24 Απρ 2024
READING

Στο Airbnb όλοι θα μπορούν να δουλεύουν πάντα εξ αποστάσεως

4 MIN READ

Στο Airbnb όλοι θα μπορούν να δουλεύουν πάντα εξ αποστάσεως

Στο Airbnb όλοι θα μπορούν να δουλεύουν πάντα εξ αποστάσεως

Τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφεται η ανάπτυξη του Airbnb, που μάλιστα τον Δεκέμβρη του 2020 μπήκε και στο χρηματιστήριο, αλλά και η εξέλιξή του σε φορέα μιας από τις πιο ισχυρές τάσεις που αναπτύχθηκαν μέσα στην πανδημία, αυτής των ψηφιακών νομάδων, των ανθρώπων που, εκμεταλλευόμενοι την ευελιξία της εξ αποστάσεως εργασίας, ταξιδεύουν και γνωρίζουν νέα μέρη, ζώντας για μεγάλα διαστήματα σε σπίτια της πλατφόρμας.

Γιατί, πράγματι, αυτήν την τελευταία διετία, μέσα από τα στοιχεία του Airbnb που άλλαζαν, και με τα έσοδά του να αυξάνονται κατά 25% το 2021 σε σχέση με το 2019, παρακολουθούσαμε τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα ταξίδια, αλλά και την εργασία, να αλλάζουν. Αυξήθηκαν πολύ σημαντικά οι κρατήσεις για διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο του ενός μήνα, καθώς και οι αναζητήσεις για σπίτια με εξοπλισμένη κουζίνα, αφού οι χρήστες της πλατφόρμας δεν ταξιδεύουν πλέον μόνο ως τουρίστες, αλλά επιλέγουν να δουλεύουν σε ένα νέο μέρος, το οποίο επισκέπτονται και γνωρίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους, όταν δε δουλεύουν από το σπίτι Airbnb που νοικιάζουν.

Τώρα, λοιπόν, ο CEO και συνιδρυτής της εταιρείας, Brian Chesky, ανακοίνωσε ότι οι υπάλληλοι του Airbnb μπορούν πλέον να δουλεύουν εξ αποστάσεως, μόνιμα, και ότι μπορούν να μετακομίσουν όπου θέλουν εντός των συνόρων της χώρας στην οποία εργάζονται αυτήν τη στιγμή. Ο μισθός τους θα παραμείνει ο ίδιος, ακόμα και αν επιλέξουν να ζήσουν σε ένα μέρος με χαμηλότερο κόστος ζωής – ένα ζήτημα που απασχολεί σημαντικά τις εταιρείες που εφαρμόζουν το υβριδικό μοντέλο εργασίας.

Ο Chesky ανακοίνωσε την απόφαση στους 6.000 υπαλλήλους της εταιρείας σε όλο τον κόσμο με ένα μακροσκελές mail, όπου μάλιστα εξηγούσε ότι, με αυτόν τον τρόπο, το Airbnb θα μπορεί να προσλαμβάνει τους καλύτερους από ολόκληρο τον κόσμο και να μην περιορίζεται σε μια μικρή ακτίνα γύρω από τα γραφεία. Σημείωσε επίσης ότι, προς το παρόν, καθώς οι μετακινήσεις είναι ακόμα διεθνώς πολύπλοκες, οι υπάλληλοι θα πρέπει πρώτα να συνεννοηθούν με τους διευθυντές τους, ενώ θα υπάρχουν και κάποιες λίγες θέσεις που θα απαιτούν την παρουσία στο γραφείο ή σε μια ορισμένη τοποθεσία.

Φάινεται ότι το Airbnb αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά τις δυνατότητες της εξ αποστάσεως εργασίας, αγκαλιάζοντας ένθερμα όσα το ίδιο παρατηρεί και ανακοινώνει να συμβαίνουν αυτά τα χρόνια που ο τρόπος που δουλεύουμε αλλάζει ριζικά. Από την τηλεργασία, στο υβριδικό μοντέλο, στους ψηφιακούς νομάδες, στη «Μεγάλη Παραίτηση», στην επιδημία burnout, στον αναπροσδιορισμό των ταξιδιών, την άνοδο του bleisure (business & leisure) και των Workcations, μέχρι τις συζητήσεις για το ποιος προτιμά ή μη τη διά ζώσης εργασία και το κάλεσμα των μεγάλων εταιρειών για επιστροφή στο γραφείο, το Airbnb και ο ίδιος ο Chesky δείχνουν να μην αντιμετωπίζουν κανένα δίλημμα.

Διαβάστε ακόμα: Tι πιστεύουν οι εργοδότες για την τηλεργασία;

Τον Ιανουάριο, μάλιστα, ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι στο εξής θα ζει σε καταλύματα του Airbnb, ταξιδεύοντας από πόλη σε πόλη σε σπίτια της πλατφόρμας, κάθε λίγες εβδομάδες, μια ενσάρκωση και ο ίδιος της εκτίμησής του ότι, αυτήν τη χρονιά, ταξίδι θα σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα διασκορπίζονται σε μικρές και μεγάλες πόλεις, όπου θα μένουν για εβδομάδες ή και μήνες, πριν ταξιδέψουν ξανά, ενώ κάποιοι θα γίνουν ψηφιακοί νομάδες.

Προτρέπει μάλιστα τους εργαζομένους της εταιρείας να κάνουν και αυτοί το ίδιο, λέγοντας ότι, από τον Σεπτέμβριο, θα μπορούν να ζουν και να δουλεύουν σε περισσότερες από 170 χώρες, μένοντας έως και 90 ημέρες σε κάθε τοποθεσία, αρκεί να έχουν βέβαια μια σταθερή διεύθυνση για φορολογικούς λόγους και για να μπορούν να πληρώνονται, και εφόσον διευθετούν οι ίδιοι τα γραφειοκρατικά και τις βίζες των ταξιδιών τους. Ο μόνος περιορισμός σε ένα απόλυτα ευέλικτο μοντέλο, είναι ότι θα πρέπει να υπολογίζουν ότι την επόμενη χρονιά θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν περισσότερες διά ζώσης συναντήσεις, αλλά με μια συχνότητα περίπου τριμηνιαία, και για μία εβδομάδα κάθε φορά.

Ο Chesky, αναγνωρίζοντας επιπλέον τη συμβολή των εργαζομένων σε όσα κατάφερε το Airbnb τα τελευταία χρόνια, κάνει ακόμα λόγο για εμπιστοσύνη, την οποία θεωρεί απαραίτητη για να λειτουργήσει αυτό το μοντέλο της ευελιξίας.

Ενδεχομένως ο επιχειρηματικός κόσμος θα ανακαλύψει γρήγορα πόσο αποτελεσματικό και παραγωγικό είναι αυτό το μοντέλο, το οποίο οι περισσότερες εταιρείες διστάζουν να υιοθετήσουν πλήρως, αμφιταλαντευόμενες ανάμεσα στην ανάγκη ελέγχου του προσωπικού τους και στα καλέσματα για ευελιξία και για μια προσέγγιση που βάζει σε προτεραιότητα την προσωπική ζωή των υπαλλήλων. Ενδιαφέρον θα έχουν επίσης και οι μαρτυρίες των ίδιων των εργαζομένων στο Airbnb, οι οποίοι πρόκειται να αποτελέσουν μερικούς από τους πρώτους εκπροσώπους αυτού του «αποκεντρωμένου τρόπου ζωής», όπως το χαρακτηρίζει και ο Chesky.

Με πληροφορίες από το CNN
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.