23 Νοέ 2024
READING

Uni-Pharma και Intermed το δίπολο της φαρμακευτικής ισχύος της οικογένειας Τσέτη

5 MIN READ

Uni-Pharma και Intermed το δίπολο της φαρμακευτικής ισχύος της οικογένειας Τσέτη

Uni-Pharma και Intermed το δίπολο της φαρμακευτικής ισχύος της οικογένειας Τσέτη

H πορεία της Uni-Pharma, μίας από τις κυρίαρχες φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα, ταυτίστηκε έντονα στη διάρκεια της επιχειρηματικής της διαδρομής με το αντιθρομβωτικό Salospir.

Μάλιστα, αποτέλεσε και ένα από τα φάρμακα, για το οποίο η εταιρεία παραγωγής του βρέθηκε κάποια στιγμή στα δικαστήρια, καθώς το 2012 ξεκίνησε να κυκλοφορεί και ως παυσίπονο σε πράσινη και λευκή συσκευασία. Το γεγονός προκάλεσε την προσφυγή στην δικαστική οδό από πλευράς της Bayer, η οποία παράγει την ασπιρίνη που επίσης κυκλοφορεί με ανάλογους χρωματικούς συνδυασμούς στη συσκευασία. Η γερμανική εταιρεία επικαλέστηκε τότε προσβολή της φήμης της συσκευασίας της ασπιρίνης, χωρίς ωστόσο να δικαιωθεί για τον ισχυρισμό της.

Άλλα φάρμακα που χαρακτηρίζουν τη Uni-Pharma είναι το Τ4, που συνταγογραφείται για την θεραπεία παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα, αλλά και το Apotel, το οποίο κατά την εισαγωγή του στην αγορά το 1992 αποτέλεσε το πρώτο παγκοσμίως ενέσιμο σκεύασμα παρακεταμόλης.

Η Uni-Pharma  ανήκει στον Όμιλο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, στον οποίο υπάγεται επίσης και η Intermed, η οποία ειδικεύεται και στον τομέα των καλλυντικών προϊόντων. Δημιουργήθηκε το 1963. Ιδρυτής της και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και στις περισσότερες μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες της χώρας, ήταν ένας φαρμακοποιός, ο Κλέωνας Τσέτης. Ωστόσο, ο ίδιος είχε ήδη ξεκινήσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 1957, με τη δημιουργία της Pharmetan, αντιπροσωπείας εισαγόμενων φαρμάκων με έδρα την Αθήνα. Το 1996 ιδρύθηκε η Intermed.

Στο πέρασμα των ετών, η Uni-Pharma μετεξελίχθηκε από μία μικρή εταιρεία, σε μία μεγάλη βιομηχανία με ειδίκευση στην παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων, συμπληρωμάτων διατροφής και ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Σήμερα, η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα των νέων εγκαταστάσεων της Uni-Pharma, οι οποίες ξεκίνησαν να λειτουργούν το 2015, ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια δισκία και 50 εκατομμύρια μονάδες ενέσιμων προϊόντων το χρόνο.

Διαβάστε ακόμα: Pharmathen | Η φαρμακοβιομηχανία που γεννήθηκε από ένα φαρμακείο στη Δεριγνύ

Στο τιμόνι της εταιρείας βρίσκεται η Ιουλία Τσέτη, κόρη του Κλέωνα Τσέτη, φαρμακοποιός και εκείνη στο επάγγελμα, διατηρώντας καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου στον Όμιλο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη. Στα πεπραγμένα της επιχείρησης, εκτός από την Ιουλία Τσέτη, συμμετέχει και η αδελφή της Ειρήνη, έχοντας στο ενεργητικό της σπουδές οικονομικών.

Η νεοσύστατη Uniherbo και το πλάνο παραγωγής προϊόντων από εκχυλίσματα φυτών

Στην Uni-Pharma υπάγεται επίσης η νεοσύστατη θυγατρική εταιρεία Uniherbo, με τη λειτουργία νέας μονάδας εκχυλισμάτων φαρμακευτικών φυτών στα Οινόφυτα. Πρόκειται για μία κίνηση που δίνει τη δυνατότητα στον όμιλο να μπει στην παραγωγή παραφαρμακευτικών και φαρμακευτικών προϊόντων με πρώτη ύλη από εκχυλίσματα φαρμακευτικών φυτών που υπάρχουν διαθέσιμα στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση έρχεται σε αντιδιαστολή με την ήδη υφιστάμενη δραστηριότητα των Uni-pharma και InterMed, οι οποίες αποτελούν μεταποιητικές επιχειρήσεις που προμηθεύονται εισαγόμενες πρώτες ύλες.

