26 Απρ 2024
READING

Γιατί η Kellogg’s μηνύει τη βρετανική κυβέρνηση

3 MIN READ

Γιατί η Kellogg’s μηνύει τη βρετανική κυβέρνηση

Γιατί η Kellogg’s μηνύει τη βρετανική κυβέρνηση

Ο γίγαντας τροφίμων Kellogg’s μηνύει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Bασιλείου, για τη θέσπιση νόμων, οι οποίοι είναι περιοριστικοί για κάποια προϊόντα της. Συγκεκριμένα, η νομοθεσία της Αγγλίας θα περιορίσει ορισμένα δημητριακά, ώστε να μην εμφανίζονται σε περίοπτη θέση στα καταστήματα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη.

Η Kellogg’s υποστηρίζει ότι οι νέοι νόμοι έχουν θεσπιστεί χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη θρεπτική αξία του γάλακτος που προστίθεται στα δημητριακά, καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συνοδεύονται είτε με γάλα είτε με γιαούρτι, κάτι που ενισχύει την θρεπτική αξία του τροφίμου.

Από την άλλη, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι νέοι νόμοι που θα τεθούν σε ισχύ από τον Οκτώβριο θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει θέσει ως στόχο να περιορίσει την πώληση προϊόντων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Επίσης, τα προϊόντα που θα υπόκεινται στους παραπάνω περιορισμούς δε θα επιτρέπεται να τοποθετούνται σε προνομιακές θέσεις μέσα στα σούπερ μάρκετ, όπως είναι δίπλα στα ταμεία, στις εισόδους των καταστημάτων και στις άκρες των διαδρόμων.

Διαβάστε επίσης: H Unilever δεσμεύεται να καταγράφει τη διατροφική αξία των προϊόντων της σε ετήσιες αναφορές

Για παράδειγμα, δημοφιλείς μάρκες όπως τα Crunchy Nut Corn Flakes και τα Fruit and Fiber συγκαταλέγονται ανάμεσα στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι στην ξηρή τους μορφή. Από τη στιγμή που η νέα νομοθεσία περιορίζει την εμφάνιση των συγκεκριμένων προϊόντων στα καταστήματα, είνα λογικό να επιβαρυνθούν και οι πωλήσεις. Η εταιρεία σημειώνει ότι οι κανόνες δεν έχουν λάβει υπόψη τους το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων δεν καταναλώνεται σχεδόν ποτέ στην ξηρή της μορφή, δεδομένου ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων συνοδεύεται με κάποιο γαλακτοκομικό παράγωγο, κάτι που μειώνει την αναλογία της περιεκτικότητας σε ζάχαρη και αλάτι.

Διαβάστε επίσης: Η Coca-Cola Zero Sugar αποκτά ίδια γεύση με την κλασική χωρίς ίχνος προσθήκης ζάχαρης 

Στο πλευρό της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου τάχθηκαν και ορισμένοι ακτιβιστές του κλάδου των τροφίμων, που σημειώνουν ότι η αντίδραση της Kellogg’s οφείλεται στο γεγονός ότι προσπαθεί να ξεφύγει από μία σειρά νέων σημαντικών κανονισμών, οι οποίοι περιορίζουν την εμπορία ανθυγιεινών προϊόντων, και συνεπώς ενδεχομένως να βλάψουν τις πωλήσεις της. Μάλιστα, σχολιάζουν ότι “είναι σοκαριστικό ότι μια τέτοια εταιρεία μηνύει την κυβέρνηση, αντί να προσπαθεί να μειώσει την περιεκτικότητα των προϊόντων της σε ζάχαρη”. Εν τω μεταξύ, από το υπουργείο Υγείας σημειώνουν ότι τα δημητριακά πρωινού συμβάλλουν κατά 7% στη μέση ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης των παιδιών.

Ο περιορισμός της προώθησης των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά, αποτελεί κομβικό σημείο της διακυβερνητικής στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου, που έχει ως στόχο τη μείωση στο ήμισυ της παιδικής παχυσαρκίας έως το 2030, την πρόληψη ασθενειών και τη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής.

Με πληροφορίες από το BBC
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.