσκοπτη εξέλιξη και την ισχυρή ανάπτυξη του ομίλου Καρέλια.
Διαρκής ανάπτυξη και ρεκόρ πωλήσεων για την επιχείρηση
Ο Ανδρέας Καρέλιας, εγγυητής της επιχειρηματικής συνέχειας της επιχείρησης, γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1966, γιος του Γιώργου Καρέλια και μέλος μίας οικογένειας με οκτώ παιδιά, τέσσερα αγόρια και τέσσερα κορίτσια. Στα χρόνια που διοικεί, ταυτίστηκε με ρεκόρ πωλήσεων σε επιμέρους οικονομικές χρήσεις, γεγονός που σηματοδότησε τη διαρκή ανάπτυξη της επιχείρησης.
Διαβάστε ακόμα: Παπαστράτος | Τα τσιγάρα φεύγουν, οι ράβδοι κερδίζουν την παρτίδα
Κατά καιρούς έχει ταυτιστεί με κινήσεις που από την ευρύτερη αγορά θεωρούνται απρόσμενες, ωστόσο αποτελούν μέρος της ευρύτερης φιλοσοφίας της επιχείρησης με έδρα την Καλαμάτα. Μία από αυτές ήταν το 2012, όταν αποφάσισε εν μέσω κρίσης και ενώ πολλές επιχειρήσεις είτε διέκοπταν τη λειτουργία τους, είτε προχωρούσαν σε απολύσεις, να δώσει μπόνους άνω των 18 εκατομμυρίων ευρώ προς τους εργαζόμενους του ομίλου.
Αλλά και το 2014, κι ενώ η Ελλάδα βρισκόταν στη στενωπό της οικονομικής κρίσης, η Καρέλιας αποφάσιζε να μοιράσει 2,5 εκατομμύρια ευρώ ως μπόνους στους εργαζόμενους.
Το 2019, η πρόεδρος της εταιρείας, Βίκυ Καρέλια, ο Ανδρέας Καρέλιας αλλά και ο αντιπρόεδρος, Στάθης Καρέλιας, έκαναν λόγο για μία χρονιά ρεκόρ από πλευράς κύκλου εργασιών, με την εταιρεία να έχει ήδη συμπληρώσει τότε τα 130 έτη λειτουργίας. Ωστόσο, κάθε ρεκόρ είναι για να καταρρίπτεται και η χρονική διάρκεια ισχύος είναι μέχρι να έρθει το επόμενο.
Γιατί οι οικονομικές επιδόσεις του 2021 αποτελέσαν ένα ακόμη ρεκόρ για τον όμιλο Καρέλια. Και σε συνέχεια αυτών των επιδόσεων, ο Ανδρέας Καρέλιας προικοδότησε στο κατώφλι του 2022 το προσωπικό της επιχείρησής του με αύξηση 4% για τους εργαζόμενους με μισθό πάνω από 2.501 ευρώ και αύξηση 100 ευρώ για εργαζόμενους με μισθό 2.500 ευρώ και κάτω. Προανήγγειλε την ίδια στιγμή μία σειρά έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων με βάση και την οικογενειακή κατάσταση του προσωπικού, το εάν σπουδάζουν τα παιδιά μίας οικογένειας ή συνυπολογίζοντας άλλους παράγοντες.
