21 Δεκ 2024
READING

Πτώση κερδών στο Google εξαιτίας του YouTube

4 MIN READ

Πτώση κερδών στο Google εξαιτίας του YouTube

Πτώση κερδών στο Google εξαιτίας του YouTube

Η ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων της Alphabet, μητρικής του Google, για το πρώτο τρίμηνο του 2022 απογοήτευσε τους αναλυτές, είναι όμως, όπως φαίνεται, απολύτως ενδεικτική των συνθηκών που επικρατούν αυτήν τη στιγμή στην ψηφιακή διαφημιστική αγορά.

Η Alphabet κατέγραψε λοιπόν μια πτώση 8% στα κέρδη τριμήνου της. Τα έσοδά της άγγιξαν μεν τα 29,6 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ο ρυθμός ετήσιας ανάπτυξής της έπεσε στο 23%, από το 30% που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Την ευθύνη για αυτά τα αποτελέσματα φέρει το YouTube, βασική πηγή εσόδων της Alphabet. Η πλατφόρμα των βίντεο κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 14%, τη στιγμή που οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι αυτός θα άγγιζε το 25%. Αν αυτό το ποσοστό συγκριθεί με το 49% της ανάπτυξης από το 2020 στο 2021, το πάγωμα της αγοράς στο άκουσμα των τωρινών στοιχείων είναι αναμενόμενο. Εν ολίγοις, το YouTube τράβηξε προς τα κάτω τα νούμερα της Alphabet, σε ένα κατά τα άλλα υγιές οικονομικά τρίμηνο.

Η πανδημία είχε αναδείξει τη δυναμική του YouTube, καθώς οι άνθρωποι, κλεισμένοι στο σπίτι, παρακολουθούσαν μαζικά βίντεο στην πλατφόρμα για να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο τους. Οι αναλυτές περίμεναν ότι η ανοδική πορεία του θα συνεχιστεί, ωστόσο έπεσαν έξω, καθώς οι συνθήκες άλλαξαν. Δεν ήταν μόνο το ότι έληξαν σταδιακά τα lockdowns και ο κόσμος ξαναγύρισε εν μέρει στις καθημερινές του ψηφιακές δραστηριότητες, αλλά και το ότι αναδείχθηκε ένας πολύ δυνατός ανταγωνιστής, το TikTok, που άλλαξε μάλιστα το ίδιο το concept του πετυχημένου βίντεο, με τα μονόλεπτα βιντεάκια του.

Παράλληλα, η εισβολή στην Ουκρανία μετέβαλε επίσης τα δεδομένα. Από την Alphabet σημειώνουν ότι το 1% των εσόδων του YouTube προερχόταν από διαφημιστικά έσοδα από τη Ρωσία, ενώ, εν τω μεταξύ, εξαιτίας του πολέμου, και τα ευρωπαϊκά brands έγιναν πιο συγκρατημένα όσον αφορά τα budgets που διαθέτουν για την πλατφόρμα. Σε όλα αυτά προστίθεται η άνοδος του πληθωρισμού, που εκτιμάται ότι επίσης συνέβαλε σε μια πιο συντηρητική προσέγγιση από τις εταιρείες.

Από την άλλη, ενδεχομένως υπάρχει και μια μετατόπιση ισορροπιών λόγω των αλλαγών της πολιτικής απορρήτου στις οποίες προχώρησε πριν από ένα χρόνο η Apple, μια κίνηση που επηρέασε αρνητικά τη δυνατότητα των brands να στοχεύουν αποτελεσμαστικά το κοινό τους με τις διαφημίσεις τους. Το Google βέβαια διαχειρίστηκε αυτήν την αλλαγή σχετικά καλά, αν κρίνουμε και από την αύξηση των εσόδων του κατά 24%, ίσως και επειδή, ως επί το πλείστον, οι διαφημιστές έφυγαν από το Facebook και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, που έπαψαν να είναι τόσο αποτελεσματικές, και προτίμησαν να συνδυάσουν τις προωθητικές τους ενέργειες με τη διαδικτυακή τους παρουσία στην πλατφόρμα των αναζητήσεων. Όμως, για το YouTube τα πράγματα αποδείχθηκαν σαφώς πιο περίπλοκα, με τους αναλυτές να σχολιάζουν ότι για τα βίντεό τους πλέον οι marketers προτιμούν άλλες πλατφόρμες.

Διαβάστε ακόμα: To TikTok έχει έσοδα που ξεπερνούν Twitter και Snapchat μαζί

Μεγαλύτερο ζήτημα λοιπόν για το YouTube αναδεικνύεται το TikTok, που θέτει σε προτεραιότητα κατ’ αρχάς το mobile και «γρήγορο» περιεχόμενο, το οποίο προτιμούν και οι νεότεροι καταναλωτές της Gενιάς Z. To YouTube, θέλοντας να πιάσει την τάση, προωθεί τα YouTube Shorts, τα δικά του σύντομα βίντεο, για τα οποία μάλιστα μόλις πριν λίγες μέρες έλεγε στους επενδυτές του ότι «δε χρειάζεται να ανησυχούν» και ότι τα πηγαίνουν καλά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, τα YouTube Shorts είχαν φέτος 30 δισεκατομμύρια ημερήσιες προβολές, αριθμός τέσσερις φορές υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι.

Δεν είναι όμως ακριβώς ξεκάθαρα τα έσοδα που μπορεί να εξοικονομήσει από αυτά τα βίντεο η πλατφόρμα, καθώς, όπως φαίνεται, ακόμα προσπαθεί να δελεάσει τους νέους δημιουργούς να τη χρησιμοποιήσουν, όπως με τη δημιουργία ενός fund 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης.

Εν τω μεταξύ, το TikTok συνεχίζει την ανοδική του πορεία, καθώς έγινε αυτό το τρίμηνο η εφαρμογή με τα περισσότερα downloads στον κόσμο, ενώ, από την πλευρά του, σχεδιάζει επίσης να προσθέσει στην πλατφόρμα του και δυνατότητα για μεγαλύτερης διάρκειας βίντεο. Το μέλλον των πλατφορμών βίντεο – κυρίως του αγαπημένου ως τώρα YouTube – αναμένεται σίγουρα ενδιαφέρον.

Mε πληροφορίες από Axios και Marketing Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.