23 Απρ 2024
READING

Γιατί η αγορά του Twitter από τον Elon Musk μπορεί να σημαίνει περισσότερα έσοδα για Facebook και Google

4 MIN READ

Γιατί η αγορά του Twitter από τον Elon Musk μπορεί να σημαίνει περισσότερα έσοδα για Facebook και Google

Γιατί η αγορά του Twitter από τον Elon Musk μπορεί να σημαίνει περισσότερα έσοδα για Facebook και Google

Εν μέσω συζητήσεων για το αν τελικά θα καταφέρει να το πληρώσει, αναλύσεων για τους λόγους που το πόθησε και προβλέψεων για το τι ακριβώς θα κάνει με αυτό, η αγορά προσπαθεί να διαχειριστεί την είδηση της απόκτησης του Twitter από τον Elon Musk και να αποφασίσει πώς θα σταθεί απέναντί του.

Ακόμα, οι αναλυτές αναρωτιούνται από πού θα αποφασίσει ο Musk ότι θα προέρχονται τα έσοδα της πλατφόρμας, που αυτήν τη στιγμή, σε ποσοστό περίπου 85%, πηγάζουν από τη διαφημιστική παρουσία των brands σε αυτήν. Και πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανό, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, οι κερδισμένοι να είναι οι αντίπαλοι παίκτες του Twitter, οι πλατφόρμες του Meta, κατά βάση το Facebook, αλλά και το YouTube, το TikTok, το Snapchat, ακόμα και το Pinterest – και φυσικά το Google. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί για δυό λόγους: Από τη μία επειδή ίσως αλλάξουν τα δεδομένα στην πλατφόρμα εξαιτίας της «ελευθερίας του λόγου» που θέλει να φέρει ο Musk, από την άλλη επειδή συχνά ο ίδιος έχει αναφερθεί στο ότι θα ήθελε να γίνει το Twitter συνδρομητικό και ότι δε θέλει διαφημίσεις σε αυτό.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί ο Elon Musk ήθελε τόσο να αγοράσει το Twitter;

Η κουβέντα γύρω από την ελευθερία του λόγου – όπως την εννοεί ο Musk, που ωστόσο δεν ανέχεται ιδιαίτερα να του εκφράζουν οι συνομιλητές του στην πλατφόρμα τις αντιρρήσεις τους – καταλήγει στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι υπάρχει η πιθανότητα το Twitter να αναδειχθεί σε μια ακόμα πιο άγρια τοξική αρένα, όπου θα κυκλοφορεί ανενόχλητη ρητορική μίσους και παραπληροφόρηση στο όνομα αυτής της ελευθερίας. Αλλά μια τέτοια συνθήκη θα απογοήτευε και ενδεχομένως θα απέτρεπε τις μάρκες να διαφημιστούν εκεί, από φόβο μήπως συνυπάρξουν με περιεχόμενο που θα έβλαπτε την εικόνα τους.

Η έλλειψη οποιουδήποτε moderation στα tweets θα μπορούσε να μειώσει άμεσα τους προϋπολογισμούς των brands για το Twitter, καθώς καμιά εταιρεία δε θέλει η διαφήμισή της να εμπλέκεται σε threads παραπληροφόρησης και μίσους. Αυτή, μάλιστα, δεν είναι μια θεωρητική συζήτηση, δεδομένου ότι, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, οι μάρκες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες – όπως απαιτεί και το κοινό τους, εξάλλου – όσον αφορά τη στάση τους απέναντι σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα.

Διαβάστε ακόμα: Το Twitter εντάσσεται στην αγορά του ecommerce και ανταγωνίζεται το TikTok και το Facebook 

Για παράδειγμα, το 2019, η Microsoft και η Coca-Cola απέσυραν διαφημίσεις τους από το YouTube, γιατί βρέθηκαν δίπλα σε εξτρεμιστικό περιεχόμενο. Ή, το 2020, μεγάλες μάρκες, όπως τα Starbucks και η Unilever, διέκοψαν σε κάποιες περιπτώσεις τις καμπάνιες τους στο Facebook, στο πλαίσιο της ενέργειας «StopHateForProfit» («ΣταματήστεΤοΜίσοςΓιαΤοΚέρδος»).

Όσον αφορά το συνδρομητικό μοντέλο, αν και δεν έχει ανακοινώσει ακόμα κάτι που να υποδηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να το υιοθετήσει, ο Musk έχει εκφράσει πάντως τις προθέσεις του για κάτι τέτοιο, με ένα tweet, φυσικά, το οποίο στο μεταξύ έχει διαγράψει. Σε εκείνο το tweet έλεγε ότι σε αυτό το Twitter δε θα υπήρχαν διαφημίσεις. «Η δύναμη των επιχειρήσεων να υπαγορεύουν πολιτικές ενισχύεται σημαντικά αν το Twitter εξαρτάται από διαφημιστικά έσοδα για να επιβιώσει», έγραφε.

Οι αναλυτές λοιπόν πιστεύουν ότι, αν κάτι τελικά από τα παραπάων ισχύσει, τα επτά περίπου δισεκατομμύρια δολάρια που διατίθενται για διαφήμιση στο Twitter θα διοχετεύονταν σε άλλες πλατφόρμες, κάτι που θα άλλαζε πολύ το τοπίο της αγοράς. Ωστόσο, κάποιοι πιστεύουν ότι ο Musk, ως έξυπνος επιχειρηματίας, δε θα έκανε κάτι τόσο δραστικό, ώστε να απομακρύνει τα brands και το βασικό έσοδο της πλατφόρμας.

Μάλιστα, ορισμένοι θεωρούν ότι η διαφημιστική προβολή στο πλαίσιο της πλατφόρμας θα ανανεωθεί, καθώς τα brands θα προσπαθούν να προσαρμοστούν δημιουργικά στα νέα δεδομένα. Και πάντως, λένε, οι διαφημιστές του χώρου των κρυπτονομισμάτων, που ως επί το πλείστον είναι ενθουσιώδεις υποστηρικτές του Musk αλλά και απευθύνονται σε ένα διαφορετικό κοινό από τα συνηθισμένα καταναλωτικά brands, θα αγοράσουν τελικά διαφήμιση στην πλατφόρμα.

Mε πληροφορίες από CNBC και Marketing Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.