Διαβάστε ακόμα: Η Καρέλιας αυξάνει μερίδια και τζίρο με 133 χρόνια ελληνικής παραγωγής
Με αυτόν τον τρόπο ήρθε να αποδείξει ότι μία επιχείρηση που κερδίζει και είναι ισχυρή, πριμοδοτεί εκείνους οι οποίοι συμβάλλουν στην πορεία της, με ανθρωποκεντρικά κριτήρια που εν τέλει αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα στο ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Εκτός από τον μεγαλύτερο τζίρο της ιστορίας της, η Καρέλιας το 2021, έκλεισε και με αύξηση 8.5% στις πωλήσεις της εκτός Ελλάδος στα τσιγάρα και με 10,5% στον καπνό για στριφτό. Στις πωλήσεις του ομίλου, ο καθαρός κύκλος εργασιών χωρίς τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ανήλθε στα 228 εκατομμύρια ευρώ με αύξηση 8% σε σύγκριση με το 2020 και τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 87,7 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 60% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Εάν δει κανείς τους λόγους που διαιωνίζεται η παρουσία μίας επιχείρησης, όπως η Καρέλιας, οι λόγοι είναι πολλοί. Ωστόσο, στην περίπτωση της ελληνικής βιομηχανίας, αυτό που διατηρείται παρά τις μεταβολές των καιρών που έχουν προηγηθεί, είναι ο οικογενειακός της χαρακτήρας. Ιδρύθηκε το 1888 από τον Γιώργο και τον Ευστάθιο Καρέλια στην Καλαμάτα. Σταδιακά έφτασε στο σημείο να αποτελεί τον μεγαλύτερο ελληνικών συμφερόντων παίκτη στην καπνοβιομηχανία, με παρουσία σε περισσότερες από 65 χώρες του κόσμου. Στον εξαγωγικό τομέα, η Καρέλιας διατηρεί εκτόπισμα σε όλες τις ηπείρους, από Ευρώπη και Αμερική, έως Ασία και Αφρική. Διατηρεί θυγατρικές στην Τουρκία, στη Βουλγαρία, στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο.
Το πρώτο βιομηχανικό τσιγάρο
Το πρώτο βιομηχανικό τσιγάρο κατασκευάστηκε από την Καρέλιας το 1916, καθώς έως τότε τα τσιγάρα στρίβονταν στο χέρι. Η πρώτη μηχανή παραγωγής τσιγάρων λοιπόν που αποκτήθηκε 28 χρόνια μετά την ίδρυση της επιχείρησης, ήταν αυτή που κατασκεύασε τα πρώτα βιομηχανικά τσιγάρα με την ονομασία «Πετρόμπεης Σιγαρέττα Αφοί Καρέλια».
Σημεία αναφοράς στην πορεία της επιχείρησης αποτέλεσαν τα τσιγάρα, Αφοί Καρέλια, τα οποία ήρθαν στην αγορά το 1947, λαϊκά τσιγάρα σε πακέτο των 100, τα Σέρτικα Λαμίας σε «χτυπητό» στο μάτι, κόκκινο πακέτο. Καθοριστική και καινοτόμα κίνηση για την εποχή της ήταν η κυκλοφορία του κλασικού τσιγάρου, Καρέλια Φίλτρο.
Το 1971, οι εγκαταστάσεις της Καρέλιας μεταφέρθηκαν από το κέντρο της Καλαμάτας, σε περιοχή λίγο έξω από την πόλη, ενώ το 1973 οι μετοχές της εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Σήμερα η Καρέλιας γνωρίζοντας τη συνταγή της εξέλιξης κάνει τα επόμενά της βήματα. Με τον Ανδρέα Καρέλια ωστόσο να γνωρίζει καλά, ότι χωρίς τους ανθρώπους που απαρτίζουν την επιχείρηση, τίποτα δε θα μπορούσε να έχει συμβεί. Γι’ αυτό το αναγνωρίζει σε κάθε δυνατή ευκαιρία.
Δημοσίευση απάντησης από την κ.Ινώ Καρέλια στο δημοσίευμα μας.
Αξιότιμοι
Στο από 1.5.2022 δημοσίευμά σας αναφέρεστε στο πρόσωπό μου σαν να είχα εγώ διαφορά με την εταιρεία ΚΑΡΕΛΙΑ.
Συγκεκριμένα αναφέρετε ότι :
«Μία επιχείρηση που, όπως αρκετές ακόμη με πολυετή επιχειρηματική παρουσία, έχει περάσει και αυτή τις δικές της διακυμάνσεις, κυριότερη εκ των οποίων ήταν τα τελευταία χρόνια η κρίση μεταξύ της Ινούς Καρέλια και των κληρονόμων του αδελφού της, Κώστα Καρέλια, μεγαλομετόχου της επιχείρησης, ο οποίος έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών το 2009. Η διαμάχη που είχαν οι δύο πλευρές, αυτή της Ινούς Καρέλια και εκείνη της σύζυγου του αδελφού της, Μίνας, με την κόρη του Ιωάννα, κορυφώθηκε με τον Άρειο Πάγο να δίνει τελικά τη λύση, υπέρ των διαδόχων του Κώστα Καρέλια.
