19 Απρ 2024
READING

To Amazon διευρύνει την κυριαρχία του στο λιανεμπόριο υποστηρίζοντας αγορές από άλλους retailers

6 MIN READ

To Amazon διευρύνει την κυριαρχία του στο λιανεμπόριο υποστηρίζοντας αγορές από άλλους retailers

To Amazon διευρύνει την κυριαρχία του στο λιανεμπόριο υποστηρίζοντας αγορές από άλλους retailers

Το Αmazon έκλεισε πρόσφατα ένα μεγάλο μέρος των καταστημάτων του, εκτός από τα καταστήματα παντοπωλείου Whole Foods. Εν τω μεταξύ, το marketplace του, από όπου πωλούνται τα περισσότερα από τα αγαθά που διατίθενται μέσω του ιστότοπού του, είναι προσοδοφόρο χάρη στις χρεώσεις που επιβάλλονται στους πωλητές του για τις πωλήσεις, τη διεκπεραίωση των παραγγελιών και τη διαφήμιση. Εν τω μεταξύ, πλέον οι πωλητές του Amazon αντιμετωπίζουν μια προσαύξηση 5% σε αυτές τις χρεώσεις, για τα καύσιμα και τον πληθωρισμό, επιπλέον των αυξήσεων που έχουν ήδη γίνει στα τέλη αυτά από τον Ιανουάριο.

Διαβάστε επίσης: To Amazon αποκαλύπτει τα διαφημιστικά του έσοδα για πρώτη φορά

Με την ανάπτυξη από τη βασική επιχείρηση λιανικής πώλησης να επιβραδύνεται, το Amazon αναζητά νέους τρόπους για να ενισχύσει τα έσοδά του. Μόλις προχθές, μάλιστα, ανακοινώθηκε η απογοητευτική απόδοση της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς και η δυσοίωνη πρόβλεψή της για το επόμενο, γεγονός που έριξε τη μετοχή της κατά 12%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο χρόνων.

Για να αυξήσει τα έσοδά του, λοιπόν, εκτός από τις προφανείς δραστηριότητές του που δεν αφορούν το λιανεμπόριο, όπως η υπηρεσία streaming Prime ή οι υπηρεσίες cloud της AWS, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου φαίνεται να επικεντρώνεται τώρα περισσότερο και στην αξιοποίηση των σχέσεών του με άλλους εμπόρους, παρά στην πώληση προϊόντων από τον ίδιο.

Έτσι, παρουσίασε πρόσφατα το πρόγραμμά του “Buy with Prime”. Σύμφωνα με αυτό, τα μέλη του Prime θα μπορούν να κάνουν αγορές σε ιστότοπους εκτός Amazon, χρησιμοποιώντας τα αποθηκευμένα στοιχεία πληρωμής τους και διατηρώντας τα οφέλη του Prime, όπως τη δωρεάν, γρήγορη παράδοση και τις δωρεάν επιστροφές. Ουσιαστικά, το Buy with Prime ενισχύει την κυριαρχία του Amazon στο λιανικό εμπόριο, χωρίς να χρειάζεται να λειτουργεί σαν λιανέμπορος. Το Buy with Prime είναι μία από τις πρωτοβουλίες που ελπίζει ότι θα προσφέρει μια νέα οδό επιτυχίας.

Σύμφωνα με την εταιρεία, εκατομμύρια μέλη του Prime απολαμβάνουν καθημερινά στην πλατφόρμα του Amazon ψυχαγωγία, εξοικονόμηση χρημάτων και πλεονεκτήματα αγορών. Για να προσφέρει στα μέλη την ευρύτερη δυνατή επιλογή, χαμηλές τιμές και μια βολική εμπειρία αγορών, τώρα επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές που βοηθούν τους μικρούς και μεσαίους εμπόρους να προσφέρουν τα οφέλη αγορών Prime, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προσεγγίσουν νέους πελάτες και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, όπως σημειώνεται.

Διαβάστε επίσης: Eίναι πολλά τα 119 δολάρια για μία συνδρομή Amazon Prime;

Αρχικά, το πρόγραμμα, το οποίο θα ξεκινήσει φέτος, θα είναι διαθέσιμο μόνο με πρόσκληση για τους πωλητές του Amazon που χρησιμοποιούν το Fulfillment by Amazon (FBA) – τις υπηρεσίες διεκπεραίωσης. Στη συνέχεια, όμως, θα συμπεριλάβει και τους πωλητές του που δεν χρησιμοποιούν το FBA, καθώς ακόμα και λιανοπωλητές και brands που δε συνδέονται με άλλο τρόπο με το Amazon. Οι συμμετέχοντες πωλητές και λιανοπωλητές θα πληρώνουν τέλη παροχής υπηρεσιών, τέλη επεξεργασίας πληρωμών και τέλη εκπλήρωσης και αποθήκευσης. Η επιλογή Buy with Prime θα κοστίζει στους εμπόρους ένα ποσό που θα υπολογίζεται με βάση τη χρήση.

