16 Ιαν 2025
READING

Τάση | Τα προγράμματα επιστροφής στη δουλειά από την PepsiCo και μεγάλες εταιρείες

4 MIN READ

Τάση | Τα προγράμματα επιστροφής στη δουλειά από την PepsiCo και μεγάλες εταιρείες

Τάση | Τα προγράμματα επιστροφής στη δουλειά από την PepsiCo και μεγάλες εταιρείες

Mία νέα τάση αναδεικνύεται στον εργασιακό χώρο, που είχε εμφανιστεί ήδη πριν από την πανδημία, αλλά τώρα υιοθετείται από περισσότερες μεγάλες εταιρείες, καθώς αποδεικνύεται ότι καλύπτει ανάγκες που βάθυναν οι συνθήκες των δύο τελευταίων ετών.

Πρόκειται για τα προγράμματα επιστροφής στην εργασία, τα λεγόμενα «returnships», δηλαδή προγράμματα επανένταξης, κατά κάποιον τρόπο, στον επαγγελματικό στίβο. Αφορούν κυρίως γυναίκες, αλλά και γενικότερα φροντιστές, που διέκοψαν την εργασία τους για ένα διάστημα περίπου από έξι μήνες έως δύο χρόνια, για να φροντίσουν παιδιά ή μέλη της οικογένειας που χρειάζονταν έναν φροντιστή, μέσα στην πανδημία.

Τα προγράμματα απευθύνονται σε επαγγελματίες με προϋπηρεσία ορισμένων χρόνων και περιλαμβάνουν εκ νέου εκπαίδευση ή επιμόρφωση, με τη δυνατότητα να καταλήξουν τελικά σε μια σταθερή θέση εργασίας.

Όπως παρατηρούν ειδικοί, δεν είναι νέο φαινόμενο το να απέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα από την εργασία τους οι γυναίκες, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της οικογένειάς τους, αλλά πολλές δυσκολεύονται ή αδυνατούν να επιστρέψουν και αυτή η ασυνέχεια έχει επίσης συνδεθεί με το χάσμα των φύλων στους μισθούς αλλά και στην επαγγελματική εξέλιξη. Ειδικά για την περίοδο της πανδημίας, στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι η πλειονότητα των εργαζομένων που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους ήταν γυναίκες, οι οποίες ήταν εκείνες που αναγκάζονταν να φροντίζουν για τις ανάγκες των παιδιών όταν τα σχολεία ήταν κλειστά, κατά την περίοδο των lockdowns, για παράδειγμα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι γυναίκες είναι περισσότερο burned-out από τους άντρες εργαζόμενους;

Τα «returnships» μεγάλων εταιρειών, όπως της Meta, που τρέχει ένα τέτοιο πρόγραμμα ήδη από πριν την πανδημία, θεωρείται ότι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ισότητα των φύλων στον εργασιακό χώρο. Μάλιστα, το Harvard Business Review έχει χαρακτηρίσει αυτά τα προγράμματα έναν από τους πέντε βασικούς τρόπους με τους οποίους μπορούν οι γυναίκες να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας. Η Meta, λόγου χάρη, θεωρεί ότι αυτό το πρόγραμμά της θα βοηθήσει την επίτευξη του στόχου της, να διπλασιάσει τον αριθμό των γυναικών υπαλλήλων της διεθνώς, μέχρι το 2026.

Έτσι, πριν λίγο καιρό, η PepsiCo ανακοίνωσε τη δημιουργία του δικού της προγράμματος επιστροφής στην εργασία, που λανσάρει σε συνεργασία με την ΜΚΟ Path Forward, ακολουθώντας σε αυτήν την τάση άλλους επιχειρηματικούς κολοσσούς, όπως την IBM και την JP Morgan Chase.

To πρόγραμμα της PepsiCo προσφέρει πρακτική άσκηση διάρκειας 16 εβδομάδων στα τμήματα πώλησης υπηρεσιών τροφίμων, παραγωγής, σχεδιασμού και logistics, λιανικής και πωλήσεων για επαγγελματίες της εταιρείας. Οι υποψήφιοι που θέλουν να συμμετάσχουν πρέπει να έχουν τουλάχιστον πέντε χρόνια προϋπηρεσίας και να μην έχουν δουλέψει για τουλάχιστον δύο χρόνια, έχοντας αφοσιωθεί στον ρόλο του φροντιστή. Μέσα από το πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα βρίσκονται υπό την καθοδήγηση κάποιου μέντορα, θα μπορέσουν να δικτυωθούν επαγγελματικά και να επιμορφωθούν χάρη σε workshops. Mε την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μια προσφορά πλήρους απασχόλησης από την εταιρεία.

Από την PepsiCo εξηγούν, μιλώντας στο HR Dive, ότι ο στόχος του προγράμματος δεν είναι μόνο να προσελκύσουν ταλαντούχο προσωπικό για την εταιρεία, αλλά να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να ανοίξουν νέες πόρτες στο επαγγελματικό τους μέλλον. Είναι σημαντικό, διευκρινίζουν, να αντιμετωπιστούν οι φροντιστές που θέλουν να επιστρέψουν στον επαγγελματικό στίβο ως μια νέα δεξαμενή ταλαντούχων συνεργατών, που ξεχωρίζουν, κυρίως οι γυναίκες, για την ικανότητά τους να θέτουν σωστές προτεραιότητες και να οργανώνουν τη δουλειά τους. Παράλληλα, πρόκειται για ανθρώπους που διαθέτουν ισχυρό κίνητρο να εργαστούν και να εξελιχθούν, απλώς δεν τους έχει δοθεί η ευκαιρία να το κάνουν.

Από κει και πέρα, εξηγούν – αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα του σύγχρονου επαγγελματικού περιβάλλοντος και της ρευστής αγοράς εργασίας -, το ζήτημα για τις εταιρείες είναι όχι μόνο να προσελκύσουν, μέσα από ένα τέτοιο πρόγραμμα, τους πιο ικανούς, αλλά και να τους διατηρήσουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους, κατ’ αρχάς προσφέροντας μια εργασιακή κουλτούρα που έχει ως προτεραιότητα την περίφημη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και η οποία δείχνει σεβασμό στις ανάγκες των εργαζομένων.

Με πληροφορίες από HR Dive και WorkLife
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.