Επενδύσεις 80 εκατομμυρίων εν μέσω κρίσης

Επιπλέον, στον όμιλο ανήκει και η Pharmabelle με έδρα την Κύπρο. Πρόκειται για μία εμπορική εταιρεία, η οποία αντιπροσωπεύει και διακινεί όλα τα προϊόντα των Uni-pharma και InterMed στην κυπριακή αγορά.

Ο όμιλος Τσέτη έχει επενδύσει στην Ελλάδα, όπου κατά την τελευταία δεκαετία έχει δαπανήσει πάνω από 80 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας το νέο βιοκλιματικό εργοστάσιο Uni-pharma 2 και ανακαινίζοντας πλήρως το πρώτο και ιστορικό εργοστάσιο Uni-pharma 1. Μάλιστα ολοκλήρωσε και τη δημιουργία ενός νέου logistics center, μέσα από ένα νέο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ εντός του 2021.

Σε ό,τι αφορά σύνολο των επενδύσεων ύψους 80 εκατ. ευρώ που προαναφέραμε, υλοποιήθηκαν μεσούσης της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, με απόφαση της διευθύνουσας συμβούλου Ιουλίας Τσέτη, η οποία έβαλε στόχο να εκσυγχρονίσει πλήρως τις μονάδες της επιχείρησης στο χρονικό διάστημα 2010-2020. Η ίδια κλήθηκε να συνεχίσει την κληρονομιά που άφησε ο πατέρας της και ιδρυτής του ομίλου, Κλέωνας Τσέτης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2010. Σε μία από τις συνεντεύξεις της δεν είχε διστάσει να δηλώσει περήφανη που επένδυσε στην Ελλάδα, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας στις εγκαταστάσεις και τους χώρους παραγωγής της εταιρείας.

Η κομβικής σημασίας επένδυση στο νέο βιοκλιματικό εργοστάσιο

Κομβικής σημασίας στιγμή στην εξέλιξη της Uni-pharma θεωρείται η επένδυση στο νέο βιοκλιματικό εργοστάσιο που ολοκληρώθηκε το 2015. Η ανάγκη και η ζήτηση για εξαγωγές του Τ4 οδήγησαν στη δημιουργία της συγκεκριμένης σύγχρονης και πλήρως αυτοματοποιημένης παραγωγικής εγκατάστασης. Εκεί παράγονται αποκλειστικά θυρεοειδικές ορμόνες, δίνοντας στην επιχείρηση τη δυνατότητα να ανοίξει ακόμα περισσότερο τα φτερά της εκτός ελληνικών συνόρων μέσα από τη συγκεκριμένη επενδυτική δαπάνη.

H Uni-Pharma, εντός του 2020, που είναι μέχρι στιγμής και η τελευταία δημοσιευμένη οικονομική χρήση, κατέγραψε κύκλο εργασιών 74,65 εκατ. ευρώ, με αύξηση κατά 8,19% (μετά τη μείωση του clawback και rebate). Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 8,38 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου και τα καθαρά κέρδη σε 6,99 εκατ. ευρώ. Τα προϊόντα της εξάγονται αυτή τη στιγμή σε περισσότερες από 66 χώρες του κόσμου.

Σε ό,τι αφορά την InterMed, ο κύκλος εργασιών της το 2020 ήταν 34,08 εκατομμύρια μετά την αφαίρεση του clawback και rebate, αυξημένος κατά 20,51%. Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση ευνοήθηκε έντονα από την πανδημία, διαθέτοντας ήδη στην αγορά τη σειρά αντισηπτικών Reval, ενώ προχώρησε και σε επενδύσεις νέων γραμμών για την παραγωγή των συγκεκριμένων προϊόντων προκειμένου να καλύψει τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση.

Ιουλία Τσέτη-CEO Uni-Pharma

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.