Επί της ουσίας, η Ινώ Καρέλια, κόρη του Ιωάννη Καρέλια, είχε προσπαθήσει να προσβάλει τη διαθήκη, με βάση την οποία ο αδελφός της Κώστας, κληρονομούσε τις μετοχές της καπνοβιομηχανίας, χωρίς τελικά να δικαιώνεται επί του συγκεκριμένου θέματος. Ωστόσο, η ενδοοικογενειακή διαμάχη δεν στάθηκε ικανή να εμποδίσει την απρόσκοπτη εξέλιξη και την ισχυρή ανάπτυξη του ομίλου Καρέλια.»
Επιτρέψτε μου, στην τοποθέτησή σας, να ξεκαθαρίσω ότι η υπόθεσή μου ήταν προσωπική. Δεν αφορούσε εμένα με την εταιρεία ΚΑΡΕΛΙΑ .
Αφορούσε καθαρά τη σχέση μου με τον αδελφό μου και των κληρονόμων του [ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ και κόρη του ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΕΛΙΑ] και την μεταξύ μας διαφορά μας στην κληρονομιά του πατέρα μου Ιωάννη Καρέλια .
Ας σημειωθεί ότι η απόφαση που αναφέρεστε είναι η υπ’ αρ. 455/5.4.2021 , η οποία κρίθηκε στις 30.6.2019 και δημοσιεύθηκε 23.6.2021 (ανεξηγήτως κρατώντας για 2 χρόνια την απόφαση αδημοσίευτη) !!. [Ο Άρειος Πάγος παύει πρωτοδίκες δικαστές, λογω υπέρμετρων καθυστερήσεων , ουδείς όμως λόγος εξήγησης για υπόθεση να κρατείται 2 χρόνια αδημοσίευτη (https://www.capital.gr/epikairotita/3619003/ektos-dikastikou-somatos-epta-dikastes-gia-kathusteriseis-treis-tha-dioristoun-sto-dimosio?amp=true)]
Πάντως η απόφαση του Αρείου Πάγου που αναφέρεστε , δεν αφορά την εκκρεμούσα αγωγή μου (88/11.10.2021), δεν αφορά την διοίκηση της ΚΑΡΕΛΙΑ.
Η ενδοοικογενειακή διαμάχη δεν μπορούσε να σταθεί ικανή να εμποδίσει την απρόσκοπτη εξέλιξη και την ισχυρή ανάπτυξη του ομίλου Καρέλια, πόσο μάλλον όταν στην Διοίκηση της Καπνοβιομηχανίας δεν συμμετέχουν ούτε εγώ, ούτε οι αντίδικες ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΕΛΙΑ.
Εκτός εάν σας δηλώθηκε ή για κάποιον λόγο πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα (προσωρινό) της αντιδικίας των κληρονομιαίων μετόχων ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΕΛΙΑ σχετίζεται με κάποιον τρόπο με επίτευγμα της , διοικούσης την ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ , άσχετες με τις εν λόγω μετοχές , πλευράς ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΚΑΡΕΛΙΑ ή ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΕΛΙΑ.
Οι διαφορές μου με τις αντίδικες ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΕΛΙΑ είναι εκκρεμείς και υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο η μεθόδευση δημοσίευσης ΑΚΥΡΗΣ και ΔΗΘΕΝ ΙΔΙΟΓΡΑΦΗΣΔΙΑΘΗΚΗΣ του ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΕΛΙΑ, βάσει της οποίας έχουν εγκατασταθεί οι κκ Ιωάννα Καρέλια και Ασημίνα Σπυροπούλου σε κληρονομιαίες μετοχές του πατέρα μου ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΕΛΙΑ.
Με εκτίμηση
Ινώ Καρέλια
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.