Οι συμμετέχοντες έμποροι θα εμφανίζουν το λογότυπο Prime και την αναμενόμενη ημερομηνία παράδοσης στα επιλέξιμα προϊόντα στο δικό τους ηλεκτρονικό κατάστημα, θα προσφέρουν μια απλή, βολική εμπειρία πληρωμής με τη χρήση του Amazon Pay και θα αξιοποιούν το δίκτυο διεκπεραίωσης του Amazon για την παράδοση των παραγγελιών. Το Amazon θα διαχειρίζεται επίσης τις δωρεάν επιστροφές.

Οι έμποροι μπορούν να προσθέσουν το Buy with Prime στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα μέσα σε λίγα λεπτά, επειδή τα αποθέματά τους είναι ήδη αποθηκευμένα στα κέντρα εκπλήρωσης του Amazon. Μόλις τεθεί σε λειτουργία, οι έμποροι θα λαμβάνουν πληροφορίες για τις παραγγελίες των αγοραστών, συμπεριλαμβανομένων των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να παρέχουν άριστη εξυπηρέτηση πελατών και να οικοδομήσουν άμεσες σχέσεις με τους αγοραστές. Το Buy with Prime είναι εύκολο να προστεθεί στα περισσότερα υπάρχοντα ηλεκτρονικά καταστήματα DTC και θα επεκταθεί μόνο με πρόσκληση μέχρι το 2022.

Εκτός από την τόνωση των κερδών του Amazon, η νέα επιλογή Buy with Prime φιλοδοξεί να προσφέρει στους συνδρομητές έναν λόγο για να διατηρήσουν τη συνδρομή τους στο Prime, η οποία επίσης έγινε πιο ακριβή φέτος. Όπως δήλωσε η εταιρεία, ο στόχος της είναι να προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία, αποκλειστικές προσφορές, ποιοτικό περιεχόμενο και βολικές λειτουργίες.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Amazon

Η αγορά με το Prime φαίνεται ότι προορίζεται να προστεθεί ως ένα νέο πλεονέκτημα για το Amazon, το οποίο δέχεται πλήγματα από διάφορες πλευρές τελευταία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κόστους των καυσίμων, της επιβράδυνσης του ηλεκτρονικού εμπορίου, των παγκόσμιων ζητημάτων αλυσίδας εφοδιασμού και της συνδικαλιστικής οργάνωσης των υπαλλήλων της. Παράλληλα, αντιμετωπίζει ένα καταναλωτικό περιβάλλον με πληθωρισμό, αλλαγές στις προτεραιότητες των δαπανών, καθώς και την ανανεωμένη προτίμηση για τα φυσικά καταστήματα.

Διαβάστε επίσης: Το πρώτο σωματείο εργαζομένων του Amazon και η παγκοσμιοποιημένη αγορά

Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο λήψης νομοθετικών μέτρων κατά της δυνατότητας πώλησης “υποβαθμισμένων” προϊόντων (πλαστών, κατεστραμμένων, κλεμμένων), όπως προειδοποιούν, και αξιολογούν κατά πόσο οι πρακτικές του Amazon παραβαίνουν τους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ερευνά τις επιχειρηματικές πρακτικές του απέναντι στους τρίτους πωλητές της πλατφόρμας του. Το ηλεκτρονικό λιανεμπόριο αντιμετωπίζει επίσης μεγαλύτερο ανταγωνισμό, όχι μόνο από καθιερωμένα καταστήματα λιανικής πώλησης όπως το Target, που έχουν ενισχύσει τις ψηφιακές τους δραστηριότητες, αλλά και από υπηρεσίες όπως η Shopify, η Instacart και η GoLocal της Walmart.

Βέβαια, αν και το Buy with Prime επιλέχθηκε για να συμβάλει, ενέχει και αυτό το ρίσκο του. Θα μπορούσε να υπονομεύσει το ίδιο το marketplace του Amazon, σε μια εποχή που η ανάπτυξή του ήδη επιβραδύνεται. Το Amazon ουσιαστικά πουλάει ένα από τα δικά του πλεονεκτήματα προσφέροντας τα οφέλη του Prime σε εξωτερικούς λιανοπωλητές.

Ακόμα, ένα από τα πλεονεκτήματα του Buy with Prime, δηλαδή η πρόσβαση στα δεδομένα των πελατών, θα μπορούσε να αποτρέψει ορισμένους λιανοπωλητές ή εμπορικά σήματα να συμμετάσχουν. Με άλλα λόγια, η υπηρεσία δεν πρόκειται να προσελκύσει πίσω τη Nike, το Target ή άλλους μεγάλους παίκτες που κάποτε συνεργάστηκαν με το Amazon, αλλά έχουν τώρα στραφεί στο DTC (Direct-To-Consumer) μοντέλο, προστατεύοντας τις πελατειακές τους σχέσεις και τα δεδομένα των πωλήσεών τους. Από την άλλη, οι μικρότεροι retailers θα έχουν πρόσβαση στη βάση των μελών του Prime και έναν τρόπο να βελτιώσουν αυτό που προσφέρουν. Το πρόγραμμα επιτρέπει στους πωλητές της αγοράς να προσεγγίσουν τους πελάτες της Prime μέσω των δικών τους ιστότοπων.

Με πλήροφορίες από το Retail Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.