26 Απρ 2024
READING

H Unilever δε θα διαφημίζει πια τρόφιμα σε μικρά παιδιά

3 MIN READ

H Unilever δε θα διαφημίζει πια τρόφιμα σε μικρά παιδιά

H Unilever δε θα διαφημίζει πια τρόφιμα σε μικρά παιδιά

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Unilever, η εταιρεία αλλάζει τους κανονισμούς διαφήμισης ολόκληρου του χαρτοφυλακίου των προϊόντων της που απευθύνεται σε παιδιά. Tα εμπορικά σήματα του ομίλου αναμένεται να ευθυγραμμιστούν με τους νέους κανονισμούς έως τον Ιανουάριο του 2023.

Συγκεκριμένα, η μητρική της Hellmann’s και της Ben & Jerry’s δε θα στοχεύει παιδιά κάτω των 16 ετών μέσα από εκστρατείες μάρκετινγκ ή social media καμπάνιες, ενώ, επιπλέον, δε θα συλλέγει δεδομένα από τη συγκεκριμένη ομάδα καταναλωτών. Ανάλογη πολιτική θα ισχύει και για τις εκστρατείες μέσω του influencer marketing, καθώς η Unilever δε θα συνεργάζεται πλέον με ambassadors κάτω των 16 ετών, ή με δημιουργούς που κοινό τους αποτελούν αυτές οι ηλικίες.

Αυτή η απόφαση της Unilever ακολουθεί πρότερη κίνησή της, το 2020, όταν σταμάτησε τις διαφημίσεις τροφίμων και ποτών, μέσα από παραδοσιακά κανάλια, σε παιδιά κάτω των 12 ετών, και σε παιδιά κάτω των 13 ετών, μέσα από τα social media.

Σε μία εποχή όπου η συλλογή και διαφύλαξη προσωπικών δεδομένων είναι υψίστης σημασίας για τις εταιρείες, όσο και η επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των εφήβων, η Unilever περιορίζει τον τρόπο αλλά και το κοινό στο οποίο θα προωθεί πλέον τα προϊόντα της. Η απευθείας προσέγγιση παιδιών από τα brands θεωρείται πλέον ευρέως ανήθικη και επιφέρει πιθανές ρυθμιστικές κυρώσεις, κάτι που ο όμιλος Unilever γνωρίζει καλά. Έτσι, προσαρμόζει τις πολιτικές του σε αυτά τα δεδομένα, με έμφαση και σε όσα αφορούν τις τακτικές του influencer marketing, όπου τα όρια ανάμεσα στο τι είναι και τι δεν είναι διαφήμιση παραμένουν εν πολλοίς ασαφή.

Διαβάστε επίσης: H Unilever καλεί start-ups και ερευνητές για συνεργασίες στον χώρο των προϊόντων ομορφιάς

Η Unilever φιλοδοξεί να λάβει ηγετική θέση στον κλάδο όσον αφορά την αύξηση του ορίου ηλικίας του κοινού των διαφημίσεων καθώς και των ambassadors που χρησιμοποιούνται στις προωθητικές ενέργειες. Στη σημερινή εποχή τα παιδιά θεωρούνται “ψηφιακοί αυτόχθονες”, αφού έχουν μεγαλώσει εξοικειωμένα με τα smartphones και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με τη σειρά τους, οι διάφορες πλατφόρμες social media όπως είναι το TikTok διαμορφώνουν τις τάσεις του κοινού τόσο της Gen Z όσο και των νεότερων καταναλωτών, καθώς τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες τείνουν να επηρεάζονται περισσότερο από τους δημιουργούς που αγαπούν και ακολουθούν, σε σχέση με τις παραδοσιακές διαφημίσεις, κάτι που οι marketers γνωρίζουν καλά. Η Unilever λοιπόν επαναξιολογεί τις στρατηγικές της, προσεγγίζοντας τους νεαρούς καταναλωτές με γνώμονα την ηθική.

Ένας ακόμη παράγοντας που συνέβαλε στην αλλαγή των κανονισμών διαφήμισης της Unilever, σχετίζεται με τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων. Οι επαγγελματίες του μάρκετινγκ έχουν δεχθεί ολοένα και μεγαλύτερη κριτική για τη συλλογή δεδομένων από παιδιά, τα οποία χρησιμοποιούν εφαρμογές και πλατφόρμες social media, ενώ αντιμετωπίζουν έναν αυξανόμενο αριθμό νόμων και ρυθμίσεων περί απορρήτου δεδομένων. Έτσι πλέον η Unilever δε θα συλλέγει ούτε θα αποθηκεύει δεδομένα καταναλωτών κάτω των 16 ετών.

Διαβάστε επίσης: H Unilever δεσμεύεται να καταγράφει τη διατροφική αξία των προϊόντων της σε ετήσιες αναφορές

Μετά από μια πολύπλοκη χρονιά για τη Unilever, κατά την οποία προσπάθησε χωρίς επιτυχία να αγοράσει τον φαρμακευτικό κολοσσό GlaxoSmithKline, δείχνοντας ότι ήθελε να αποκακρυνθεί από την κατηγορία των τροφίμων και των ποτών, ενώ έπειτα προχώρησε σε αναδιαμόρφωση της δομής της, καταργώντας 1500 θέσεις στελεχών, ο κολοσσός των συσκευασμένων προϊόντων δείχνει τώρα να έχει θέσει ως προτεραιότητα την ασφάλεια των παιδιών.  

Mε πληροφορίες από το Marketing Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.